Доступність посилання

ТОП новини

Перебіг президентської виборчої кампанії в Україні.


Ірина Халупа Гості: Юрій Оробець - Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Фракція "Наша Україна"; Микола Оніщук - Комітет з питань правової політики, Фракція НДП та ПППУ.












Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 20 жовтня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі.

Вас вітає “Вечірня Свобода”.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Хочу нагадати, що від 20 по 23 годину, програми радіо “Свобода” ретранслює радіостанція НАРТ, у Києві, слухайте нас на частоті 70,4, у Харкові на частотах 73 і 79, а в Одесі на частотах 68 та 36.

Тема на 20 жовтня: До великого моменту президентських виборів залишається 11 днів.

Гості: Юрій Оробець, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, фракція “Наша Україна”; Оніщук Микола, Комітет з питань правової політики, фракція НДП та ПППУ.

Головні суперники на президентських виборах Віктор Ющенко та Віктор Янукович впевнені, що вони переможуть на цих виборах. На офіційному виборчому сайті Ющенка висить такий заголовок: “до перемоги Ющенка залишається 11 днів”.

На сайті прем’єр міністра Віктора Януковича запевняють, що Віктор Янукович “наш кандидат” і “наш вибір”. Але врешті-решт може бути лише один президент і один остаточний вибір більшості виборців, а він нам стане відомий вже 1-го листопада.

Тим часом передвиборчий процес іде за графіком. Сьогодні – останній день виготовлення виборчих бюлетенів. З цієї нагоди голова Центральної виборчої комісії Сергій Ківалов зустрівся із журналістами. Сталося це на банкнотно-монетному дворі Національного банку України, де і друкують половину необхідної кількості бюлетенів.

Центральна виборча комісія вирішила надрукувати 40 млн. виборчих бюлетенів для голосування на виборах президента, в той час як загальна кількість виборців за останніми даними, становить 36 мільйонів 287 тисяч осіб.

Чому так сталося, розповість мій колега Сергій Собуцький. Сергій Собуцький

Рішення надрукувати понад три мільйони бюлетенів більше ніж загальну кількість виборців Сергій Ківалов мотивував можливою недостачею бюлетенів на деяких дільницях за умови активного голосування на них за системою відкріпних талонів. За його словами, на минулих виборах були випадки, коли доводилося замовляти літак для доставки 10-15 бюлетенів. Тому вирішили надрукувати більше. На переконання Сергія Ківалова, виготовити додатково якусь кількість виборчих бюлетенів неможливо.

Сергій Ківалов

Є такі ступені захисту, про які знають одна-дві людини. Є видимий ступінь захисту, а є невидимий. Там, де 2004 рік - певна фарба. Друкується номер виборчого округу, а також номер виборчої дільниці. Я хотів би саме на це звернути увагу. А виборча дільниця формується із виборців від 50 до 3000 осіб. Є дільниці, де друкується всього 70, 80, 100 бюлетенів. Тобто окрема упаковка на кожну дільницю, - сказав голова ЦВК Сергій Ківалов.

Сергій Собуцький

Усього на сьогодні створені понад 33 тисячі виборчих дільниць. При цьому для кожної з них бюлетені виготовляються з резервом 4%. Від завтра підприємство “Спецзв’язок” у супроводі охорони почне доставляти бюлетені у територіальні виборчі округи. За три дні до виборів тервиборчкоми передадуть бюлетені в дільничні комісії.

Глава ЦВК також повідомив, що після ухвалення рішення про створення додаткових закордонних дільниць, зокрема в Росії, виборчі бюлетені для голосування на них будуть надруковані додатково.

Сергій Ківалов поінформував, що на сьогодні в ЦВК перебуває на розгляді подання Міністерства закордонних справ про створення додатково 420 закордонних дільниць в Росії. На його думку, це зовсім не означає, що всі вони будуть створені. Щоб унеможливити фальсифікацію виборів за кордоном, про що зараз часто згадується у ЗМІ, Центральна виборча комісія дозволила кандидатам у Президенти надсилати на закордонні дільниці своїх офіційних спостерігачів. Це рішення, за словами Сергія Ківалова, членам комісії далося нелегко.

Сергій Ківалов

Думки членів комісії з цього приводу розділилися. Деякі говорили, що в Законі не передбачено, щоб були спостерігачі. І голосували: 50 на 50. Але трохи більше було тих, хто голосував за те, щоб на кожній виборчій дільниці були офіційні спостерігачі від кандидатів у Президенти. Ми ухвалили рішення з приводу представників від кандидатів у президенти Віктора Ющенка та Леоніда Черновецького. Якщо будуть поступати пропозиції від інших кандидатів, будемо їх розглядати.

Сергій Собуцький

Сергій Ківалов неодноразово наголошував, що підготовка до виборів йде за планом. Вибори відбудуться вчасно, згідно з визнаними міжнародними нормами. Люди, які за повідомленнями деяких ЗМІ можуть прийти під стіни ЦВК у ніч з 31 жовтня на 1 листопада, його не лякають. Вони мають на це мають право, стверджує Ківалов, так як і члени Комісії мають право працювати, щоб вчасно поінформувати про результати виборів. Сергій Собуцький. Радіо Свобода. Київ.

Ірина Халупа

Тим часом сьогоднішній день ознаменувався постійними затриманнями прихильників Віктора Ющенка.

Ще вчора в Чернігові затримали 15-ох студентів, які минулої суботи прибули до Києва на студентське віче “Свободу не спинити” на підтримку Ющенка. Міліція пояснює затримання студентів тим, що багато з них схожі на людей, які скоїли зґвалтування, пограбували кафе або брали участь у безпорядках та бійках.

Сьогодні у Харковi також затримали главу обласної організації Християнсько-демократичного союзу, начальника одного з районних штабів Вiктора Ющенка Юрiя Потикуна. Як повідомив глава парламентського комітету із боротьби з оргзлочиннiстю i корупцією Володимир Стретович, у машині Потикуна мiлiцiя нібито знайшла вибуховий пристрій з годинниковим механізмом. Стретович заявив, що це провокація, i бомбу підклали самі співробітники мiлiцiї.

У Полтаві тим часом міліція затримала двох активістів студентської хвилі та ініціативи “Чиста Україна”, коли вони роздавали листівки за Віктора Ющенка. Їх тримали в райвідділі міліції понад 2 години і примусили написати пояснення, звідки вони беруть друковану продукцію і чи не пов’язані з якимись силовими чи терористичними організаціями.

Ще таке. Керівник Миколаївського обласного штабу Ющенка, народний депутат Юрій Ширко повідомив сьогодні, що біля приймальні міського штабу невідомі захопили на вулиці його прес-секретаря Анатолія Завіновського, який встиг повідомити телефоном, що його схопили, схоже, міліціонери у цивільному і поверзли “з’ясувати обставини”.

Триває також наступ на 5-ий канал, канал, який себе називає каналом чесних новин. Заморожені рахунки. Зростає тиск та Петра Порошенка. Сьогодні о 21-ій годині співробітники каналу проведуть прес-конференцію з цього приводу в прямому ефірі.

А Комітет виборців України тим часом заявляє про те, що склалася катастрофічна ситуація з підготовкою виборчих дільниць до процесу голосування. Такого висновку КВУ дійшов на підставі підсумків моніторингу за підготовкою до проведення виборів. Цей моніторинг вони проводили у 1 тисячі середньострокових спостерігачів комітету з 4 по 15 жовтня. Під час моніторингу представники КВУ ознайомилися з роботою 1,5 тис. виборчих комісій у всіх 225 територіальних округах.

Близько половини дільничних виборчих комісій, вважає КВУ, “не працює в повній відповідності з нормами діючого законодавства”. Зокрема, у період моніторингу близько 20% виборчих дільниць або не працювали взагалі, або організовували свою роботу так, що на дільницю практично було неможливо потрапити. Комітет також попереджає, що є реальні проблеми з виборчими списками. Майже на кожній третій дільниці виборці не мають можливості ознайомитися з тими списками.

“Установлено, що на 18% перевірених дільниць списки виборців відсутні взагалі. Крім того, якщо врахувати, що 20% виборчих дільниць або не працювали взагалі, або організовували свою роботу так, що на дільницю неможливо було потрапити, то на 38% виборчих дільниць уточнення списків або не проводилося взагалі, або було організовано незадовільно”, - відзначається в звіті КВУ.

Ось такий вступ до дискусії. Доки я розказувала це все, до нас вже почали телефонувати слухачі, яких я хочу запевнити, що вони можуть долучитися до розмови після 20:30.

Телефон студії:490-29-05

Шановні гості, свого часу Президент Кучма заявив, що ці вибори будуть дуже брудними. Багато-хто вважає, що його слова були пророчими. Враховуючи всі ці порушення, які зафіксовано, різні маніпуляції з рейтингами, які ми бачили, різні брудні технології, які були застосовані, чи вірите Ви, що ці вибори можуть відбутися чесно і прозоро? Пане Оніщук.

Микола Оніщук

Я напевно можу сказати, і це мабуть основне, що вибори відбудуться. Я одночасно є представником Анатолія Кінаха, кандидата в президенти в ЦВК і щоденно працює ЦВК в режимі засідань, фактично з 4-х годин до 8- 9-ти вечора, і мені видається що те, що стосується власне ЦВК, яка керує, як найголовніша комісія, виборчим процесом, то вона робить дійсно багато можливого з того, що вона може зробити.

Ви знаєте, я не буду конкурувати зараз із оцінкою чи прогнозом оцінки характеру виборів з президентом, але напевно можу сказати, що вибори президента у цьому році будуть особливими. І ця особливість визначається...

Ірина Халупа

Ви завжди маєте талант висловитись дуже делікатно, пане Оніщук.

Микола Оніщук

І ця особливість, вона буде можливо цікава для радіослухачів, полягає в тому, що чи не вперше за рівнем політичної конкуренції двох основних кандидатів, вони схожі на європейські вибори. Ну чи, скажемо, на ті ж вибори у США, де змагання Буша і Кері, як кажуть нога в ногу, і щось подібне відбувається, до речі, в Україні. До речі, також важливо і те, що чи не вперше є реальний, потужний опозиційний кандидат.

До речі, раніше такого не було. Швидше була мімікрія виборів, ніж реальна конкуренція. Особливістю цих виборів є те, що вперше вони по-суті відбуваються, коли країна вже трохи вибралася із економічної недбалості і більш-менш, але торує дорогу до економічного свого прогресу.

Цього теж не було. Є багато інших особливостей: ніколи не було такої кількості наглядачів в Україні, ніколи не було того, що стоїть за кадром (це якраз про події, які відбуваються навколо виборів, про що Ви інформували сьогодні слухачів). Але я переконаний, що вибори відбудуться.

Ті випадки, де відчуваються утиски, роблять тільки погану послугу В.Януковичу, бо це додаткові інформаційні приводи, це додаткове негативне подразнення виборців, якщо він хотів би мати більше прихильників.

Ірина Халупа

Хто, на Вашу думку, організовує такі затримки прихильників В.Ющенка, всі ті перепони, некрасиві прояви, які ми бачимо останнім часом?

Микола Оніщук

Я не думаю, що є спеціальний план чи особливе доручення діяти у такий спосіб представникам органів внутрішніх справ. Ми знаємо нашу країну, знаємо менталітет наших людей (службовців я маю на увазі) і...

Ірина Халупа

Ви думаєте, що це добровольці?

Микола Оніщук

Я думаю, що часто це може бути намагання виглядати занадто запопадливим в розумінні того, що відбувається в країні.

Я не виключаю, що присутній і елемент політичного протистояння (на жаль, ми вже перейшли від політичної конкуренції якраз до протистояння) має свої вади, в тому числі такі, про які йдеться сьогодні в нашій передачі.

Ірина Халупа

Пане Оробець, як то кажуть, надія вмирає остання...

Юрій Оробець

Нічого не вмирає, а навпаки, я маю дуже активний настрій, і я переконаний в тому, що український народ здатен поставити клан Кучми на коліна.

Хто це робить? Я не погоджуся з Вашими словами, що сова Кучми були пророчими. Він просто цинічно розказав про свій план - зробити брудні вибори, щоб Україна здригнулася.

Втім, Україна не здригнулася, а почала сміятися. Такої кількості анекдотів про владу, де владний кандидат є смішним, упослідженим і просто жалюгідним, я не чув ще з часів Чорнобильської катастрофи. Видаються і переписуються анекдоти і тому подібне, тобто Україна має здорове тіло.

Чому Україна сміється, тому що парламентська більшість розпалася: те, що робилося корупцією, примусом, страхом – все воно розвалилося.

Уявіть собі, коли Шуфрич “нагинає” керівників підприємств, які входять в так звану більшість, тобто в теперішню меншість, в парламентську опозицію, щоб вони стояли на парламентській трибуні і блокували, то це методи просто опозиції, методи тих, хто слабший. Очевидно, що вся ВР з цього сміялася.

ВР сміється тоді, коли обговорюється питання бюджету, а прем’єр не приходить на засідання, коли не було жодного виступу депутата, який похвалив би його бюджет.

Уявіть собі, що бюджет – це зовсім не ті “липові” обіцянки Януковича. Янукович пообіцяв збільшити пенсії, а насправді в бюджеті бракує 11 мільярдів гривень. Нещодавно він заявив, що кожному учаснику, інваліду має бути машина, а цих грошей, в принципі, немає. Сьогодні депутати з трибуни ВР заявили, що інвалідам хіба що роздадуть дитячі машинки пластмасові, і то без батарейок, бо вже на батарейки грошей не буде.

Уявіть собі, що всі ті проекти, які він обіцяє - це просто “одяг голого короля”. І Україна почала сміятися з “короля”.

Я переконаний, що Україна має шанси і зробить вдалий вибір.

Ірина Халупа

Пан Ківалов каже, що все йде по плану. Ось пан Оніщук каже, що в рамках можливостей ЦВК працює нормально, послідовно і намагається робити те, що вона уповноважена зробити.

Все ж таки бачимо, що Комітет виборців України, неурядова організація, спостерігає за всім передвиборчим процесом і констатує, що є великі проблеми.

Наша колега тут на роботі, наприклад, отримала запрошення прийти і голосувати. Воно було написано на її ім’я і по-батькові, але з зовсім іншим прізвищем, прізвищем її діда. Ось вона тепер намагається з’ясувати, що це за така людина, навіщо їй запрошення під одним прізвищем, коли вона насправді є зовсім іншою людиною.

Ось і Комітет виборців згадував про такі “мертві душі”, які нібито є записані у виборчих списках, і ті “мертві душі” можуть бути використані під час фальсифікації.

Отже, з одного боку, ми маємо нормальний хід роботи ЦВК, а з другого боку, ми бачимо, що вже є підготовлений ґрунт для того, щоб воно відбувалося не так, як повинно.

Отже, врахувавши все це докупи, чи можуть ті вибори бути справді катастрофою?

Юрій Оробець

Я продовжив би, що робиться, а робиться російська фальсифікація, коли відкривається 420 дільниць і неприкрите втручання Путіна і Жириновського. Але проблема в тому, що коли Жириновський – остання надія Януковича, то це, звичайно, робиться смішно.

Яким чином відбудуться вибори, і чи відбудуться вибори? Я переконаний, що в ніч виборів люди вийдуть і заставлять ЦВК працювати, а не фальсифікувати.

Ірина Халупа

Пане Оробець, а чи не боїтеся Ви, що станеться те, що сталося з представником Віктора Ющенка, що хтось спровокує якусь...?

Юрій Оробець

Ви знаєте, досить лякати одне одного і досить кобзарських плачів. Нова епоха і все те треба забути. Перемагає той, хто вміє працювати, вміє воювати, а тому всі ці плачі, “плач Ярославни на валу” – забудьте.

Ірина Халупа

Добре.

Юрій Оробець

Народ має здорове ядро, і він знаходить хто є хто і хто чого вартий.

Це вже незворотній процес. Вийшла молодь! Я побачив той вітер, який гуляв київськими вулицями в 1990-му році, я побачив ту ж саму молодь бадьору, завзяту. Робляться дрібні провокації, шукаються якісь фальшиві гроші, вибухівки, але протест молоді буде дуже сильний. Цього дуже боїться влада.

Я переконаний, що в Кучми зараз політична параноя, він переживає за свою власну шкуру, за власну долю. Ми заручники цієї параної, але здатні його поставити на місце.

Звичайно, всі його інтриги: те, що він розводить, зводить, друкує бруд на кандидатів, його ДУСя зберігає продукцію фальшивих кандидатів, які намагаються сіяти міжнаціональні чвари, ворожнечі, територіальну нетерпимість і тому подібне, але це вже стало гласним, і як би вони зараз вже не наїжджали – це працює проти них, і спротив буде дуже сильний.

Я переконаний, що український народ помститься на виборчих дільницях.

Ірина Халупа

Пане Оніщук, чому Ви думаєте, що існує таке нагнітання ситуації, зокрема, навколо “тероризму”?

Україна спокійна країна, тут терористів немає, тут немає груп, які хочуть вчинити якийсь державний переворот. Просто після тих виборів повинна відбутися мирна демократична передача влади. Як це все відбувається – це є ознакою демократичного розвитку тієї чи іншої держави.

От Ви сказали на початку нашої дискусії, що вперше в Україні є два реальних суперники, тобто є реальний опозиціонер. Чому це так важко зробити? Чому цій владі так важко відійти від влади і передати це комусь іншому?

Микола Оніщук

Пані Ірино, насправді не влада вирішує це питання, а виборці.

Я ще один афоризм використаю: “Не страйки вирішать долю виборів і не мітинги, а виборці”. Як вони визначать в цей день, так і вирішиться доля України.

Тому сьогодні мені, наприклад, дуже хотілося б, щоб громадяни України стали політично відомими. Вибори покажуть.

Ми приблизно знаємо настрої в суспільстві, і дуже хотілося б, щоб ці настрої були адекватно відтворені під час виборчої кампанії.

До речі, парламентські вибори 2002-го року зробили крок, ми почали іншого українця, і хотілося б, щоб вже тепер в 2004-му році він був ще кращий.

Ірина Халупа

Судячи з того, як ви виповідаєте, ви обидва досить впевнені, що вибори відбудуться і відбудуться більш-менш нормально?

Микола Оніщук

До слова про ситуацію у виборчих комісіях. Ситуація різна, дійсно є проблемні округи і проблемні дільниці – це правда. Наприклад, сьогодні ЦВК розглядала ситуацію, яка виникла в 97-му окрузі (це Київська область), де ще до цього часу залишаються суперечки, пов’язані з формуванням виборчих дільниць, складу дільниць, керівництва комісій і таке інше.

Тут є кілька чинників, які можуть це пояснити. Не завжди влада винна.

По-перше, виборчі дільниці вперше, коли ми говоримо про вибори президента, якщо говорити про склад виборчих дільниць, сформовані самими кандидатами в президенти і їх довіреними особами.

По-друге, кандидатів дуже багато, багато з них є технічними, природно, що вони у виборчу кампанію вступили, не маючи реального наміру боротися, давали людей своїх в ці виборчі комісії, а тепер з різних причин (або не мають можливостей належним чином оплатити цю роботу, або з інших мотивів) вони масово відмовляються.

Є й інші чинники, які носять об’єктивний характер, десь суб’єктивний. Проте загальна ситуація така, що вибори відбудуться, я маю надію, що відбудуться без масових фальсифікацій. Принаймні є два дуже важливих чинники (я хотів би, щоб громадяни України про це знали), які виступають проти фальсифікацій. До речі, в тому числі завдяки і нашій роботі з Юрієм Горобцем як народних депутатів.

Йдеться про те, що тепер спостерігачі мають право бути не лише під час голосування, а й під час...

Ірина Халупа

А й під час рахування.

Микола Оніщук

...рахування, тобто вони будуть стояти за спиною у кожного, хто рахує. Відтак, це унеможливить, як на мене, якісь фальсифікації.

По-друге, протокол територіально-виборчої дільниці, яка узагальнює на своєму окрузі результати голосування, у ньому вказуються результати голосування не в цілому за кандидата, а по кожній дільниці.

Відтак, кожен із кандидатів, чиї довірені особи або спостерігачі, який отримає протокол на дільниці, може тут же, приїхавши до територіальної дільниці, звірити, чи співпадають цифри.

Тому можливості законодавець для фальсифікації суттєво зменшив. Будемо надіятись, що результати будуть чесними.

Ірина Халупа

Пане Оробець?

Юрій Оробець

Я погоджуюсь з тим, що законодавчо забезпечені ці вибори значно краще. Єдине, що природа влади однакова і, власне, види фальсифікацій давно відомі. Вони відпрацьовувались активно на виборах мера Мукачева, зараз влада використовує ті самі міліцейські загони, які займаються просто провокаціями.

Але я хочу сказати, що є й зворотна сторона медалі. Рядовий середній склад міліції допомагає, власне, нам. Всі оці виборчі склади, де та брудна продукція була і так далі, все нам повідомляється в великій кількості, і нам вдається нейтралізувати все.

Тобто ми знаємо по суті про владу все. Власне, як і влада про нас знає все, тому що мікрофонів шпигунських скільки завгодно.

Україна відрізняється від інших країн тим, що у нас немає державних таємниць, все стає явно, хто в Україні робить злу політику і так далі.

В даному випадку Кучма на пару з Медведчуком намагається зробити такий крутий розсіл зловживань владою, вони думають, що на цьому щось вони виграють. Але на всьому приходить кінець, і це сильно засвідчило, в першу чергу, події в парламенті.

Розумієте, я бачив, як юди, яких рекрутували в парламентську більшість, здихнули з великим полегшенням. Розумієте, я ніколи не бачив таких щасливих людей, які усвідомили, що вони також можуть.

От уявіть собі, що Медведчук з Кучмою дали команду, щоб депутати не реєструвалися від більшості, але депутатів вистачає. В нас реєструється 250, 260 чоловік. Для того, щоб прийняти закон, нам завжди вистачає 230, 240 голосів.

Ірина Халупа

Вчорашній день це показав, коли ви затвердили закон “Про прожитковий мінімум”.

Юрій Оробець

Абсолютно. І таким чином влада програє. Вона віддала парламентську трибуну, тепер опозиція повністю розказує про реальний стан справ, що виборці вже не вірять у ті хабарі, які їм дали, як хабар до пенсії. І тому зараз ходить сильне бродіння у суспільстві.

Я переконаний, що влада дуже сильно боїться і комплексує з цього приводу. В кінці кінців все вирішиться в ту ніч, яка буде після виборів.

Я переконаний, що спільним зусиллям вдасться мінімізувати фальсифікацію. Хоча я переконаний, що вона буде, тим не менше, так масштабно фальсифікувати по всій державі буде проблематично.

Ірина Халупа

Дякую, пане Оробець. Передамо мікрофон слухачеві з Києва Ярославу. Будь ласка, Ваше запитання. Добрий вечір.

Слухач

Добрий вечір вам. Я хотів би запитати Оніщука і Оробця. Як ви будете контролювати в Росії? Тут ви такі райдужні будуєте перспективи. Я вже 17 років спостерігаю за нашою радянською машиною, як вона робиться на виборах. Я весь час член комісії, ще з тих часів, коли комуністи мене викидали за барки, коли “тасували” результати.

Хто там проконтролює? При дивіться, цього року, як ніколи, стільки граматичних помилок зроблено в списках. Я просто своєму уму не повірив, що це можна зробити, це ж навмисне зроблено. Людина прийде, вона не отримає бюлетень.

Ірина Халупа

А Ви пішли перевірити себе у списках?

Слухач

Ми засідали, ми це все перевіряли, ми зараз примусили, щоб все було передруковано, зараз нам кажуть, що це на комп’ютері, не можна надрукувати.

То друкуйте на друкарських машинках, ще є час, подумайте над цим. А не те, що там в парламенті, це все до одного місця, цей парламент.

Вирішують папірці, коли людина опустила, коли відкривають і підводять підсумки.

Ірина Халупа

Дякую, пане Ярославе. Пане Оробець, будь ласка, як перевірити Росію?

Юрій Оробець

Я усвідомлюю Вашу стурбованість, але майте на увазі, що виграє бадьорий і впевнений, а не той, хто плаче і розпускає нюні. Є проблеми, і треба їх вирішувати.

Зокрема блок Ющенка разом з кандидатом Черновецьким надсилає в кожну виборчу дільницю, яка буде за кордоном, людей. Готуємо їх, власне, від активної нашої позиції.

Я знаю, що на кожній дільниці буде фіксуватися і зніматися на відео вся інформація про порушення і тому подібне. Будуть зніматися на відео протоколи, щоб не можна було сфальсифікувати, будуть збирати копії протоколів, розбудовується система зйомки цієї інформації.

А пану Ярославу я скажу так: “Ви знаєте, моя доля така, що я 8 разів балотувався, 7 разів був першим, 2 рази був народним депутатом. Тепер другий раз. Що таке підла влада, я знаю. Але я знаю, щоб виграти, треба бути впевненим і бадьорим, а не плаксивим”.

Ірина Халупа

Дякую, пане Оробець. 420 виборчих дільниць планується зорганізувати у Росії. Можна це все проконтролювати, пане Оніщук?

Микола Оніщук

Тяжко, але можна. От виборча команда Анатолія Кінаха, як кандидата в президенти прийняла рішення, що майже на 200 виборчих дільниць в Росії ми направимо своїх спостерігачів.

Як повідомив Голова ЦВК Сергій Кивалов (ви знаєте, що була дуже напружена дискусія в ЦВК: чи може бути присутній спостерігач на виборчій дільниці за кордоном? Закон чомусь це упустив. Саме для ЦВК вона прийняла правильне рішення, бо це витікає з самої логіки, самого закону “Про вибори”), такі спостерігачі можуть бути присутніми. Ми вже сьогодні говорили, що такий спостерігач має право безпосередньо бути присутнім при підрахунку голосів.

Відтак ця хвороба лікується. Просто реальні кандидати в президенти, до яких я відношу Анатолія Кінаха, і інших, про яких сьогодні йдеться, повинні направити своїх спостерігачів.

Ірина Халупа

Дякую, пане Оніщук. І ще один слухач з нами, пан Віталій. Прошу, Ваше запитання?

Слухач

Доброго вечора, шановне панство.

Ірина Халупа

Добрий вечір.

Слухач

Розповім Вам такий випадок. Нещодавно мій знайомий провів в армію сина, він зараз служить. На жаль, не пам’ятаю, в якій області, десь у східно-південній частині.

Нещодавно він їздив його провідувати і розповів такий цікавий випадок. Справа в тому, що майор, з яким він розмовляв, розповів, що тих солдатів, які вже відслужили свій строк, не відпускають додому, хоча вони давно вже мають бути вдома, щоб вони проголосували 31 числа за Януковича.

От мене цікавить таке запитання: як у цій царині можна проконтролювати хід виборів? Чи це такий темний ліс, в якому гарантувати якусь прозорість взагалі неможливо.

Юрій Оробець

Так само, як психоневрологічні диспансери тримаються, як резерв пана Януковича, і як військові частини. Це на всіх виборах ця біда є. Тут дуже проблематично проконтролювати, війська намагаються провести строєм, щоб все було одноманітно. Але, в принципі, це можливо також зробити.

Я хочу сказати, що у мене в окрузі мені вдавалося виграти в себе в окрузі навіть у військових частинах. Просто треба часто і нормально проводити роботу.

Ірина Халупа

Пане Оніщук, що Ви скажете?

Микола Оніщук

Як добре відомо, закон “Про вибори” передбачає, що виборчі дільниці не там, де знаходяться військові частини, створюються не в військовій частині, а створюються на цивільній території. Солдатів привозять туди, це правда, але вони мають право голосувати так (вони це мають робити в кабіні для голосування), як це дозволяє їх світогляд.

Природно, що солдати – це молоді хлопці, це ще не є політично досвідчені люди, але мені видається, що сучасна українська молодь насправді більш є розвинутою і освітченою. Я маю надію, що вони зроблять вільний вибір, їхнє волевиявлення буде відповідати їхньому світогляду.

Ірина Халупа

Панове депутати, що ще може зробити парламент, щоб забезпечити демократичність виборів. От ви створили спеціальну комісію, яка буде за цим спостерігати, ви тут деякі конкретні приклади навели, як це можна зробити. Як може парламент залучитися до цього процесу, щоб справді забезпечити мирні, демократичні, прозорі вибори? Пане Оробець?

Юрій Оробець

Ви знаєте, депутати поводять себе дуже активно, власне, ми знаємо у суспільстві про всі порушення здебільшого народними депутатами України.

Зокрема ми брали участь і у ліквідації тих складів, де зберігалася та погана продукція, яку друкувала влада, показали дуже багато способів, приховали їх і, певним чином, налагодили роботу.

В даному випадку депутати будуть там, де найбільше буде жарко, де найбільше буде “підтасовок”, ми будемо втручатися, щоб міліція не лізла у політику, щоб не було провокацій. Це наша основна роль і наш обов’язок.

Ірина Халупа

Дякую, пане Оробець. Пане Оніщук?

Микола Оніщук

Можливості парламенту як законодавця сьогодні вичерпані, тому що залишилися 10 днів і природно прийняти якісь закони чи внести зміни не є можливим.

Але тут правильно зауважив пан Юрій про те, парламентарі, мабуть, найбільш досвідчені у виборах, бо вони всі вже проходили цю шкоду, проходили вибори у своїх мажоритарних округах. Якщо вони в день голосування і напередодні будуть голосувати в виборчих округах, будуть присутніми на виборах, як довірені особи, як спостерігачі, в іншій якості, то тоді їх безпосередня роль може проявитися як позитивна.

Ірина Халупа

Де Ви особисто будете, пане Оніщук?

Микола Оніщук

Я буду у Житомирській області. Хоча можливо прийдеться бути в Києві, бо я керую юридичною частиною в штабі Кінаха.

Ірина Халупа

А Ви пане Оробець?

Юрій Оробець

Я належу до тої групи депутатів, яка виїжджає в любу гарячу точку, по виклику.

Ірина Халупа

Дякую, шановним гостям. Нашими гостями сьогодні були народні обранці. Від блоку “Наша Україна" був Юрій Оробець, комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; від фракції НДП та ПППУ - Микола Оніщук, комітет з питань правової політики.

Слухайте “Свободу” і шануймося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG