Доступність посилання

ТОП новини

США відмовилися видати візу підозрюваному в корупції заступнику глави СДПУ(о) народному депутатові Григорію Суркісу.


Михайло Мигалисько

Про це повідомило агентство “Ройтерс” із Вашингтона, посилаючись на неназваного офіційного представника Державного департаменту США.

Офіційний Вашингтон скористався нещодавно введеним законом про заборону на в''їзд до країни для осіб, проти яких висуваються обвинувачення в корупції. Григорій Суркіс, який придбав значну частку в системі енергопостачання України за допомогою приватизаційних угод, ймовірно став першим політичним діячем України, якому було відмовлено у в''їзді до США, відповідно до ухваленого цього року закону.

Слід зазначити, що офіційний Вашингтон ще за адміністрації президента Білла Клінтона намагався посприяти Україні у боротьбі з корупцією у владних структурах та в пошануванні прав людини - зокрема свободи слова та чесних виборів. У звіті державного департаменту США «про ситуацію з правами людини 1999 року у світі» Україні присвячено чимало уваги.

Серед іншого мовиться й про тиск на засоби масової інформації в Україні напередодні президентських виборів 99 року. При чому прямо згадано й Григорія Суркіса - союзника Президента Кучми. За словами Державного держдепартаменту 98 року опинилася під фінансовим тиском газета «Киевские ведомости», її рахунки були заморожені, за, мовляв, порушення оренди. Відтак цю газету відкупив союзник Президента Григорій Суркіс, змінив головного редактора й газета почала знову з”являтися , мовиться у звіті Державного департаменту.

Західні ЗМІ тоді повідомили також, що адміністрація президента Клінтона перестерегла українських владних представників, що почне запроваджувати санкції проти осіб, яких підозрюють у корупції, у порушенні виборчого процесу та тиску на мас-медіа. Три роки після приходу до влади республіканської адміністрації президента Буша це питання стало знову на порядку денному.

Недавно конгресмен Дан Рорабахер вніс законопроект про можливість санкцій проти окремих представників української влади, якщо дійде до порушень на президентських виборах України.

Адміністрація Президента України не сприймає серйозно законопроект Конгресу США , повідомили українські ЗМІ.

"Знаєте, скільки у нас є екстравагантних депутатів, які вносять законопроекти такого ж характеру?"- заявив заступник глави АП Василь Базів і згідно з повідомленням Інтернет- видання «Українська правда» додав : "Це право конгресмена – внести такий законопроект , а наше право відповідно до нього ставитися".

А Ігор Шурма - представник СДПУ(о) в інтерв’ю журналісту радіо “Свобода” Василеві Зілгалову прокоментував повідомлення про відмову в американській візі для Григорія Суркіса.

Ігор Шурма

Я думаю, що сьогодні ім’я Григорія Суркіса асоціюється з абсолютно іншими речами, ніж намагаються показати США. Я думаю, що це не є найкраща форма демонстрації демократії.

Якщо нам США запропонують такий устрій, таку форму впливу на демократичні процеси у молодих державах, то я не думаю, що багато молодих людей захочуть їхати у такі США.

Я розцінюю цей акт як форму тиску, і це є ганебний прояв, напевне, сильного над слабшим. Знаєте, змагатися треба з сильними, а не бити слабших.

Василь Зілгалов

А як Ви вважаєте, оці побоювання на Заході, в урядах західних країн з приводу цих виборів, вони марні? Як Ви вважаєте, як відбудуться ці вибори?

Ігор Шурма

Я думаю, що якщо США вдадуться до таких дій, як вони вдалися до Суркіса, то я думаю, що я буду одним із ініціаторів законопроекту, який видасть відповідні санкції стосовно певних осіб США стосовно в’їзду їх в Україну. Нам не потрібна така форма демократії, яку нам збираються тут нав’язати», - сказав Ігор Шурма.

Михайло Мигалисько

"Безсумнівно, нас турбують вибори, однак ми б не хотіли вживати примусових заходів"..."Відмова у видачі візи дасть зрозуміти, що ми не проти України в цілому і навіть не проти уряду в цілому, однак проти окремих осіб", - сказав неназваний представник Держдепартаменту США , повідомила агенція “Ройтерс” з Вашингтона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG