Доступність посилання

ТОП новини

"Наша діяльність протилежна революції" - Александр Марич.


Михайло Рамач

Белград, 15 жовтня 2004 - В Україну цього тижня, як ми вже повiдомляли, не пустили громадянина Сербiї Александра Марича, радника американської неурядової органiзацiї “Фрiдом гаус”. Таке розпорядження віддала Служба безпеки України. Ніч з вівторка на середу пан Марич провів в аеропорту "Бориспіль," як він каже, разом із представниками кримінального світу та наркодилерами. Ніхто з офіційних осіб у Києві досі не пояснив, чим саме пан Марич може загрожувати безпеці України. Зі свого боку, американська неурядова організація "Фрідом гаус" висловила стурбованість депортацією свого працівника. У заяві мовиться, що Марич їхав до Києва для участі в освітній програмі "Громадська участь у виборах." Ця програма не підтримує жодну політичну партію і жодного з кандидатів, наголошує "Фрідом гаус".

Тим часом у Сербії Александр Марич відомий як один із співзасновників руху "Отпор," що боровся за повалення режиму Слободана Милошевича. Кореспондент радіо “Свобода” зустрiвся з паном Маричем пiсля його повернення до Сербiї. Ось, що вiн розповiв:

Александр Марич

Упродовж минулих двадцяти мiсяцiв я був в Українi десять чи дванадцять разiв й хочу сказати, що досi нiколи не було жодних проблем. У мене завжди були документи в порядку i я без будь-яких перешкод їздив до України та повертався. Жодного разу в мене не було конфлiкту зі владою, СБУ, мілiцiєю чи iншими службами. Своєю дiяльнiстю анi мої колеги, анi я не порушували українського законодавства.

Михайло Рамач

Окремi газети тебе та твоїх колег називають “менеджерами революцiї” та навiть “експортерами державних переворотiв”. Чи погоджуєшся iз такими твердженнями?

Александр Марич

Абсолютно не погоджуюся! Що таке революцiя? Про революцiю можна говорити, коли певна група намагається насильницьким, недемократиним шляхом, застосовуючи зброю, скинути певну демократичну чи недемократичну владу. Ми , маю на увазi наш Центр з ненасильного опору,- агенція, яка займається навчанням і полiтичним консалтингом, вихованням молодих людей для того, щоб вони допомогли своїй країнi демократичним, мирним шляхом, шляхом виборiв встановити демократичну владу у разi, якщо в країнi такої влади немає.

Наша дiяльнiсть протилежна революцiї. Ми не менеджери державних переворотiв. Чи ж ми навчали певну групу командос, яка готується провести путч й взяти владу? Це неправда, щоб не сказати гострiше слово.

В рамках руху “Опiр” у Сербiї ми навчилися, що демократични сили можуть прийти до влади лише шляхом вiльних виборiв, без фальсифiкацiї результатiв та iншої манiпуляцiї. Це ми говоримо нашим друзям. Режими Милошевича в Сербiї та Шеварнадзе у Грузiї скинено не вiйськовим путчем. Народ своїми голосами вирiшив, що ці люди бiльше не можуть керувати державами. Факт, що вони не хотiли визнати результати й покинути владу, говорить про них, а не про нас. Ми не органiзували демонстрацiї нi в Сербiї, анi в Грузiї.

Нiде ми не будемо органiзаторами протестiв. Ми органiзуємо молодих людей таким чином, що вливаємо їм вiру в свої сили й запевняємо їх, що вони спроможнi змінювати речi в своїй країнi. Повторюю, змінювати мирним шляхом, на виборах.

Михайло Рамач

Ти часто перебував в Українi. Чи теперiшня ситуацiя в країнi схожа до тої, яка була в Сербiї за часу влади Слободана Милошевича?

Александр Марич

Ситуацiя багато в чому схожа, алє є й свої відмінності. Милошевичева Сербiя була перевтомлена пiсля вiйн та мiжнародних санкцiй і, нарештi, бомбардування. Було негативне ставлення до Милошевича й позитивне ставлення до виборiв. Оскiльки не було iншої можливостi, люди були змушенi вимагати змiн масовими протестами.

Недоречно говорити про економiчний занепад в Україні. В Українi не було громадянської вiйни в час розвалу Радянського Союзу. Україна, на вiдмiну вiд Милошевичевої Сербiї, розвиває нормальнi стосунки з країнами Європи та Сполученими Штатами Америки. Отож, iззовнi могло б здаватися, що там усе в порядку. Проте, кожний хто перебував в Українi знає, що ситуацiя не така, якою виглядає.

Там, наприклад, переслiдують і навiть убивають вiльних журналiстiв, чинять тиск на незалежнi засоби масової iнформацiї. У Києвi є лише одна телевiзiйна станція, на котрiй можна почути незалежну iнформацiю. Так було i в нас пiд Милошевичем. В тристатисячному Новому Саду, де я живу, була лише одна незалежна радiостанцiя. В Українi переслiдують людей, якi не погоджуються з офiцiйною полiтикою. Говорять навiть про спробу отруєння Вiктора Ющенка. Отож, картина багато в чому схожа до тiєї, яка колись була в Сербiї.

Михайло Рамач

Чи на пiдставi цього можна припускати, що i в Українi могла б статися “оксамитова революцiя” чи то “революцiя троянд”?

Александр Марич

Єдина можлива змiна, яку я маю на увазi – це мирна змiна, а не змiна демонстрацiями. Не хочу говорити про змiну, котра не поважала б волю громадян. Насильство неприйнятне як для нас, так i для демократичного свiту. Переконаний, що так вважають і громадяни України. Не бажаю оксамитової революцiї й не хотiв би вiрити в такий перебiг подiй. Я упевнений, що вибори будуть чеснi та що всi поважатимуть волю громадян, незважаючи на те, за кого вони проголосують. Вiрю, що їхню волю поважатимуть як нинiшня влада, так i опозицiя, та що не буде потрiбна нiяка революцiя. Це, що вiдбувалося у Сербiї i в Грузії, стало попередженням, що може статися, коли хтось фальсифiкує волю громадян. Це не воля Александра Марича, не воля руху “Опiр”, закордонних фундацiй чи iноземних урядiв.

Михайло Рамач

Саша, ти здобув багато друзiв в Українi. Наразi тебе не пускають в Україну. Коли сподiваєшся побачити своїх знайомих?

Александр Марич

Щиро сподiваюся, що незважаючи на те, хто переможе 31 жовтня і 21 листопада, неприємна подiя не буде повторюватися , що найближчим часом буду в змозi прибути до України як її друг та побачити дуже, дуже дорогих людей, з якими я зустрiчався й спiвпрацював. Я полюбив їх, я полюбив Київ і Україну. Сподiваюся, що ми незабаром знову побачимося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG