Доступність посилання

ТОП новини

“Інтернет-майдан”: "Палата №6": Україна перед президентськими виборами; "Екстрема в Павутині": чечени перетнули кордон США? "Створення культурного порталу".


Андрій Охрімович

Аудіозапис програми:

Київ, 18 жовтня 2004 року.

Андрій Охрімович

Шановні слухачі, вітаю вас!

В ефірі “Інтернет-майдан”. Перед мікрофоном автор та ведучий програми Андрій Охрімович.

Дні стають коротшими, батареї підключили лише вчора, на вулиці ввечері темно, але температура в українському Інтернеті росте.

На форумі сайту “Фор-Ю-Ей” донеччани запитують: “Люди! Куди ділася валюта з пунктів обміну?”

На іншому форумі обіцяють інфляцію у дев''ять відсотків, посилаючись при цьому на НБУ.

На “Українському порталі” радять запасатися євро. На інших форумах переконують, що в Криму бачили літак-привид. Синтаксис та правопис повідомлень дрейфує в бік білої гарячки.

“Збіговисько недоумків вже не знає, що би такого придумати, висмоктує-вимучує галіматью, регочучи над власним дебілізмом”.

Це відгук на мульку про те, що на форумі видання модератором працює... донька Януковича.

Чи то хтось рейтинг виданню хотів підняти, чи то навпаки, опустити, чи просто невдало пожартував... А тут ще й сайт з анекдотами про літаючі яйця заблокували.

Народ обурився і пішов горлати форумами про те, що усеє те пороблено. І тільки їдна людина знає що з усім тим робити. Єдиний незмінний санітар “Палати № 6” Віктор Недоступ.

Віктор Недоступ

На форумах видання “Фор-Ю-Ей” обговорюють боротьбу влади з цінами на м''ясо та сало.

Такий собі Руській Мішка пише: “М-да... От вже в Києві зліпили м''ясні ярмарки! Примусили КСП забити скот по “фіксованій ціні” і тепер тягнуть його в Київ... Дятли... Завтра картопля підскочить - прем''єр зліпить картопляні ярмарки, потім цукрові. Починав би одразу з нафтових!”

А тут якраз на вільному форумі сайту “Майдан.орг” діловито повідомляють, що Нацбанк завдав удару по економіці України.

“За час, поки голова Нацбанку Тигіпко грається у вибори, облікова ставка Нацбанку зросла на 14,28%, - хапаються за голову на “Майдані”, - рік ще на закінчився, а експерти прогнозують подальше збільшення національним банком облікової ставки. Це шлях до кризи. Підприємці починають панікувати і готуватись до інфляції”.

На форумах “Українського порталу” свій кіпіш. Фракції більшості Верховної Ради підготували законопроект, згідно з яким кандидати у президенти України будуть зобов''язані показувати виборцям довідку про стан здоров''я.

“А це ідея! - зацікавився такий собі Чел. - Ще разик-другий травонути Юща і можна заборонити йому вибори, мовляв, за станом здоров''я”.

“Угу, - погоджується дописувач за підписом Свій-2, - дуже розумно. Влада, я думаю, спробує цим скористатися з усієї сили. А що це взагалі за дурбецальна звичка міняти правила гри під час самої гри?”

Тим часом форумами прошелестіла звістка про інший казус. Не встиг Гарант піддати публічному сумніву обіцянку кандидата Януковича стосовно подвійного громадянства, як це подвійне громадянство вже отримав громадянин Кобзон. Російська “Нєзавісімая газета” присвятила цьому публікацію: “Гражданін України Іосіф Кобзон”.

Відгукнувся дописувач за підписом Громадянин Одеси. “Фішка в тому, - інформує він, - що Кобзона до Штатів не пускають вже років п''ять. Як людину, пов''язану з мафіозними структурами”.

Дописувачка Валя вважає, що Кобзон дуже заангажована особа. “То він рекетирів покриває, то тепер ратує за “долю України”. Що ти про Україну можеш знати, підстилка ти бандитська?” - запитує Валя.

“Ну що ж, - пише на цю ж тему на форумі “Української правди” така собі Приятелька, - Кобзон вже агітував у Абхазії за Хаджимбу. Значить така ж доля чекає на Януковича”.

А на форумах Української служби “Бі-Бі-Сі” обговорюють рівність можливостей в українських виборах.

“Тема трошки дивна, - зазначає Сергій Годжик з Трускавця. - Ті що мають можливості, плюють на рівність, ті, що прагнуть рівності, не мають можливостей”.

Роман Гребенніков з Києва підводить риску: “В Україні не досконале законодавство, але... нормальне. Проблема полягає в тому, що влада живе за своїм законом, законом корупції та аморальності. І не ждіть, що зміниться на краще. Єдиний вірний шлях - змінити ситуацію голосуванням”.

Андрій Охрімович

"Не вір очам своїм," - це правило стосується й Інтернету. От, скажімо, хочеш перевірити інформацію, яка пролунала вчора по Першому національному телеканалу, і заходиш на сайт цього телеканалу. А натомість одержуєш повний комплект крутої і вигадливої порнографії.

З іншого боку, бачиш в Інтернеті урядове повідомлення і хочеться дізнатися, в якій країні живуть ті люди, котрі прагнуть керувати Україною, але не знають не тільки про клімат на її території, а і про поточний прогноз погоди.

Далі Сергій Грабовський. Рубрика “Офіційна Павутина”.

Сергій Грабовський

Увечері 15-го жовтня в Інтернеті з''явилися повідомлення про те, що прем''єр-міністр Віктор Янукович доручив центральній і місцевій владі терміново почати опалювальний сезон і забезпечити його стабільне проходження.

Відповідна телеграма від імені Януковича надіслана голові Ради міністрів Автономної республіки Крим, керівникам обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, керівникам міністерств і відомств. "Прошу невідкладно почати опалювальний сезон у житловому фонді і на об''єктах соціальної сфери і забезпечити його стабільне проходження. Про виконання доповісти особисто," - грізно говориться у телеграмі.

Так само увечері 15-го жовтня Інтернет приніс повідомлення про те, яку погоду прогнозують синоптики на наступний тиждень. На зміну холодам має йти істотне потепління, як говорилося у прогнозі, так що по Україні денна температура триматиметься на рівні 15-20 градусів, а у Криму вже у вихідні дні сягне 23 градусів Цельсія.

І якраз на хвилі цього потепління у Криму та інших регіонах місцева влада зобов''язана негайно почати опалювальний сезон і доповісти про це особисто прем''єру й кандидату у президенти Януковичу.

Дрібничка? Незначний недогляд уряду? Чи показник чогось справді важливого? Як би там не було, а, схоже, у тій школі, де вчився свого часу майбутній "проффесор" Віктор Янукович забули розповісти учням, що Україна - це справді значна за територією і кліматичними особливостями країна, де є і субтропіки, і альпійські луки, і де в різних регіонах середньодобова температура може відрізнятися на 20 градусів.

А в тій установі, де майбутній прем''єр захищав свою докторську дисертацію з економіки, йому забули розказати про засади ринкової економіки, що не терпить директив сталінського штибу, та про невід''ємні завдання місцевого самоврядування, яке, власне, і повинне перейматися теплом у квартирах городян та в установах.

Отож постає закономірне запитання: чи справді знають у Кабінеті Міністрів України, якою країною і якими методами вони повинні керувати? І скільки ще попереду таких управлінських "дрібничок"?

Звучить пісня

“Как харашо в странє совєтской жить, как харашо страной любимим бить, как харашо в странє полєзним бить...”

Андрій Охрімович

Якщо розгортати віяло подій, в котрих можна вбачити екстрему, то картина виходить доволі строката. І різновимірна. Від кривавого "Ірак-н-роллу" до українських передвиборчих тріллерів.

Щодо останніх, то в цьому ряду варто згадати хоча б "виявлення" вибухівки в приміщенні громадської організації "Пора" та міліцейські "зачистки" Києво-Могилянки.

Але ми все ж таки підемо шляхом героїв напівзабутої телевізійної реклами. І спитаємо: "Как там в мірє, Міхалич?" В ролі "Міхалича" - Павло Вольвач. Рубрика “Екстрена в Павутині”.

Павло Вольвач

Справді. І розповзається та екстрема чи, наразі, тероризм по цілому світу. Причому, в найрізноманітніший спосіб. Історія, викладена НТА "Пріволжьє" з посиланням на "Вашингтон Таймс”", нагадує класичний вестерн про американський Дикий Захід: випалена рівнина, близькість мексиканського кордону, чахлі кактуси, за кадром звучить розсипчаста "кантрі-мьюзік"...

Ви вже здогадались, що має відбутися якась дія, "екшен". Тобто, або мексиканські нелегали (так звані "мокрі спини") злодійкувато перейдуть кордон, або рипнуть дверцята салуну і на порозі з''явиться "поганий хлопець".

Але дійсність ще цікавіша. Насправді з боку Мексики з''являються двадцять п’ять чеченських бородатих бойовиків і, погойдуючи сомбреро і рюкзаками, розчиняються в заростях чаппаралю на території Сполучених Штатів.

Все це й було б казковим вестерном, якби не американська розвідка. Принаймні, на неї посилається журналіст Білл Гейц, стверджуючи, що чеченські боївкарі проникли в американський штат Арізона через кордон з Мексикою.

За даними "Вашингтон Таймс", розвідка доповіла про це уряду США, і є всі підстави вважати одержані дані достовірними. Так що самураям, чи то пак, моджахедам, виходить, таки вдалося "пєрєйті граніцу у рєкі".

Представники прикордонної охорони США поки що не поспішають підтверджувати цього факту. Але якщо інформація вірна, то географія “лєрмонтовського” вірша про злого чечена, котрий "ползьот на бєрєг, точіт свой кінджал", значно розширюється. Бо вже не лише Терек, а й Міссісіпі з Ріо-Гранде. Чи що там у них тече? Проте, питання не в цьому. А в тому, що "злий чечен" робитиме в США, якщо все це правда, певна річ?

Андрій Охрімович

Британська бібліотека виклала в Інтернет електронні копії прижиттєвих видань творів Шекспіра.

За повідомленням "Бі-Бі-Сі", відтепер у режимі "он - лайн" доступними є 93 оцифровані копії понад двадцяти шекспірівських творів. І це, як стверджують працівники бібліотеки, чудова реклама, своєрідна візитівка англійської культури у нинішньому Інтернет-світі. Її створюють за сприяння Ради Європи українські мистецтвознавці, науковці та представники місцевих органів влади з різних областей держави.

Інформацію стосовно проекту, котрий має назву "Створення культурного капіталу", можна знайти на сайті "куфер.нет". ну, а подробиці – це вже від нашої кореспондентки Богдани Костюк.

Богдана Костюк

Електронний портал, який міститиме інформацію про історію, культуру, традиції окремих українських регіонів та міст, стане своєрідним містком між Україною та навколишнім світом, світом, який стає дедалі меншим з розвитком електронних технологій.

Наприклад, сидить собі пересічний британець перед домашньою персоналкою, переглядає Шекспірівські твори, а потім вирішує, що час подумати про відпустку. І шукає повідомлення та пропозиції з куточків світу, йому ще невідомих.

Знаходить, скажімо, Україну, і починає з''ясовувати, що то за держава така, звідки походить її населення, які умови надає її туристична інфраструктура тощо.

“Культурний портал дозволить отримати максимальний обсяг інформації,” - стверджує експерт Ради Європи з питань культури Олександр Буценко.

Олександр Буценко

Глобалізація, з одного боку, уніфікує культуру, підмінюючи ерзац культури, яка пропонується всім, яка доступна, яка дуже легко споживається, з другого боку, цей процес глобалізації вимагає, щоб село, місто мало свої особливі риси, тоді воно буде привабливе для того, щоб в ньому жити, для того, щоб в нього приїхати і подивитися, вкласти в нього гроші, провести там час, щоб туди приїхали туристи і таланти.

Але тут виникає ще третя проблема, як донести і зробити це доступним ширшому колу людей. Культурний інформаційний простір України досі розірваний. Начебто існує і безліч друкованих електронних видань, але все це вимагає часу, щоб воно було систематизоване і доступне.

Цю функцію може вирішити мережа культурних порталів, тобто кожне місто, кожна місцевість може мати свій культурний портал, де будуть представлені культурні багатства цього міста, а також та інфраструктура, яка обслуговує все це. Це буде показаний профіль цієї місцевості і напрямки, куди вона розвивається.

Богдана Костюк І це, як вважають учасники проекту, дозволить Україні по-новому осмислити своє минуле і знайти місце у світі електронних технологій.

Андрій Охрімович

І на завершення пара слів від поета:

"Чого ви чванитеся, Ви, Сини сердешної Украйни, що добре ходите в ярмі, ще лучче, як батьки ходили... не чваньтесь, з вас деруть ремінь, а з їх, бувало й лій топили..."

З "їх". То з наших предків, які не боялися нічого: ані кулі в лоб, ані палі в задницю.

Ну, а з чваньством такі справи. Оберете - ото вже начванитесь.

На цьому все. В київській студії разом зі мною працював Михайло Петренко.

Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень.

Андрій Охрімович. Радіо “Свобода". Київ.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG