Доступність посилання

ТОП новини

Корупція та податкові правила – головні проблеми бізнесменів в Україні.


Марія Щур

Прага, 14 жовтня 2004 – Труднощі зі сплатою податків та корупцію називають бізнесмени головними проблемами для бізнесу в Україні. Такі дані публікує Світовий Економічний Форум у своєму щорічному звіті про конкурентоспроможність. Згідно з рейтингом, Україна опинилася на 86 місці серед 104 країн. Швидкість реформ, які би могли забезпечити Україні достойні позиції у світовій конкурентній боротьбі, розчаровує експертів. Детальніше розповідає Марія Щур.

Розігнати економіку до 13% зростання, коли є високий зовнішній попит на метал, чи дешеве фуражне зерно, не так вже і складно, набагато важче підтримати високі темпи зростання тоді, коли умови на зовнішніх ринках зміняться, говорять економісти. Для того, щоб краще зрозуміти, які чинники впливають на стабільне зростання найбільше, вони і проводять щорічні опитування бізнесменів, складають рейтинги. Україна в них, вже майже за традицією, посідає останні місця. Не став винятком і нинішній рейтинг конкурентоспроможності Світового Економічного Форуму.

Згідно з ним, Україна знизила свій рейтинг у порівнянні з минулим роком. Щоправда, за словами Садьї Загіді, економіста женевського інституту, який проводив дослідження, пов’язано це більше з тим, що до рейтингу додалися інші країни, і практично всі вони мають кращі показники, ніж Україна. Україна має відносно непогані позиції щодо макроекономічної стабільності, правил прийому та звільнення працівників та запровадженню нових технологій.

Але, на думку майже 9 тисяч бізнесменів, опитаних по цілому світу, найбільшою проблемою для України залишається якість державних інституцій: «Державні інституції проблема номер один в Україні. Цей індекс складається з двох частин: забезпечення законності та корупції. В обох Україна посідає ледь не останні місця в рейтингу». Дотримання контрактів, оскарження їхнього невиконання у суді, чи будь-яка форма участі правоохоронної системи у підтримці законності на ринку в Україні, згідно з опитуванням, є один із найгірших у світі. За цим показником Україна займає п’яте місце з кінця.

Ймовірно, невеликою повагою до законів в Україні можна пояснити і той факт, що незважаючи на виключення України зі списку країн, що не борються з відмиванням грошей, ця проблема, на думку опитаних бізнесменів, стоїть надзвичайно гостро. Виходячи з того, як вони її оцінюють, над ледь не всіма українськими банками мала би висіти табличка «Ваші незаконні гроші можна відмити тут», бо в цьому питанні Україна очолила рейтинг з кінця.

Надзвичайно низько опитані бізнесмени оцінюють і зусилля уряду щодо боротьби з корупцією, організованою злочинністю, з привілеями в бізнесі, щодо забезпечення прав власності та судової незалежності. Цікаво, що на думку бізнесменів, український уряд займається розбазарюванням громадських грошей і практично нічого не робить для боротьби з бідністю та нерівним розподілом доходів.

Серед понад 100 запитань, які швейцарські дослідники ставили бізнесменам, не всі стосувалися бізнесу безпосередньо. Одним з таких питань було питання про свободу слова в Україні. Судячи з відповіді ділових людей, ситуація зі свободою слова в Україні є дійсно поганою. Цей показник поставив державу над Дніпром на передостаннє місце серед 104 країн світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG