Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний семінар “Культурне розмаїття” в Боснії.


Тарас Марусик

Мостар, Боснія-Герцеґовина, 11 жовтня 2004 - А зараз перейдімо до теми культурного розмаїття. Саме таку назву мав міжнародний п’ятиденний семінар для франкомовних журналістів, який завершився в суботу в другому за значенням місті Боснії-Герцеґовини Мостарі.

Боснія-Герцеґовина – одна з п’яти колишніх югославських республік. Під час останньої балканської війни 1992-1995 років ця країна з багатонаціональним і поліконфесійним населенням постраждала найбільше. Столиця Сараєво була оточена югославською армією і перебувала в облозі понад три роки. А місто Мостар зазнало величезних руйнувань, сліди яких залишилися в місті. Жорстокі бої між хорватською і мусульманською частинами Мостара точилися в самій серцевині міста. Тож невипадково організатори – посольство Франції в Боснії-Герцеґовині та сараєвський інститут “Медія-план” – вибрали це місто з метою проведення міжнародного семінару для франкомовних журналістів “Культурне розмаїття”.

В Мостар з’їхалися 18 журналістів: шістнадцятеро з балканських країн Македонії, Сербії та Чорногорії, Хорватії, Боснії-Герцеґовини і двоє журналістів з України. Семінар проводили французькі журналісти: Шарлота Енґельштайн, яка зараз працює в Белґраді, і парижанин Себастьєн лє Бельзік, головний редактор 5-го франкомовного каналу, який дивляться у 185 країнах світу.

На думку Себастьєна лє Бельзіка, підсумок цього семінару позитивний, оскільки журналісти з Балкан і з України одержали нагоду обговорити таку важливу тему, як культурне і національне розмаїття:

“Мене запросили сюди, щоб представити досвід французької політики у цій сфері. Французьке законодавство регулює подібні питання. І хоча закон гарантує свободу слова, расизм і ксенофобія караються як кримінальний злочин. Ми торкнулися також “Хартії про культурне розмаїття”, над якою з 2003 року працює ЮНЕСКО з ініціативи Франції і Канади спільно з Боснією-Герцеґовиною. Треба знайти золоту середину між тим, що називають “зіткненням культур” чи “зіткненням цивілізацій”, і тим, що називають “діалогом культур”.

При цьому, сказав головний редактор 5-го франкомовного каналу Себастьєн лє Бельзік, Франція наполягає на тому, що культура, зокрема кіно, книговидання тощо не повинна розглядатися як товар, за який сплачено або не сплачено гроші.

У роботі семінару взяли участь також місцеві журналісти і професор факультету журналістики Сараєвського університету, який говорив про національні і релігійні ілюзії в контексті трагічних подій на Балканах 10 років тому.

Ще одна французька журналістка, Шарлота Енґельштайн, вважає проведення семінару важливим заходом:

“Тема культурного розмаїття, думаю, торкається всіх: не лише мешканців цього реґіону, але й всієї планети. Подібний семінар – це найкраще місце для обговорення питань мови, релігії, традицій, культури та обдумування, як зуміти звести до спільного знаменника досвід кожного, щоб потім передати його іншим”.

На закритті семінару “Культурне розмаїття” в суботу виступив посол Франції в Боснії-Герцеґовині Анрі-Зіппер де Фабіані.

Від учасників семінару слово взяв молодий журналіст із Заґреба, з Національного радіо Хорватії, Марко Черноґорац. Він, зокрема, сказав, що йому дуже сподобалося, що на семінар запросили українських журналістів. Це дало змогу обмінятися з ними інформацією і думками, порівняти події на Балканах з подіями в Україні. Хорватський журналіст Марко Черноґорац підкреслив, що подібний обмін досвідом підштовхує до роздумів про можливий подальший розвиток у наших країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG