Доступність посилання

ТОП новини

Експерти вважають, що нафтові ціни не підкосять світової економіки.


Марія Щур

Прага, 20 жовтня 2004 – Світові ціни на нафту досягли нових рекордів цього тижня, впевнено переступивши межу в 50 доларів за барель. Проте економісти вважають, що навіть такі погані для споживачів новини не зможуть загнати світову економіку в глухий кут. Фахівці стверджують, що причина їхнього оптимізму полягає у тому, що центральні банки навчилися набагато краще справлятися з інфляцією.

Зростання цін на нафту зменшує прибутки виробників, кількість вільних грошей у споживачів не дозволяє найняти нових робітників компаніям, які б хотіли розширити виробництво в інших умовах. Тому багато економістів висловлюють побоювання, що високі ціни на нафту уповільнять економічний розвиток.

Протягом року ціни на нафту піднялися на 65%, а у порівнянні з минулим роком на 75%. У грошовому еквіваленті це означає, що з січня ціни на нафту вирости з 30 до понад 50 доларів. Попри це економісти вважають, що повторення 70-х років чекати не варто.

Різке зростання цін на нафту у 1970-х роках призвело до прискорення інфляції та зупинки економічного поступу. Для визначення тогочасної економічної ситуації було навіть вигадано новий термін : «стагфляція». На думку фахівців, центральні банки, які покликані контролювати інфляцію, дають собі раду з нею набагато краще, ніж раніше.

У 70х роках минулого століття уряди та центральні банки намагалися компенсувати високі ціни на нафту низькими дисконтними ставками. Цим вони лише розкручували інфляційну спіраль. Нині ж центральні банки сміливо піднімають дисконтні ставки, а голова федеральної резервної системи США Алан Ґрінспен заявив нещодавно, що високі ціни на нафту хоча і мають вплив на зростання та інфляцію, але не матимуть таких нищівних наслідків для економіки, як це сталося у 70х роках. В Європі більше занепокоєні впливом підвищення цін на нафту на зростання економіки. Натомість в Японії, де протягом кількох років не можуть зупинити падіння цін, високі ціни на нафту навіть вітають.

Аналітики також вказують на те, що якщо у 70х роках зростання цін було викликано рішенням продавців, то нині можна говорити швидше про зростання попиту, яке заганяє ціну вгору. Якщо світова економіка уповільнить своє зростання, з нею впадуть і ціни. Крім того, розвиток нових технологій зробив світ набагато менш залежним від нафти тепер, ніж 30 років тому, говорять фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG