Доступність посилання

ТОП новини

Російське МЗС наполягає на закордонних паспортах для перетину українсько-російського кордону.


Віталій Портников

Москва, 13 жовтня 2004 року - Якщо у вас немає закордонного паспорту, то ,найімовірніше, ви не зможете наступного року потрапити до Росії. Міністерство закордонних справ Російської Федерації з 1-го січня скорочує перелік документів, за якими можна перетнути російський кордон. Офіційне пояснення – боротьба з тероризмом та нелегальною міграцією.

Натомість кандидат на Президента і чинний український прем''єр Віктор Янукович заявив, що таке рішення неможливо виконати. За його даними, зараз закордонні паспорти мають 55% громадян України і 15 % громадян Росії. Щоправда, наприкінці минулого тижня після візиту до Москви Янукович сказав, що вже домовився з Росією спростити перетин кордону. В чому ж справа?

Документи, за якими тепер можна буде потрапити на російську територію і виїхати з Росії – це дипломатичні, службові паспорти, паспорт моряка і загальногромадянський закордонний паспорт. Таким чином для того, щоб перейти через кордон РФ, не можна буде скористатися внутрішнім паспортом, свідоцтвом про народження та різними посвідченнями. Раніше громадяни країн-членів СНД користувалися саме внутрішніми паспортами для того, щоб переходити кордони, і це було головною тенденцією, як про це говорять спостерігачі в самій Росії.

Однак МЗС РФ підкреслило, що в Росії усвідомлюють всю гостроту проблем, які може викликати таке рішення, а тому роблять усе, щоб пом’якшити його наслідки. Так, зокрема, готуються угоди про спрощений порядок перетину кордону мешканцями прикордонних територій.

МЗС РФ також рекомендує власним громадянам, котрі здійснюють регулярні подорожі до держав СНД, оперативно оформляти закордонні паспорти.

Ця проблема для росіян може бути досить серйозною. Зараз для того, щоб оформити закордонний паспорт за новою системою, ухваленою в Росії, громадяни чекають кілька місяців. Таким чином можна вже зараз сказати, що громадяни, які не встигли подати заяви на оформлення закордонних паспортів, навряд чи зможуть зустріти Новий рік зі своїми родичами.

Спостерігачі в Росії нагадують, що нещодавно після зустрічі прем’єр-міністри України і Росії Віктор Янукович і Михайло Фрадков заявили про те, що домовилися про спрощений порядок перетину кордону між РФ і Україною. На тлі останньої заяви російського МЗС, звичайно ж, виникає дуже важливе питання: яким був зміст домовленостей прем’єрів і чи поінформовані про нього російські дипломати?

Політолог Станіслав Бєлковський, президент російської Інституту національної стратегії в ефірі радіо “Свобода” підкреслив, що ця ситуація демонструє, що у Росії немає чіткої політики щодо України. Станіслав Бєлковський:

"У той час, як у штабі Януковича вирішили, що тема спрощеного переходу кордону буде зручною для кандидата і саме тому треба говорити про це і домовлятися про це з російською стороною, МЗС просто не поінформоване про це і діє за рамками власної адміністративної логіки, не звертаючи уваги на те, що відбувається навколо спрощеного переходу кордону в українській передвиборчій кампанії під час контактів керівників Росії і України".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG