Доступність посилання

ТОП новини

Соціологи визнають необхідність проведення аудиту у своєму цеху.


Марина Пирожук

Київ, 14 жовтня 2004 - Віктор Янукович випереджає Віктора Ющенка як у першому, так i в другому турi президентських виборiв. Такі дані сьогодні у Києві оприлюднили представники двох соціологічних служб “Соціальний моніторинг” та Український інститут соціальних досліджень.

Згідно результатів опитування, які провели ці інституції, за Вiктора Януковича в першому турi готовi проголосувати більше 34% українських виборцiв, а за Вiктора Ющенка - 30,5%.

Інші соціологічні служби паралельно оприлюднили результати, згідно яких розрив між рейтингом Ющенка і Януковича становить 10% у першому турі і 7% - у другому на користь кандидата від опозиції.

У відповідності до результатів опитування, яке сьогодні оприлюднили представники Центру "Соцiальний монiторинг" та Українського iнституту соцiальних дослiджень , у разi виходу у другий тур виборiв за кандидата від влади готові проголосувати більше 42%, за лiдера "Нашої України" - більше 34%. Проти обох мають намір проголосувати більше 10%.

Соціологи пояснюють зростання рейтингу Януковича з його діями на посаді прем’ра. За їхніми даними, на такий вибiр вплинула зокрема iнiцiатива Януковича надати офiцiйний статус росiйськiй мовi, ввести подвiйне громадянство тощо.

Про вирівнювання рейтингів Ющенка і Януковича, говорили раніше й інші соціологічні служби, зокрема фонд “демократичні ініціативи” та Міжнародний інститут соціології.

Тим часом інша соціологічна служба, Інституту соціальної та політичної психології Академії педагогічних наук України, оприлюднив сьогодні свої результати досліджень, згідно яких розрив у рейтингах Ющенка і Януковича не скорочується і складає 10% у першому турі та 7% - у другому на користь лідера "Нашої України".

У першому турі Ющенка готові підтримати більше 36% усіх опитаних і майже 40% тих, хто візьме участь у виборах; а - Януковича готові підтримати менше 28% усіх опитаних і більше 29% тих, хто візьме участь у виборах; Якщо ж у другий тур вийдуть Віктор Ющенко та Віктор Янукович, то: - за Ющенка мають намір проголосувати більше 47,% виборців, які візьмуть участь у виборах; а за Януковича - майже 40%.

Ще одна соціологічна інституція "Юкрейніан соціолоджі сервіс" запевняє, що у першому турі виборів переможе Віктор Ющенко, набравши майже 42% голосів, тоді як Віктор Янукович одержить лише неповних 37%.

Які ж рейтинги є правдивими, і кому вірити? Це питання останніми днями стало предметом дискусій. Самі соціологи не дають відповіді на нього, хоча визнають, що їм варто зібратися і серйозно поговорити про ситуацію в соціологічному цеху.

Говорить керівник фонду “Демократичні ініціативи” Ілько Кучерів.

Ілько Кучерів: “Я думаю, що потрібно проводити професійний аудит цих фірм, які проводять опитування, тому що важливо те, що зараз відбувається в передвиборчих опитуваннях, але якщо ці фірми будуть також проводити екзит-поли і показувати інші результати, то це вже більш серйозно. Тому що це може бути причиною до великих зрушень в Україні”.

А що робити виборцям? Кому і яким даним вірити виборцям?

Ілько Кучерів: “Повинні самі професіонали розібратися з тими, які дані вірні чи невірні. Ми якраз працюємо в цьому напрямку”.

Ілько Кучерів наголошує, що більшість соціологічних служб потребують ретельного аудиту своєї діяльності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG