Доступність посилання

ТОП новини

Помер автор стратегії безпеки США у період Холодної війни.


Сергій Куделя

Вашингтон, 21 жовтня 2004 - Легендарний американський дипломат часів Холодної війни Пол Ніце помер вчора у Вашингтоні у віці 97 років. Він вважався останнім державним діячем, який був свідком усіх ключових подій у радянсько-американських відносинах з часу Другої світової війни. Ніце увійшов в історію американської дипломатії, як автор стратегії протидії Радянському Союзу, яка визначала політику США упродовж Холодної війни.

Вісім американських президентів : від Франкліна Рузвельта до Рональда Рейгана – отримували поради від Ніце.

“Мої думки не завжди збігалися з думкою президента, але думка президента завжди збігалася з моєю”, -жартував Ніце.

Дипломатична кар’єра Пола Ніце розпочалася у час, коли він вже був успішним фінансистом на Волл Стріт, а в Європі щойно розпочалася Друга світова війна. Одного ранку 1940-го року він отримав телеграму від свого товариша і на той час помічника президента Рузвельта з проханням негайно приїхати у Вашингтон. Не вагаючись, Ніце переїхав до американської столиці, в якій він залишався вже до кінця свого життя.

У наступні десятиліття Ніце став безпосереднім учасником багатьох найважливіших подій в історії американської дипломатії. Він розробляв політику економічної допомоги союзникам США під час Другої світової війни, став одним з авторів Плану Маршала відбудови Західної Європи, виступав радником президента Кеннеді під час Берлінської та Карибської криз, а також впливав на розробку воєнної стратегії США під час війни у В’єтнамі.

Його ж головним досягненням вважається формулювання стратегії США щодо Радянського Союзу, якої Америка дотримувалася упродовж Холодної війни. Ця стратегія була викладена Полом Ніце у 1950 році у таємному документі під кодовою назвою “NSC-68”.

У ньому Ніце закликає здійснити “швидке та невпинне збільшення політичної, економічної та військової могутності вільного світу” для протидії радянській потузі. За його задумом, головним у стримуванні СРСР має бути постійна і значна військова перевага США у всіх видах озброєнь. Саме до цієї цілі прагнули усі наступні американські президенти. Однак, за іронією історії, Пол Ніце, який закликав збільшувати військовий потенціал США, став одним з авторів угоди про скорочення ядерної зброї середньої дальності.

З початку 80-х років він очолював американську делегацію на переговорах із Радянським Союзом з питання контролю за озброєнням, які завершилися домовленістю у 88-му році про повне знищення такого типу ядерної зброї.

Про історичну постать Пола Ніце нещодавно говорив і чинний державний секретар США Колін Павел, який згадував день, коли вперше зустрів його у Білому домі:

“Для мене, тризіркового генерала, шоком було сидіти поруч із видатними постатями, такими як Пол Ніце, наприклад. Так, нібито за столом сидів Мойсей, адже Пол Ніце мав уже 50-річний досвід, а я лише починав працювати радником з питань національної безпеки”.

Незважаючи на усі свої дипломатичні досягнення, Ніце вважав своєю головною спадщиною створення у Вашингтоні Школи міжнародних відносин, яка тепер носить його ім’я і належить до Університету Джонса Гопкінса. Він утворив її 60 років тому з метою забезпечувати Сполучені Штаті та світ екпертами з питань міжнародної політики.

Адже вже тоді, наприкінці Другої світової війни, Ніце був переконаний, що Америка не зможе більше жити в ізоляції. Чим далі світ стає більш взаємопов’язаним і вразливим, тим важливішою стає роль таких видатних дипломатів, яким був Пол Ніце.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG