Доступність посилання

ТОП новини

Cитуація на ринках Донецька перед виборами.


Сергій Гармаш

Донецьк, 20 жовтня 2004 - Незважаючи на запевняння уряду про стабільність економічної ситуації в державі, навіть Донецьк , батьківщину прем’єра, перед виборами лихоманить, як на споживацькому і валютному ринках, так і у стосунках влада – підприємці.

Підвищення пенсій та стипендій перед виборами впливають на життя не тільки пенсіонерів та студентів, але й підприємців Донецька, Втім, на відміну від перших, підприємці сприймають це не так позитивно.

Наприклад, на донецькому Інтернет -сайті “Остров” розповідається про те, що , за словами підприємців, районні податкові інспекції міста “переконливо просять” приватних підприємців та їхніх бухгалтерів сплатити податки за 4-й квартал наперед. Як стверджують підприємці, працівники податкових інспекції пояснюють це вказівками з Києва. І всі переконані, що це пов’язане з виборами.

З виборами оператори валютного ринку пов’язують і ситуацію з продажем банками валюти. Останні дні в Донецьку фактично неможливо купити ані долари, ані євро. Кореспонденту “Свободи” робітниця одного з пунктів обміну валюти пояснила це політикою Національного банку. “Щоб люди нас кляли”, – додала вона. За її словами, “реально долар зараз коштує 5.44”. На думку цієї працівниці, обмінного пункту після виборів валюта різко подорожчає.

У вівторок кореспондент «Свободи» попросив прокоментувати ситуацію на валютному ринку голову Донецької обладміністрації Анатолія Близнюка.

“Я сьогодні задав це питання начальнику управління Національного банку . Він мені присягнув, що немає підстав у банків це робити. Але я вважаю, що рішення Національного банку про валютний коридор, який сьогодні є, це якимось чином стримує”.

За словами Анатолія Близнюка з вівторка донецьке відділення Нацбанку ”посилає по всіх банках, обмінних пунктах перевірки і буде нормальний процес як з продажем, так і з купівлею валюти” . Проте в середу ситуація на валютному ринку Донецька не змінилась.

Ще один головний біль донецької влади – м’ясопродукти. Анатолій Близнюк визначив шляхи вирішення цієї проблеми:

“Обмежені рівні рентабельності, інтервенція, тобто, запропонувати надлишок цього товару, організація комунальних ринків, де дати можливість приватним виробникам торгувати власною продукцією, а не через спекулянтів, наведення порядку на ринках, організація фірмової торгівлі виробниками”.

Донецька влада вже запропонувала мерам міст області трейдерів, які постачають на ринки так зване соціальне м’ясо, тобто, морожене м’ясо по 14 гривень 20 копійок.

У середу на Центральному ринку Донецька торгівля таким м’ясом велась з однієї торгової точки. Черга до неї складала приблизно 30 осіб. Навпроти стояло кілька продавців зі свіжим м’ясом по 25 грн.
XS
SM
MD
LG