Доступність посилання

ТОП новини

Кандидати у президенти України не бояться візиту Путіна.


Сергій Кисельов

Київ, 20 жовтня 2004 - У Києві чекають на президента Росії. 28 жовтня Володимир Путін має взяти участь в урочистостях, присвячених 60-й річниці визволення України від нацистів. Сьогодні у телефонній розмові з Президентом України він підтвердив те, що буде в Києві. Спостерігачі звертають увагу на те, що урочистості в Києві спершу планували провести 6-го листопада, але потім перенесли ближче до президентських виборів в Україні.

Раніше у Москві Путін заявив, що Росія з повагою поставиться до будь-якого вибору українського народу. Але немало оглядачів вважає, що своїм приїздом до Києва кремлівський лідер насправді хоче підтримати кандидата на посаду Президента і чинного українського прем`єра Віктора Януковича.

Об`єднання українців у Росії сьогодні заликало Путіна не їхати в Україну до голосування, а зробити це відразу після виборів нового керівника української держави. У зверненні мовиться, що візит до виборів є недоцільним і "може вплинути на внутрішню політичну ситуацію в Україні".

А як ставляться до візиту Путіна українські політики й зокрема кандидати на посаду Президента?

Питання поставили цього тижня голові Верховної Ради Володимиру Литвину. У відповідь спікер закликав працівників ЗМІ не нагнітати ситуацію навколо проведення військового параду 28 жовтня. Що ж до потенційних заяв Путіна, то, за словами пана Литвина, "державний діяч такого рангу не потребує підказок, що йому казати, а чого не казати".

Тим часом кандидати на посаду Президента, з якими вдалося поспілкуватися, незалежно від своїх політичних уподобань, ставляться до візиту Путіна в Україну досить спокійно. Ось як в інтерв’ю радіо "Свобода" прокоментував ситуацію підприємець і лідер партії "Яблуко" Михайло Бродський, який, як він сам неодноразово заявляв, вважає найдостойнішим претендентом на президентське крісло Віктора Ющенка:

"На жаль, Росія продовжує думати про те, що Україна – це губернія Росії. Одна з губерній Росії. І менталітет російського керівництва не змінюється. Вони хочуть проводити тут вибори так, як вони проводять у Тверській області чи в іншій. Жириновський приїхав до України – думаю, що його прислав сюди теж Путін. Я думаю, що все ж таки українці здійснять свій вибір без Путіна".

Опозиційний політик, академік-біохімік і колишній дипломат, кандидат на посаду Президента Сергій Комісаренко вважає, що варто було б запросити до Києва на святкові урочистості не лише президента Росії, але й лідерів усіх колишніх радянських республік, представники яких також брали участь у звільненні України від гітлерівської навали:

"Тому я думаю, було б адекватним надіслати запрошення всім главам держав. Я думаю, це було б правильно, якби всі вони приїхали. Тоді це не мало б такого політичного відтінку. І я думаю, це було б правильне відзначення події. Зрештою, чи буде пан Путін проводити агітацію ( приховану чи відкриту ) на користь когось з кандидатів, я не знаю, час покаже" .

Кандидат на посаду Президента України, лідер партії "Братство" Дмитро Корчинський вважає, що приїзд Владимира Путіна в Україну нічого не змінить ні для Віктора Ющенка, ні для Віктора Януковича, ні для будь-якого іншого кандидата :

"Наївно думати, що Путін здатний підтримати когось із українських кандидатів. За останній час усі ті, кого підтримував Путін, програли президентські вибори. Навіть в Абхазії. Людина, яку Путін підтримував, навіть в Абхазії , яка дуже залежить від Росії, сподівається на підтримку Росії – в ній креатура Путіна програла. Тобто, це ніяк. Я думаю, що це більше "піар" для Путіна, ніж якась пропагандистська допомога комусь із кандидатів.

Кандидат на посаду Президента від комуністичної партії робітників і селян Олександр Яковенко також вважає, що для подальшого перебігу виборчої кампанії візит Владимира Путіна в Україну не має жодного значення.

"Я думаю, що його приїзд не дасться взнаки щодо виборів. Тому що на сьогодні в принципі електорат уже визначився. Тому, гадаю, чекати на щось особливе в результаті приїзду Путіна не варто. Приїзд в принципі нормальний, враховуючи попередні зв''язки. Тим більше, що він голова Ради керівників країн СНД. І формально, і неформально в принципі це нормальне явище," – сказав Олександр Яковенко.

Але, як зауважують соціологи, для багатьох українців важлива думка Путіна. Чи вплине це на вибори – покаже час.

Тим часом кандидат на посаду Президента України Віктор Янукович у середу на Сумщині заявив, що був би вдячний Президентові Росії.

"Якщо буде підтримка, то я завжди вдячний на неї," – сказав Янукович і додав, що буде радий бачити всіх, хто приїде до Києва на 60- річчя визволення України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG