Доступність посилання

ТОП новини

Заробітчани на Прикарпатті стають основною групою, яка поширює в реґіоні СНІД.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 15 жовтня 2004 - Медики Івано-Франківщини заявляють, що заробітчани стають основною групою, яка поширює в реґіоні СНІД. Ще донедавна СНІД на Прикарпатті був хворобою, яка існувала у вузько визначеній групі – переважно серед ін”єкційних наркоманів. Зараз, за твердженням лікарів, необхідно проводити масову інформаційну кампанію для того, щоб ті, хто їде на роботу за кордон, усвідомлювали, яку небезпеку становить це захворювання.

На Прикарпатті на початку цього року створений Центр запобігання захворюванню на СНІД. Причина створення цієї установи при обласній інфекційній лікарні, як заявляють медики, більш, ніж очевидна. В області зараз офіційно зареєстровано близько 500 інфікованих людей. Лікарі ж заявляють, що, за їхніми неофіційними підрахунками, ця кількість людей в області становить не менше семи тисяч. Однак хворих неможливо не лише підрахувати, але й лікувати, оскільки переважна кількість їх не бажає проходити обстеження.

Експерт-психолог жіночого консорціуму “Україна” Наталія Чаплинська з цього приводу зауважує:

“Статистичних даних, на жаль, ми не маємо. Але те, що кількість хворих на Україні зростає, ні для кого не є таємницею. І нашу область теж не обминає ця біда. Є інформація, що частина чоловіків та жінок приїжджають і обстежуються у відповідних центрах. І, на жаль, показники є невтішними”.

Головний лікар обласної інфекційної лікарні Роман Остяк підкреслює, що зараз різко змінилася соціальна група тих, хто хворіє на СНІД. Ще донедавна це було закрите середовище, переважно ін”єкційних наркоманів. Зараз же основна група – це заробітчани. Найгірше ж те, що, як наголошує Роман Остяк, люди бояться прийти в лікарню і пройти обстеження, тим самим сприяючи поширенню хвороби.

Незважаючи на те, що в Івано-Франківську вже працює Центр запобігання поширенню захворювання на СНІД, він не має ще належної бази, щоб здійснювати всі необхідні заходи щодо роботи з хворими. Роман Остяк заявляє:

“Обладнання дороге, дороговартісне. Якісне обладнання коштує від 80 до 120 тисяч умовних одиниць. Цю проблему ми будемо вирішувати вже у 2005 році”.

Медики наголошують, що зараз в Івано-Франківську, зважаючи на велику кількість заробітчан, необхідно розпочати потужну інформаційну кампанію для того, щоб люди знали, як вберегтися від СНІДу. В іншому ж випадку хвороба може набрати ознак епідемії. І це, незважаючи на те, що Прикарпаття щодо поширення СНІДу вважається областю, де показники щодо кількості хворих є найнижчими.
XS
SM
MD
LG