Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь настільки ізольована, що не відчує санкцій.


Марія Щур

Прага, 21 жовтня 2004 – Білорусь настільки ізольована країна, що економічні санкції Америки не будуть відчутними для її економіки, такої думки дотримуються міжнародні та білоруські експерти. Проте вони не виключають, що підтвердження повідомлень про незаконну торгівлю зброєю білоруськими лідерами може мати неприємні наслідки для них особисто, якщо на Заході будуть заарештовані їхні рахунки.

«Акт свободи Білорусі», американський закон, згідно з яким американським федеральним органам забороняється надавати фінансову допомогу Білорусі учора підписав президент США Джордж Буш. Однак, як говорить голова науково-консультативної ради представництва Білорусі при ООН Леонід Зайко, «практично цей акт не матиме для економіки Білорусі жодних наслідків». Білоруський економіст говорить, що офіційний Мінськ не бере в Америці жодних кредитів, не випускає власних облігацій, а обсяги торгівлі зі Сполученими Штатами є мізерними навіть у порівнянні з іншими західними державами.

Не зможуть вплинути американські санкції і на співпрацю Білорусі з міжнародними фінансовими установами, такими, як Світовий Банк та Міжнародний Валютний Фонд, бо практична співпраця з ними припинилася майже десятиліття тому, коли тоді новообраний президент Олександр Лукашенко розвернув курс економічних реформ у країні та повернув її до радянської планової економіки.

За оцінкою британського аналітичного агентства “Economist Intelligence Unit”, приватне підприємництво в Білорусі існує на маргінесі. Підприємці побоюються вкладати гроші у виробництво і займаються в основному торгівлею, де менший ризик втратити інвестиції. Колгоспи, які досі існують в Білорусі, животіють на дотації держави. А субсидують їх, на думку британських аналітиків, не стільки з економічних, скільки з політичних причин, бо білоруська влада усвідомлює, що ефективні приватні власники не підтримуватимуть нинішнє керівництво держави.

Єдина країна, яка має реальний економічний та політичний вплив на Білорусь, на думку експертів, це Росія. Однак російські лідери воліють не втручатися в авторитарні методи керівництва у сусідній країні, побоюючись, що з відходом Лукашенка від влади, може змінитися і політична орієнтація Білорусі виключно на Схід. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров критикував сьогодні рішення американської адміністрації, заявивши, що Росія є принциповим противником санкцій:

«Санкції не вирішують проблеми в світі. Ми не підтримуємо використання цього інструменту в принципі у стосунках між країнами».

Проте реальну загрозу для білоруської влади у контексті санкцій білоруський економіст Леонід Зайко вбачає у тому, що у Сполучених Штатах відбувається розслідування випадків нелегального продажу зброї.

«Американський уряд повинен надати дані Конгресу про доходи від продажу зброї до «гарячих точок» світу білоруського президента та його уряду. Якщо буде знайдено докази, що ці гроші були зароблені на торгівлі зброєю, ці гроші будуть заморожені», - говорить голова науково-консультативної ради представництва Білорусі при ООН Леонід Зайко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG