Доступність посилання

ТОП новини

Спікер Сейму Литви А. Паулаускас зауважив, що білоруський режим тримається лише на брутальній силі


Альгімантас Літвінас

Вільнюс, 22 жовтня 2004 — Виступаючи на одній з литовських приватних радіостанцій, спікер Сейму Литви Артурас Паулаускас досить критично висловився про перебіг парламентських виборів у сусідній Білорусі та стосовно брутальних дії міліції проти учасників демонстрацій протесту. Критично висловилися також інші литовські державні урядовці.

“Ми досить добре знаємо, який режим існує в Білорусі та наскільки можливе запровадження в Білорусі демократичних принципів, у тому числі й демократичних виборів. Спостерігачі, які повернулися, ще раз підтвердили, що й останні вибори не були вільними та справедливими. Дуже прикро, що проти людей, котрі виявляли оці факти, які не примирилися з такими порушеннями та вийшли на вулиці, щоб висловити своє ставлення до цього , було кинуто сили спеціального призначення, що призвело до поранень людей та арештів. Це свідчить не лише про недемократичність режиму, але й що цей режим тримається тільки на брутальній силі, за допомогою сил спеціального призначення. І є очевидним, що лише таким шляхом він здатний утримуватися”, – заявив у четвер у Вільнюсі Артурас Паулаускас, спікер Сейму Литви.

З історичної точки зору, за словами А.Паулаускса, такі режими раніше чи пізніше доходять до свого кінця, часто дуже болісного кінця. І люди, які керують державою такими методами, не залишають у пам’яті суспільства добрих спогадів.

Люди з часом зрозуміють: режим та мислення самого Лукашенка має змінитися, демократичний рух зростатиме, це лише питання часу, зауважив Паулаускас. Глава литовського парламенту також сказав, що навряд чи можливі нормальні міжпарламентські стосунки Сейму Литви з білоруським парламентом.

А президент Литви Валдас Адамкус, як повідомила його речниця, був приголомшений проривом насильства проти опозиції в Білорусі.

Також і міністр закордонних справ Литви Антанас Вальоніс зазначив, що “вибори в Білорусі не були ані демократичними, ані справедливими”.
XS
SM
MD
LG