Доступність посилання

ТОП новини

Галичанин вимагає вибачення від кандидата у президенти.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 18 жовтня 2004 – Мешканець міста Калуша, що на Прикарпатті, вимагає вибачення від кандидата на посаду Президента - Романа Козака. Галичанин заявляє, що кандидат без дозволу використав у своїй політичній рекламі фрагменти з відеофільму, в якому калушанин брав участь. Йдеться про зйомки під час відкриття пам”ятника Степанові Бандері.

На Прикарпатті чимало з тих, хто знає калушанина Володимира Климентія, відразу впізнали його у політичній рекламі кандидата на посаду Президента України Романа Козака. Обличчя заступника керівника управління праці та соціального захисту населення Калуської міської ради тривалий час бачимо в політичній рекламі, яку використовує кандидат на посаду Президента від Організації українських націоналістів в Україні.

Кадри з обличчям Володимира Клименитія є заставкою до слів Романа Козака про те, що в разі перемоги він закриє кордони з Росією, ввівши візовий режим, і заборонить використання російської мови. За словами самого Володимира Климентія, кадри, що використовуються в політичній рекламі голови Організації українських націоналістів в Україні Романа Козака, були відзняті у жовтні 2000 або у липні 2001 року під час відкриття першого або відповідно другого пам’ятника Степанові Бандері у селі Старий Угринів Калуського району.

Тоді, як і зараз, Володимир був активним членом Спілки української молоді в Україні, брав дієву участь у процесах становлення молодої Української держави. Зрештою, сам Володимир Климентій заявляє:

“Особливо прикро, коли мої друзі і знайомі, які знають мене як патріота, починають запитувати, за яку суму я продався. І це відбувається в той час, коли я не давав жодної згоди на використання мого відеозображення у політичній рекламі. Тим паче, що Роман Козак — людина маловідома і його погляди як кандидата на посаду Президента України я не поділяю і не підтримую” .

Згідно із заявою голови Івано-Франківської обласної організації Комітету виборців України Мирона Дмитрика, у цьому випадку можна констатувати порушення як норм Цивільного кодексу України, так і законів України про рекламу та вибори Президента.

Нині юристи КВУ готують заяву до Центральної виборчої комісії про порушення законодавства кандидатом на посаду Президента Романом Козаком. Окрім цього, вже найближчим часом у суд надійде позов Володимира Климентія проти Романа Козака з вимогою зняття згаданої політичної реклами. Якщо рекламу не вдасться вчасно зняти рішенням суду, Володимир Климентій вимагатиме офіційного вибачення з боку Романа Козака через ЗМІ, які транслювали цей відеоролик, та відповідного відшкодування.
XS
SM
MD
LG