Доступність посилання

ТОП новини

Образливе висловлювання щодо євреїв потягнуло за собою відставку одного з угорських парламентарів.


Василь Плоскіна

Угорщина, 19 жовтня 2004 – У понеділок відмовився від мандата члена угорського парламенту один із політиків проурядової соціалістичної партії Угорщини. Минулого тижня він вжив образливий жарт щодо загиблих під час голокосту угорських євреїв.

Прізвище депутата Янош Цушлаґ. Кілька днів тому він вважався доволі перспективним лівим політиком і навіть хотів взяти участь у виборах голови соціалістичної партії Угорщини в числі інших кандидатів. Минулого тижня він разом з іншими лівими політиками прийшов до Музею терору в Будапешті, щоб вшанувати пам’ять жертв голокосту. Надворі була прохолодна осіння погода. Янош Цушлаґ очевидно, не подумавши, зауважив своїм супутникам, що, мовляв, у такому собачому холоді не мерзнуть хіба лише мертві євреї.

Висловлювання молодого соціаліста якимось чином потрапило до телевізійних камер. Вибухнув скандал, адже, власне, Янош Цушлаґ прийшов покласти квіти саме жертвам голокосту перед Музеєм терору. Ця акція була організована лівими об’єднаннями Угорщини як альтернативний захід напротивагу демонстрації неонацистів 15 жовтня.

Незабаром Янош Цушлаґ поспішив було вибачитися перед угорськими євреями за свій “необачний” жарт, але врятувати іміджу не зміг. У понеділок він відмовився від мандату члена Національних Зборів країни, мотивуючи це рішення тим, що він припустився великої помилки як людина й політик. В Угорщині проживає одна з найбільших у Європі єврейських громад ( близько 100 тис. осіб). Вона не визнала себе окремою нацменшиною з огляду на антисемістські настрої, які панували в посткомуністичному суспільстві Угорщини на початку 1990 років. Між іншим чимало угорських євреїв є членами соціалістичної партії й ліберального Союзу вільних демократів.

Прес-секретар проводу соціалістичної партії Іштван Ньяко заявив з цього приводу, що в нові демократичні часи вперше угорський політик бере на себе відповідальність за свій вчинок. Соціалісти, отже, вважають цю справу закритою, хоча й не виключають, що проведуть внутріпартійне розслідування інциденту.

Зі свого боку менший партнер в ліво-ліберальній урядовій коаліції Союз вільних демократів висловив думку, що в цих умовах відставка депутата була єдиним виходом із ситуації, що склалася. На думку угорських лібералів, сучасний європейський політик, власне, не може вчинити інакше. Ця партія водночас висловила жаль з того приводу, що в угорському парламенті є окремі політики, які заради короткочасних тактичних вигод співпрацюють з депутатами екстремістського толку і не бачать небезпеки, що приховується за цим.
XS
SM
MD
LG