Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборча кампанія в Україні перевершила найгірші прогнози польсько-українського форуму.


Володимир Павлів

Варшава, 13 жовтня 2004 - У середу польська преса опублікувала відкритого листа керівників Польсько-українського формуму до кандидата у президенти України Віктора Ющенка. У листі висловлюється, зокрема, стурбованість ходом передвиборчої кампанії в Україні, а також станом здоров’я самого Віктора Ющенка. У польській пресі останнім часом дедалі частіше з’являються матеріали на тему порушень демократії та громадянських свобод в Україні напередодні виборів.

У відкритому листі до Віктора Ющенка, котрий підписали голова польсько-українського форуму відомий польський дисидент Генрік Вуєц, заступник голови професор Єжи Клочовський та секретар-публіцистка Богоміла Бердиховська, зокрема, сказано, що тривожні сигнали, які надходять з України не віщують нічого доброго для української демократії і дають поганий сигнал доброзичливцям України у всьому світі. “Навіть у найчорніших прогнозах ми не могли припустити, що нинішня президентська кампанія буде настілки брутальною”, - пишуть автори листа.

Разом з тим керівники Польсько-українського форуму висловили надію, що українська влада дасть можливість вільного волевиявлення на виборах громадянам України і що вшанує волю виборців. Самому ж Вікторові Ющенкові автори листа побажали швидкого повернення до повного здоров’я.

Стан здоров’я Віктора Ющенка був темою розмов міністрів закордонних справ Польщі і Німеччини, котрі зустрілися нещодавно у Люксембурзі. Польський міністр Владіміш Тимошевич висловив занепокоєння тим, що хвороба Віктора Ющенка не дає йому можливості провадити нормальну передвиборчу кампанію.

Голова польського дипломатичного відомства зізнався журналістам, що він порушував цю тему також на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ 11 країн ЄС, котра відбулася у неділю ввечері в Брюсселі.

Головні дипломати 4 центральноєвропейських та 7 прибалтійських країн-членів ЄС не заперечували проти підготованої Владіміром Тимошевичем та Йожкою Фішером декларації про подальшу підтримку європейських устремлінь України.

“Інші держави теж повинні підтримати польсько-німецьку ініціативу, якщо хід виборів в Україні не зробить цього завдання ще важчим”, - заявив голова польського МЗС.

Польські політики та інтелектуали не приховують, що зближення України з Європою лежить в інтересах Польщі, тому еліти цієї країни намагаються зробити все, щоб Європа не відвернулася від України, а Україна від Європи.

Публіцист газети “Річ Посполита” Броніслав Вільштейн написав днями, що Польща в обмін на схвалення вступу до ЄС Туреччини повинна гостро поставити питання відкриття євросоюзівської перспективи для України. “Відкриття Україні дороги до інтеграції з ЄС може бути єдиним шансом, щоб вирвати її зі сфери російських впливів”, - написав польський публіцист.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG