Доступність посилання

ТОП новини

Мельниченко у Варшаві передав записи.


Володимир Павлів

Варшава, 21 жовтня 2004 – Нові фрагменти аудіозаписів, котрі оприлюднив у Варшаві у вівторок колишній майора служби охорони Президента Кучми - Микола Мельниченко, уже в руках українських парламентарів. У четвер у польській столиці Мельниченко передав копії записів, які, на його думку, свідчать про скоєння злочину Віктором Януковичем голові слідчої комісії у справі Гонгадзе Григорієві Омельченку та голові комітету з питань корупції Володимиру Стретовичу. Третій екземпляр заяви та копію запису депутати обіцяли передати секретареві Ради національної безпеки та оборони Володимирові Радченку.

Нагадаймо, що раніше цього тижня на прес-конференції у Варшаві Микола Мельниченко в присутності колишнього депутата Верховної Ради Олександра Єляшкевича, оприлюднив нові фрагменти аудіо-записів, зроблених у 1999-2000 роках у кабінеті Президента Кучми та в інших важливих приміщеннях. На цих плівках проводять розмову люди, голоси котрих дуже подібні до голосів Президента Леоніда Кучми та нинішнього прем”єр-міністра України Віктора Януковича.

Під час цієї розмови голос, подібний до голосу Януковича, розповідає Леонідові Кучмі про те, як він за великі гроші перекуповує депутатів з різних фракцій задля створення окремої фракції, цілковито підпорядкованої президентові. На інших фрагментах запису, Віктор Янукович немов би запевнює Кучму, що люди з донецького клану контролюють практично всю пресу на Донбасі і що незалежних журналістів він “розмаже по стінці”. Прослухавши ці записи, голова комітету з питань корупції Володимир Стретович оцінив їхнє значення так:

“Як на мене, то вони не справили якогось серйозного значення. Те, що ми догадувалися і що було епізодично доказано, зокрема, під час рекомендації ВР на посаду Януковича, тепер уже знайшло безпосереднє підтвердження з вуст перших осіб, тому ці плівки будуть більше носити громадсько-політичний і морально-політичний резонанс, ніж мати якусь правничу генезу чи вислід. Оскільки тільки те, що відомо з 2000 року про дії гаранта Конституції і тих осіб, які бували в кабінеті, ніяким чином не найшли відтворення у правничій системі, у діях Генпрокуратури та інших щодо покарання винних, задіяних у цих справах.

Володимир Стретович та Григорій Омельченко мали змогу також ознайомитися з повною версією відкритого листа Миколи Мельниченка до Віктора Ющенка, на адресу котрого колишнім майором сказано чимало критичних слів.

Микола Мельниченко, зокрема, звинувачує , що Віктор Ющенко ( ще як прем”єр) та Юлія Тимошенко ( як віце-прем”р ) “загравали з Президентом”, чим сприяли Кучмі у підпорядкуванні йому парламенту та імплементації сфальшованих результатів всенародного референдуму.

Звертаючись до Ющенка, Микола Мельниченко пропонує йому виправити допущені помилки. Задля цього Ющенко повинен , на думку Мельниченка , виступити з публічною позицією по факту вчинення замаху на життя Олександра Єляшкевича, а також закликати народних депутатів "не голосувати за будь-які гарантії недоторканності Кучми за скоєні ним важкі злочини".

У Варшаві Мельниченко скаржився, що досі не отримав відповіді на своє звернення. А член фракції “Нашої України” Володимир Стретович саме це звернення оцінив так:

“НУ” є поєднанням демократичних сил, які шанують право кожної людини висловлювати свою думку з будь-якого приводу, якою б ця думка не була. Право майора Мельниченка висловлювати свою опінію , не перебуваючи в Україні протягом 4 років і бачачи це збоку. Тому наше відношення нормальне, людське, але, як заявив відомий майор нам безпосередньо, то він лише хоче акцентувати увагу на певних аспектах діяльності і таким чином дуже бажає перемоги всьому українському народу на чолі з Ющенком.

Відразу після цієї зустрічі Володимир Стретович та Григорій Омельченко з отриманими матеріалами вилетіли до Києва.

Невідомо, натомість, коли польську столицю покинуть Мельниченко та Єляшкевич. Як сказав Микола Мельниченко, він не може цього сказати з міркувань безпеки, оскільки щойно надійшло чергове повідомлення про загрозу його життю. На наше запитання , звідки, Мельниченко відповів : з України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG