Доступність посилання

ТОП новини

Росія виграє від подвійних стандартів – колишній спеціальний посланець США у країнах колишнього СРСР.


Марія Щур

Прага, 18 жовтня – Росія є не жертвою подвійних стандартів, а країною, яка виграє від них, стверджує на сторінках газети “Washington Post” колишній спеціальний посланець США у країнах колишнього СРСР Стівен Сестанович. На підтвердження своїх слів він пропонує розглянути кілька теоретичних прикладів, де замість Росії фігурувала б інша країна.

Зі збільшенням кількості терористичних нападів на Росію, президент Володимир Путін дедалі частіше звинувачує Захід у «подвійних стандартах», говорить Стівен Сестанович. Європейці та американці відбиваються, коли на них нападають, і Путін робить те саме. Тож він сподівається на нашу підтримку, наводить аргументи російського президента колишній високий дипломат, а нині професор міжнародної дипломатії в Колумбійському Університеті.

Проте Стівен Сестанович не погоджується з президентом Путіним. Він вважає, що Росія не потерпає, а навпаки виграє від подвійних стандартів. І від цього страждає безпека і самих росіян, і громадян західних країн. Якби на її місці була будь-яка інша держава, ставлення до неї було б зовсім інше, говорить професор Сестанович і пропонує розглянути теоретичний приклад.

Що, якби літаки, на які терористи пройшли завдяки хабару, вилетіли не з московського летовища, а з бакинського, Азербайджан звинуватили б в інституційній недієздатності і назвали б державою-невдахою. Що було б, якби школярів тримали терористи не в російському, а в українському містечку, а потім після кількох днів офіційної брехні їх би визволяли напівпідготовлені міліціонери, ополченці, охоронці, і в результаті кількість жертв сягнула кількох сотень? Інші уряди, звичайно б поспівчували, але заявили б, що подібна трагедія не може не повторитися, якщо Україна не проведе реформи у скорумпованих, брутальних та непрофесійних правоохоронних органах. «Невже це не очевидно, що країна, яка сама не може впоратися з такими проблемами, становить небезпеку для своїх сусідів?» - запитує американський дипломат.

Далі він пропонує розглянути інші умовні приклади. Звичайно, вимагати реформ від інших країн є викликом суверенітету, і Росія має право пручатися, зауважує Сестанович. Але на думку Грузії та Молдови, Росія обмежує їхній суверенітет набагато брутальнішим способом. Ці дві країни вже роками намагаються позбутися незаконної присутності російського війська на своїй території, яке, до того ж, підтримує сепаратистів. Сепаратистські регіони цих двох країн стають центрами контрабанди, торгівлі людьми та наркотиками, і як ми починаємо усвідомлювати, можливо, навіть безпечними схованками для терористів, наголошує американський дипломат.

Проте Росія говорить, що вона не може знайти достойного помешкання для своїх військових. Чи це визнали б достатнім аргументом, якби сепаратистів підтримували Румунія чи Туреччина, які є союзниками Заходу і мають не менш тісні історичні зв’язки з регіоном, запитує Стівен Сестанович. Він вважає, що Путін має бути щасливим від того, що тільки йому можна підтримувати сепаратизм у сусідніх країнах і при цьому ще скаржитись на подвійні стандарти.

На переконання Сестановчиа, захід повинен сказати Росії правду, як другу, який потрапив у біду, а Росія не повинна послуговуватися подвійними стандартами, бо вони служать їй погану службу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG