Доступність посилання

ТОП новини

Найбільш конкурентоспроможними залишаються Скандинавські країни.


Марія Щур

Прага, 14 жовтня 2004 – Скандинавські країни знову очолюють рейтинг конкурентоспроможності. Оглядачі зауважують, що високі податки, які характеризують ці держави загального достатку, не перешкоджають їм створювати дружній для бізнесу клімат. З країн колишнього Радянського Союзу, двом із трьох Балтійських держав вдалося покращити свої показники, а Естонії увійти у двадцятку найбільш конкурентних держав світу. Натомість Росія за останній рік не змінила свою позицію в рейтингу, а Україна погіршила її через високий ступінь чиновницької корупції. Зі 104 краї, що увійшли в рейтинг, Україна опинилася на 19 місці з кінця. Детальніше розповідає Марія Щур.

Найкращим місцем для ведення бізнесу дослідники Світового Економічного Форуму вже втретє протягом чотирьох років називають Фінляндію. Інші скандинавські країни - Швеція, Норвегія та Данія, на думку Женевського Інституту, також мають великі шанси у глобальній економіці 21 століття. Розбавити скупчення північних європейців на чолі рейтингу вдалося лише Сполученим Штатам, які вийшли на друге місце, та Тайваню, який цього року зумів відсунути Данію на п’яту позицію.

Женевський Інститут складає щорічний рейтинг за цілою низкою критеріїв, що впливають на стабільне економічне зростання країни. Серед них – якість економічної політики, справедливість та прозорість громадських інституцій, таких як, наприклад, суди та відкритість до технологічних змін. За словами головного економіста Женевського Інституту Авґусто Лопеса-Карлоса, дослідження включає і статистичні показники країн, і, таким чином, зводить до спільного знаменника об’єктивні та суб''єктивні дані про держави.

Тож, за опитуванням майже 9 тисяч вищих керівників компаній у 104 державах світу, північно-європейські країни випереджають за всіма показниками. Бізнесмени вважають, що високі податки у цих країнах можна виправдати високим рівнем державних послуг у сфері освіти та інфраструктури. Як наголошує Авґусто Лопес-Карлос, для успішного зростання економіки країни життєво важливими є державні інституції, які підтримують зростання: «Надзвичайно важливо поліпшувати державні інституції. Для бізнесменів дуже важливо, щоб працювала судова система. Коли компанії потрібно вирішувати свої справи в суді, щоб вона мала підстави сподіватися на ефективне та справедливе рішення. Якість державних службовців дуже важлива. Рівень корупції Чи потрібно платити хабарі для того, щоб товар пройшов через кордон, чи владнати справи з податками».

Високий рівень корупції державних чиновників є однією з головних причин, чому Україна послідовно опиняється в кінці рейтингу конкурентноздатності. Перепони, які скорумповані чиновники створюють для бізнесменів в Україні називають гіршими, ніж в Росії і приблизно такими ж, як на Мадагскарі, Чаді, чи Македонії. Відмивання грошей – ще одна проблема, в якій Україна випередила північного сусіда і в рейтингу згідно з цим критерієм опинилася поряд із Парагваєм. На загал, і це вже не у першому рейтингу, економісти відзначають погіршення ситуації з корупцією в Україні впродовж останніх років, що значно послаблює її позиції в глобальній конкурентній боротьбі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG