Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні журналістські організації обурені можливим закриттям 5го каналу.


Марія Щур

Прага, 20 жовтня 2004 – Обурливим і ганебним фактом для України називають міжнародні журналістські організації спроби закрити «5 канал». З такими заявами виступили «Репортери без кордонів» та «Міжнародна Федерація журналістів». Вони вважають, що арешт рахунків «5 каналу», єдиного альтернативного до офіційних телеканалу в Україні та скасування його ліцензії на мовлення у Києві ставить під удар не лише свободу слова в Україні, але і права виборців напередодні президентських виборів.

Справу із замороженням рахунків «5 каналу» через позов депутата Володимира Сивковича до одного зі власників телерадіокомпанії члена фракції «Наша Україна» Петра Порошенка організація «Репортери без кордонів» вважає виключно політичною акцією, спрямованою на знищення непідконтрольного владі засобу масової інформації напередодні виборів.

Говорить голова європейського відділення організації Сорія Блатманн:

«Справа виключно політична. Це неприпустимо, щоб у суперечці між двома політиками страждали засоби масової інформації, журналісти та виборці напередодні виборів. Через дії суду страждає неупереджена інформація. Це аномалія, яка не стається у демократичній країні».

Нагадаємо, що голова тимчасової комісії з розслідування обставин хвороби кандидата на посаду Президента Віктора Ющенка - Володимир Сивкович вимагає вибачення від Петра Порошенка за те, що той звинуватив його , що звіт комісії було написано у Президентській Адміністрації, а депутат Сивкович лише озвучив його.

Сорія Блатманн нагадує, що вже не вперше в Україні створюються перешкоди для діяльності альтернативних засобів масової інформації:

«Це було і з газетою «Сільські вісті», і з радіо «Свобода», і з радіо «Континент» і з багатьма іншими незалежними чи опозиційними засобами масової інформації. Але ця справа настільки кричуща, що влада повинна втрутитись. Суд має скасувати своє рішення».

В інтерв’ю радіо «Свобода» генеральний секретар «Міжнародної Федерації журналістів» Ейдан Вайт також говорить, що український суд ухвалив неадекватне рішення:

«Журналісти вже вибачилися, що означає, що вони відповідально ставляться до своєї роботи. Намагання закрити канал виглядає як акт помсти, яка відбувається напередодні виборів. Людям потрібна надійна та точна інформація з незалежного кута зору. Якщо «5 канал» закриють, для виборця буде абсолютно неможливо почути незалежні думки напередодні виборів. Це було б шокуючим порушенням демократії».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG