Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі відкрито новий православний храм Малої Покрови. Минулої неділі відбулось його освячення.


Леся Кленович

Запоріжжя, 18 жовтня 2004 – П’ять років знадобилося запорізьким будівельникам та галицьким художникам, аби на козацькій землі з’явився новий православний храм. Церква Малої Покрови, створена за проектом народного художника України Анатолія Гайдамаки, унікальна, насамперед, тим, що її фундамент закладений безпосередньо на річці Верхня Хортиця. А, отже, щоб церква не “попливла”, довелося встановити буронабивні сваї 15 метрів завдовжки. Але, як сказав один з головних виконавців проекту, галицький художник Володимир Сірко, - “людина радіє від праці рук своїх”.

В. Сірко: “Я б не сказав, що цей проект є чимось гіршим, ніж проект Михайлівського Золотоверхого Собору, ніж проект Успенського Собору в Києво-Печерській Лаврі. Це також робота на високому професійному рівні”.

Оригінальність проекту Малопокровського Собору полягає й у вирішенні іконостасу, створеного не у традиційному барочному, а, швидше, в авангардному стилі. Розповідає Володимир Сірко:

“Родзинка в тому, що, все ж таки, ми галичани, ми з Галича. Найбільша особливість – це була робота, яку варто зробити сюди, у Запоріжжя. Особливість у цьому. А сам інтер’єр, сам проект іконостасу також є незвичним. Ми вперше таке робимо: одноярусний іконостас з ажурним завершенням. Ікони особливі тут із маркетрі: інкрустація, інтарсія по дереву. І особливість у тому, що все ж таки ми його зробили за короткий термін і малими силами”.

Через 2 тижні в Соборі Малої Покрови встановлять електронні дзвони. Загалом же, щоб довершити внутрішнє оздоблення храму (фрески, мозаїку тощо ) майстрам знадобиться ще близько року.

Зі святом усіх привітав архієпископ Запорізький та Мелітопольський УПЦ МП Василій, який зокрема зазначив, що відкриття нового храму – це надзвичайна подія не лише для Запорізької області, а й для всієї України, всього православного світу.

На жаль, нинішня духовна подія стала трибуною й для політичного “промоушена”. Своє вагоме слово сказав народний депутат України Олександр Пеклушенко:

“Наше щастя і нещастя в тому, що у нас сьогодні дуже багато політичних півнів і павичів. І дуже мало справжніх оплотів віри”.

“Оплотом віри” Пеклушенко охрестив запорізького мера Євгена Карташова. Однак, православні парафіяни УПЦ МП на слова політичних промоутерів належної уваги не звертали. Адже надто різними є уподобання тих, хто прийшли цього дня на освячення Храму Малої Покрови, що на Верхній Хортиці. “Многая літа” їм!
XS
SM
MD
LG