Доступність посилання

ТОП новини

Аналітик Державного Департаменту США вважає, що вибори в Україні стануть випробовуванням для американської політики.


Сергій Куделя

Вашингтон, 14 жовтня 2004 - Перемога Віктора Ющенка на майбутніх президентських виборах надасть можливість Україні змінити курс розвитку держави, тому чинна влада, найімовірніше, намагатиметься не допустити визнання його переможцем. Таку думку висловив Джин Фішел, який працює старшим аналітиком Росії та країн Євразії у дослідницькому бюро Державного Департаменту США. Він виступав цього тижня на брифінгу, присвяченому президентським виборам в Україні, його організував науковий центр імені Вудро Вільсона у Вашингтоні.

Фішел зауважив, що якщо паралельний підрахунок голосів вкаже на перемогу Ющенка, то одним із шляхів домогтися її визнання владою можуть стати громадські протести.

Фішел вважає, що хід цьогорічної президентської кампанії в Україні може зробити майбутні вибори найбруднішими в історії незалежності держави. Водночас ці вибори він розглядає і як найважливіші за останні тринадцять років. Пояснює Джин Фішел:

“Цієї осені перед Україною стоїть вибір між можливістю здійснити справжню пострадянську трансформацію та консервацією усталених правил. Враховуючи теперешні тенденції, все йде саме до останнього. У цьому випадку держава залишатиметься у руках номенклатури пізніх радянських часів та вузьких олігархічних інтересів, що стане лише насмішкою над справжнім потенціалом України. Захід буде розглядатися цими людьми як інструмент, а не як мета. І якщо воля людей не буде врахована у результатах виборів, то українці будуть продовжувати відчувати, що вони не здатні впливати на власну долю”.

Джин Фішел вважає, що можлива фальсифікація виборів відштовхне Україну від Заходу та зробить її ще більш вразливою для Росії. На думку аналітика Держдепу, українське керівництво забуває власну історію, однак це не дивує його. Адже, за словами Фішела, коли чинний глава уряду Віктор Янукович очолював Донецьку область, він написав вступ до книги про історію КДБ, в якому схвально оцінював цю організацію. Фішел також нагадав, що саме Донецька область стала єдиною в якій провладний блок “За Єдину Україну” переміг за партійними списками під час останніх парламентських виборів. І саме у Донецьку було зареєстрована найбільш суттєва фальсифікація голосів. Враховуючи, що Янукович обіцяв застосувати досвід Донецької області до цілої України, Фішел не виключає значної фальсифікації результатів і під час майбутніх президентських виборів. Це, на його думку, стане викликом для політики США щодо України. Продовжує Джин Фішел:

“Для США це буде питання вибору між безпекою та демократією. Президент Кучма вважає, що присутність українських миротворців в Іраку надає йому карт бланш для порушення демократії в Україні. Державний Департамент США та інші багато разів заперечували таку думку, але не виглядає, щоб пан Кучма та інші вірили цим запереченням. Якщо ми, врешті решт, зконцентруємося на питаннях безпеки в Іраку, які самі по собі є важливими питаннями, і не наголосимо, що демократія в Україні для нас не менш важлива ніж демократія в Іраку, то зросте рівень недовіри у світі до послідовності нашого захисту демократії”.

Водночас, своїм головним занепокоєнням Джин Фішел назвав впевненість деяких українських посадовців у їхній здатності змусити Захід визнати сфальсифіковані результати виборів, якщо не відразу, то з часом. За його словами, можновладці в Україні вже давно перестали керуватися національними інтересами держави, тому змінити таке їхнє переконання можна лише впливаючи на важливі для них речі, як то гроші чи статус. Щодо можливості масових громадських протестів, американський аналітик зазначив, що їх важко передбачити - “вони не відбуваються доти, поки раптом не відбудуться”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG