Доступність посилання

ТОП новини

Канада імпортує українських робітників.


Марія Щур

Прага, 19 жовтня 2004 – Значним попитом у світі користується не лише український метал, який став головним українським експортом, але і люди, які вміють працювати з ним. До канадської провінції Саскачевань менеджери місцевого металургійного підприємства намагаються наладнати експорт українських зварювальників, які мають заповнити брак відповідних канадських фахівців. Канадські менеджери вірять в успіх своїх зусиль і радіють з того, що український уряд підтримує еміграцію.

Якщо вам потрібен добрий робітник, ви поїдете шукати його і на другий кінець землі. В усякому разі так зробили керівники компанії “Northern Steel”, що у маленькому канадському містечку Тісдейл у провінції Саскачевань. Компанія, що виробляє сталеві контейнери для нафтової індустрії, має лише 135 робітників, але майже половина з них – зварювальники. Знайти доброго зварювальника в аграрній провінції – справа не з простих, говорить в інтерв’ю місцевій газеті «The Star Phoenix» шеф кадрової політики компанії Вальтер Ґарчинський. І навіть якщо такі знаходяться, то за рік-два вони втікають до великих міст.

«Тож якщо ми хочемо процвітати, потрібно шукати таланти і поза Тісделом, і поза Саскачеванем і навіть поза Канадою», - переконаний підприємливий менеджер.

Пошуки зварювальних талантів привели канадців до України у вересні нинішнього року. Канадці вирішили не довіряти дипломам і перевірити людей на ділі. Якість роботи українців залишила найкращі враження, тож на роботу до Канади відібрали близько 40 осіб. За словами Вальтера Ґарчинського, зварювальники в Україні працюють лише під замовлення, а коли його немає, часто залишаються без роботи. Тож не дивно, що перспектива знайти постійну роботу та ще й оплачену в півтора раза більше, якщо людина працює понад 40 годин на тиждень, дуже зацікавила українців. За допомогою київської організації, яка допомагає з пошуком роботи для молоді, понад 20 молодих робітників з України поїдуть до Канади вже у січні. Наступні - протягом ще кількох місяців по п’ять осіб.

З адоптацією на місці допомагатиме місцева влада, яка організувала курс англійської мови в одній зі шкіл містечка. Вона ж надасть кожному в допомогу людину, яка пояснить практичні сторони життя в Канаді. Вальтер Ґарчинський вважає, що допомогти можуть і українські громади неподалік Тісдейла.

За словами Ала Гілтона, представника місцевого уряду, який відповідає за імміграційну політику, професія зварювальника є у списку рідких професій, фахівців з якої бракує в Канаді. Тому місцева влада може швидко і без перешкод налагодити імпорт відповідних працівників з-за кордону. Канадський чиновник говорить, що київська організація молодіжного працевлаштування виявилася надійним партнером, і через неї вони намагатимуться привозити до Канади й інших українських професіоналів. На думку Ала Гілтона, Україна може стати добрим джерелом підготовленої робочої сили, бо український уряд сприяє виїзду кваліфікованих кадрів.
XS
SM
MD
LG