Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі з держав СНД попереджають про загрозу зриву виборів.


Тарас Марусик

“Неготовність дільничних виборчих комісій в Україні до проведення виборів i невиконання ними своїх обов’язків створюють хаос напередодні виборів, що може навіть привести до зриву голосування”. Такий висновок зробили спостерігачі з держав СНД. Вони розповіли про свої висновки на прес-конференції в Києві.

Представники Міжнародної автономної некомерційної організації зі спостереження за виборами в країнах СНД перевіряли виборчі комісії у Львівській та Одеській областях. Говорить спостерігач від Білорусі Олександр Люшкевич: “Найбільша проблема - це ротація членів виборчих комісій. На деяких дільницях у Львівській області в даний час зафіксовані близько тисячі відмов від участи в роботі ТВК (територіальних виборчих комісій)”

Адвокат цієї громадської організації Сергій Мiрзоєв повідомив, що лише на одній 120-ій виборчій дільниці 19 жовтня було 500 заяв про вихід з дільничної комісії. Найбільше таких заяв надійшли від представників деяких кандидатів у президенти. А саме - Волги, Ржавського, Нечипорука, Корчинського.

Сергій Мiрзоєв зазначив також, що це загрожує відсутністю кворуму в день голосування і назавав такі факти безвiдповiдальнiстю кандидатів у президенти.

Серйозною загрозою для виборів є і неточні дані в списках виборців. Пояснює спостерігач від Казахстану Наталія Чумакова: “Численні списки мали пропуски квартир, будинків і навіть цілих вулиць. В них неточно вказувалися особисті данi виборців, тобто база даних, очевидно, абсолютно неповна”.

Наталія Чумакова провела деякі аналогії з недавніми парламентськими виборами в Казахстані, коли в списки виборців були внесені люди, якi давно не проживають за даною адресою - або переїхали в інше місто, або стали громадянами інших країн. Це з успіхом було використано для фальсифікацій - за таких людей голосував хтось інший. Наталія Чумакова: “Я не хочу сказати, що тут, в Україні, обов’язково буде цей вид порушень. Я просто кажу, що це можливо. Подібне на пострадянському просторі існує”.

Учасники прес-конференції у Києві заявили, що не мають нічого спільного зі спостерігачами під егідою політвиконкому СНД. Фінансуються вони з різних джерел. Олександра Люшкевича підтримала Незалежна спілка журналістів Білорусі, Наталія Чумакова каже, що заробила на виборах в Казахстані за платні курси, на яких навчала спостерігачів. А керівник делегації росіянин Олексій Кочетков приїхав в Україну на гроші агентства, директором якого він є, плюс гроші структур, які фінансують російську опозицію. Назвати конкретні структури Кочетков не зміг: “Ви знаєте, що в нас відбувається зараз з опозицією і з тими, хто її фінансує”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG