Доступність посилання

ТОП новини

Правда і вигадки про майбутні президентські вибори.


Зиновій Фрис Гості: Василь Волга - кандидат на пост Президента України, лідер партії "Громадський контроль"; Микола Мельниченко - колишній охоронець президента (телефоном); Валентина Семенюк, народний депутат України, спеціальна контрольна комісія з питань приватизації, фракція Соціалістичної партії України (телефоном).









Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 22 жовтня 2004 року.

Зиновій Фрис

“Вечірня Свобода” в прямому ефірі у п’ятницю, 22-го жовтня. Передача, в якій її учасники дискутують з приводу актуальних подій в Україні.

Тема №1 – вибори. До президентських виборів залишилося рівно 10 днів.

Щодня ми чуємо про якісь неймовірні сценарії розвитку подій, аж до силового зриву виборів. Що є правда в цьому потоці інформацій, а що вигадки? Про це наша передача.

В ній беруть участь: Василь Волга, кандидат у президенти, голова партії “Громадський контроль”, народний депутат (фракція соціалістів) Валентина Семенюк (телефоном); майор Микола Мельниченко (телефоном).

Дякую гостям за участь в передачі.

Наша тема: “Правда і вигадки про майбутні президентські вибори”.

Багато розмов про те, що Україна на порозі якихось потрясінь. Силові методи, надзвичайний стан у Києві, який нібито може запровадити, зокрема мер Києва Олександр Омельченко, масові заворушення – про це ми чуємо ледве не кожного дня.

Сьогодні фракція “Наша Україна” виступила з заявою з приводу нібито підготовки виконавчої влади до зриву виборів 31-го жовтня.

І моє перше запитання до Вас, пане Мельниченко. Пане Мельниченко, що, на Вашу думку, на нинішній день є найбільшою вигадкою (чи то з боку влади, чи то з боку опозиції) про майбутні президентські вибори? І що, на Вашу ж думку, є незаперечною правдою, коли йдеться про майбутні президентські вибори?

Микола Мельниченко

Добрий вечір, шановні слухачі!

Самою великою вигадкою про ці президентські перегони - це є те, що ця влада буде проводити чесні вибори. Я чудово знаю, які методи використовує ця влада для самозбереження - це підкуп, шантаж, залякування. А якщо це не вдається, то ця влада іде на фізичне знищення.

Ось зі мною поруч сидить пан Єльяшкевич, якого Кучма давав наказ вбити саме за його позицію під час президентських перегонів 1999-го року. Правда, це є те, що це дуже важкий іспит для всієї України те, що це той самий випадок, коли опозиція зобов’язана перемагати для того, щоб усунути банду від влади. Український народ спитає опозиції.

Якщо опозиція не переможе, то український народ спитає, саме із Ющенка і саме з Мороза. І правдою є те, що ця влада пішла на отруєння свого самого головного конкурента, Віктора Ющенка.

Зиновій Фрис

Що заперечує канцелярія Президента України, що заперечує Генеральна прокуратура. До речі, сьогодні Ви, очевидно, чули з новин, що це був латентний герпес, а ніяке не отруєння. На що, до речі, Віктор Ющенко заявив, що не треба поспішати з висновками, що ост-аналізи, які зараз проводяться в Відні, про ці аналізи ще ніхто нічого не знає.

Пані Семенюк, скажіть будь ласка пані Семенюк, що для Вас є незаперечною правдою, коли йдеться про ці вибори майбутні президентські?

Валентина Семенюк

Для мене правдою є те, що у влади в даний час відбувається агонія: вона боїться чесних виборів, вона боїться тактичних дій зі сторони як Соціалістичної партії так і “Нашої України” по контролю за проведенням виборів. Тому вони будуть старатися сьогодні зривати засідання комісій дільничих, територіальних, робиться все, щоб комісії дільничі не працювали, не створюють для них умови, навіть до цього часу не готові скриньки.

Для мене є правдою те, що кожна людина, яка прийде на вибори, яка прийде і проголосує, і не дасть сфальсифікувати їх - це буде незаперечна правда і перемога за нами.

Зиновій Фрис

Пане Волга, чого більше правди чи вигадок, коли йдеться про майбутні президентські вибори.

Більше такого собі нервового ажіотажу, який кожна зі сторін (я маю на увазі і провладна, і опозиційна) намагається собі, як піар, накрутити задля здобуття відповідних відсотків.

Я з Вашого дозволу привітаюся із пані Валентиною. Як мені не важко як офіцеру в минулому, але привітаюся з паном Миколою. Вітання Вам, мої найщиріші побажання.

А все ж таки, панове, визнайте, що ви знаходитись в тих умовах, коли ви граєте по-певних правилах, я граю по-певних правилах, всі. І саме головне, що твориться навколо, оцей ажіотаж навколо виборів - це піар, який дає кожному і кожній із сил певні відсотки.

Валентина Семенюк

Я хотіла б, пане Волга, заперечити це, тому що піар не може гратися на здоров’ї, піар не може гратися на терористичних актах, які були в 1999-му році. Всі замовлення, всі підтвердження є на плівці Мельниченка. І мужність Миколи, яке він говорив тут, є сьогодні незаперечне. Я думаю, що люди з цих записів зробили висновок ще в 2002-му році, тому що вони проголосували, саме не за “Єду”, а за опозицію. І на цих виборах, я думаю, що вони також проголосують, бо правда ніколи не вмирає.

Зиновій Фрис

Дякую, пані Семенюк.

Пане Мельниченко, давайте повернемося до тих розмов, які нібито про надзвичайні потрясіння, які чекають Україну з дня на день, про запровадження надзвичайного стану в Києві з паном Омельченком. Що за цими розмовами стоять? Ви вірите в це?

Микола Мельниченко

Я також би хотів привітатися із паном Волгою, але я його дуже розумію, як йому тяжко це робити і чому, саме тяжко, тому що аргументи, які спонукали його піти на підтримку, вони також дуже тяжкі для його душі і совісті.

Стосовно Вашого запитання, стосовно Омельченка. Зараз я маю достовірну інформацію, що сьогодні у Кучми, Медведчука, Януковича немає іншого шляху, щоб врятуватися, крім шляху застосування силового варіанту та введення надзвичайного стану самозбереження. Але в зв’язку з тим, що мер Києва Омельченко Олександр Олександрович зробив вчора заяву, що він в Києві веде надзвичайний стан.

Я абсолютно переконаний, що банда Кучми, Медведчука, Януковича примусила його зробити цю заяву. Чому? Тому, що так само, як у 1999-му році ця ж сама банда, яка захопила державну владу, сфальсифікувавши президентські вибори 1999-го року, примусила Омельченка Олександра Олександровича ще тоді переступити через власну гідність і через закон, саме ця банда примусила київську владу сфальсифікувати результати президентські вибори в Києві.

Яким чином Кучма примусив Омельченка піти на цей крок? Я чудово знаю і так само, як і Олександр Олександрович це знає. І я б дуже не хотів, щоб Олександр Олександрович примусив мене оприлюднити деякі факти, і я б дуже не хотів, щоб кияни розчарувалися в своєму мерові. Але я попереджаю Омельченка: я змушений буду це зробити, якщо він вдасться до антиконституційних дій під виглядом захисту на правопорядку столиці і підтримує фактично цим банду.

І я також попереджаю всіх інших посадових осіб, які спробують виконувати злочинні накази, організовування злочинного угрупування, і фактично виступлять з бандою проти народу. Вся банда захопила неконституційним шляхом владу, і народ вправі цю владу повернути собі.

Зиновій Фрис

Пане Мельниченко, надзвичайний стан, якщо він раптом буде запроваджений, що далі? Яка мета? Яку ціль переслідує влада в цьому випадку?

Микола Мельниченко

Введенням надзвичайного стану ця влада переслідує тільки одну мету - самозбереження, щоб потім знайти ще якийсь механізм, щоб відтягнути деякий час. Я іншого не бачу шляху.

Зиновій Фрис

Пане Волга в касетах оприлюднених майором Мельниченком днями про Януковича йдеться про те, що Янукович, скуповував народних депутатів і, як він казав, розмазував по стінці неслухняних донецьких журналістів.

При цьому Янукович з огидою і цинізмом говорить про тих продажних народних депутатів, називає їх при цьому гадюками, яким кожного місяця потрібно платити. Останніми днями доводиться чути, що є вказівка так званим “технічним” кандидатом у президенти, припинити боротьбу за президентство на користь Януковича.

Пане Волга, в інтерв’ю ВВС днями Ви заявили, що готуєте рішення про відмову у подальших президентських перегонах і якщо встигнете домовитися з прем’єр-міністром України, закличете своїх виборців проголосувати за Віктора Януковича. І, звісно, питання постає: чи часом Вас не пробували (це виключно запитання, пане Волга) підкупити люди Януковича при цьому?

Василь Волга

Мене пробували підкупити люди різних кандидатів.

Зиновій Фрис

Наприклад?

Василь Волга

Я, з Вашого дозволу, утримаюся від прізвищ, бо судових позовів проти мене придостатньо. Коли відбувається підкуп, то він відбувається віч-на-віч, і свідків при цьому немає. Якщо зараз я назву те чи інше прізвища, то будь-який із політиків, як я це робив, від цього відмовиться.

Але маю вам сказати, що спроба підкупу на різних рівнях, причому “Громадського контролю”, відбуваються протягом особливо останнього року і від таких фігур, від яких ви дуже здивуєтеся, якщо ці прізвища будуть названі.

Зиновій Фрис

Ви за певних обставин можете ці прізвища назвати?

Василь Волга

За певних обставин я зможу ці прізвища назвати, але за певних обставин, які зараз не настали.

Зиновій Фрис

Пане Волга, Ви в цьому ж інтерв’ю ВВС заявили про те, що вели переговори з лідером Соціалістичної партії Олександром Морозом, але ці переговори не вдалися, і Ви були змушені вести ці переговори з Януковичем, і вони виявилися більш вдалими.

Чому, на Вашу думку, пан Мороз не пішов на ці переговори до кінця, не прийняв Ваші умови?

Василь Волга

Якщо говорити відверто, то два пункти в цих переговорах зупинили подальший рух.

Перший і дуже принциповий пункт – це земельне питання. Олександр Олександрович вважає, що не настав ще час в Україні торгувати землею, що цілком впадає в його ідеологію. Його недавня постанова питання така не дала можливість нам просунутися далі.

А другий момент суто організаційного характеру (я думаю, що пані Валентина розуміє, про що я говорю), який торкається 2006-го року. Попри все ми залишили двері для подальших переговорів з О.Морозом відкритими, і от чотири дні тому ми з ним по телефону говорили про ці моменти.

Цей пункт організаційного характеру, який торкається конфігурації можливих спільних дій на 2006 рік, такий: і СПУ, і “Громадський контроль” мають подивитися одне на одного на цих виборах, оцінити об’єктивно свої сили (я підкреслюю: об’єктивно), а потім, відповідно до цього, якщо і продовжувати переговори про можливу спільну участь в 2006-му році, то вже шукати таку конфігурацію, яка буде об’єктивна, відповідна до наших сил. А зараз ми оцінюємо ці сили.

Зиновій Фрис

Зрозуміло.

Пані Валентино, Ви представляєте СПУ, на Вашу думку, якщо Ви, звичайно, обізнані з цим питанням, чому на сьогоднішній день переговори пана Волги, його партії “Громадський контроль” поки що з Вашою партією не вдаються?

Валентина Семенюк

Я хочу сказати, що я особисто не приймала участь в переговорах і трохи не зовсім обізнана, але мене дивує одне у пана Волги. Якщо “Громадський контроль” (а я з ним не раз зустрічалася) стільки раз бачив ці прогалини у діючій виконавчій владі, зокрема в діях пана Януковича, називав такі великі порушення, як можна сьогодні підтримувати такого кримінального авторитета, маючи такі докази по порушеннях, коли його активістів били, коли над його активістами знущалися? Виходить так, що я підтримую тих, хто над тобою знущався. То його право.

А відносно 2006-го року, то я думаю, що про це питання я не можу говорити, тому що якщо стане питання на рівні міста Києва, то я хочу сказати, що я не можу торгуватися в 2004-му році за місце у міську раду, наприклад, з паном Волгою, з його кандидатами. Це вирішуватиме конференція.

Але я ще раз хочу сказати, що наша партія сьогодні самодостатня і може працювати, будучи в опозиції, починаючи з 2003-го року.

Я ніколи не пішла б на підтримку нинішньої влади, бачачи, як вона знущалася з членів твоєї партії, з членів, активістів...

Василь Волга

Пані Валентино, а хто сказав, що вже “Громадський контроль”...

Валентина Семенюк

Перш за все я можу сказати як жінка, (слово незрозуміле) як личило б чоловічій статі. Я просто перестаю поважати “Громадський контроль” за те, що передають свої голоси.

Зиновій Фрис

Пані Семенюк, давайте з’ясуємо у пана Волги, де ж все-таки правда, а де неправда стосовно підтримки В.Януковича, і коли Ви, пане Волга, маєте намір остаточно вирішити: чи будете Ви з Януковичем чи з кимсь іншим, чи взагалі ні з ким?

Василь Волга

Пані Валентино, а хто вже зголосив, що Василь Волга підтримує Віктора Януковича?

Валентина Семенюк

Те, що Ви передали на ВВС.

Василь Волга

Давайте ми чітко повернемося до тексту того, що сказано було ВВС.

Мене це дуже здивувало, що сьогодні ВВС дало заголовок в ці роздруківки, які пішли, вчорашнього мого прямого ефіру на ВВС. Ви там не знайдете того, що прийнято рішення про підтримку Віктора Федоровича, по-перше.

Валентина Семенюк

То виходить, що Ви набиваєте собі ціну?

Василь Волга

По-друге, я вважаю, чим менше буде емоцій в цих виборах, тим більше буде користі для всіх нас.

Переді мною понад усе стоять інтереси організації.

Пані Валентино, коли ми ще три роки тому назад з Олександром Олександровичем 2,5 години обговорювали питання прийняття закону “Про громадський контроль”, у вашій програмі, програмі соціалістів, на виборах 2002-го року стояв пункт: “Обов’язкове сприяння розвитку громадського контролю в суспільстві і прийняття закону “Про громадський контроль в Україні”.

Коли цей закон подано, пройшов закон абсолютно всі профільні комітети ВР, позитивне заключення Мінюстиції. Я сподівався і чекав, що соціалісти в першу чергу підтримають і будуть лобіювати прийняття закону “Про громадський контроль” в парламенті.

Чого я дочекався? Жодного разу ніхто із ваших цей закон не поставив.

Я вже майже п’ять років веду цю організацію. Відверто кажучи, мені дуже непросто. Ви прекрасно знаєте, через що доводиться проходити “Громадському контролю” і мені особисто, через які тортури, і вже вірити просто словам я не можу.

Коли переді мною стоять інтереси організації, і мені вдається в цих ситуаціях виграти, вибити, виторгувати прийняття закону “Про громадський контроль” і створення комітету громадського контролю, коли мені трошки легше стане вести цю роботу, коли вже люди викладаються в тому, що робиться в Одесі, Донецьку, Харкові, коли у всіх цих ситуаціях мені вдається виторгувати, і мене зараз звинувачувати у тому, що роблю той крок, який є не для України, то це перегин, пані Валентино...

Валентина Семенюк

Я хочу сказати...

Василь Волга

Те, що було сказано...

Валентина Семенюк

Скажіть, будь ласка, з ким Ви говорили і чому не були на фракції...

Василь Волга

...на ВВС (я це зараз підкреслюю зараз в ефірі радіо “Свобода”), і якщо мені вдасться добитися до того, що в Україні будуть діяти норми громадянського суспільства, в першу чергу громадського контролю, я буду підтримуватиму того кандидата, який буде тому сприяти. А в даній ситуації, чекайте - в понеділок прес-конференція.

Сьогодні відбулася політрада, і те, що було вирішено на політраді...

Зиновій Фрис

Дякую, пане Волга. Дочекаємося понеділка.

Пане Мельниченко, давайте повернемося до президентських виборів трішечки щільніше. Ви може порівняти попередні і нинішні президентські вибори. Що для них, на Вашу думку, є найбільш спільного?

Микола Мельниченко

Можна, я дуже швиденько стосовно аргументів, які приводить Янукович для того, щоб мати потрібних людей собі.

Зиновій Фрис

Давайте.

Микола Мельниченко

Його головні аргументи: “ми поднімєм ставкі до потолка”, “ми всьоравно іх, дєпутатов (себто кого потрібно), видьорнім”, “оні ж знают, как говоріться, что Донбас паражняк нє гоніт, і вот очєрєдь такая стояла”.

Зараз головне питання не для організацій, не для області – Україна в небезпеці. Тому я думаю, що пан Василь в першу чергу буде думати інтересами держави, а не своєї організації.

Зараз ми працюємо з О.Єльяшкевичем над багатьма фактами, які відбувалися під час президентських перегонів 1999-го року, і будемо оперативно реагувати на ту ситуацію, яка складається сьогодні, тому що ми маємо сьогодні більш, ніж достатньо доказів, фактів, матеріалів...

Зиновій Фрис

Тобто шляхом оприлюднення цих фактів, документів. Так, пане Мельниченко?

Микола Мельниченко

Так, оперативного. У цей дуже важкий і відповідальний час для України ми будемо реагувати на антиконституційні дії цієї влади, ми будемо інформувати світ про те, що відбувається, які жахливі технології використовуються цією кримінальною владою для захисту, для самозбереження.

Як сказав Кучма Януковичу під час президентських перегонів 1999-го року, “ти должен побєждать – ето самозащіта, пабєдітєлєй нє судят”. Ще раз наголошую, що сказав Кучма (!): “Пабєдітєлєй нє судят”.

Так що я думаю, що ті аргументи, які приводилися в 1999-му році, сьогодні набули більшого цинізму.

Зиновій Фрис

Пане Мельниченко, кажуть багато оглядачів, спостерігачів, що влада вирішила, що вона не може програти ці вибори. Ви кажете, що Ви будете оприлюднювати якісь там докази, факти. Чи станеться так, що влада просто буде все це ігнорувати і доб’ється свого, доб’ється перемоги? Що в цій ситуації можна буде зробити?

Микола Мельниченко

Я Вам скажу, що в Кучми, в Януковича агонія, тому що якби не було агонії, то вони не пішли б на ті кроки, на які зараз йдуть.

Невже Ви вважаєте, що кандидат в президенти Янукович після оприлюднення моєї заяви не перелякався, його виборчий штаб не перелякалися? Вони дуже перелякалися цих фактів, тому що він би в інакшому випадку, я перепрошую... Як назвав більшість українського населення Янукович... Я не хочу повторювати це, бо це тільки лексикон зека може бути, я не хочу так повторювати ті слова, які сказав Янукович по відношенню до українського народу, але вони реально бояться.

Я ще раз наголошую: опозиція не має жодного права програвати!

Зиновій Фрис

Пане Волга, от пан Бродський зняв свою кандидатуру на користь Ющенка. Ви ще не визначилися, але це може трапитися.

Скажіть, будь ласка, чи добре знімати свою кандидатуру і таким чином втратити двох спостерігачів від кандидата на кожному виборчому окрузі? Чи не є це крок назад, чи це є добре для чесних, прозорих виборів? Пане Волга?

Василь Волга

Це одне із питань, яке було сьогодні предметом обговорення на політраді. Але ще раз прошу: давайте залишимо цю відповідь на понеділок.

Зиновій Фрис

Пані Семенюк, що Ви думаєте з цього приводу (ми не знаємо, скільки ще кандидатів зніме свою кандидатуру): позитив це чи негатив?

Валентина Семенюк

Якщо дивитися для представників опозиції, то це негатив, тому що зменшується кількість членів комісії, кількість спостерігачів, тим самим легше нині діючій владі робити фальсифікацію.

Ви знаєте, я не люблю фарисейства.

Я пам’ятаю, як пан Бродський знімав з посади Ющенка, був першим, хто голосував за це, тому що соціалісти не голосували за відставку Ющенка. Я думаю, що таке швидке його зняття – це ослаблення спостерігачів, запас на те, якщо президентом стане Ющенко, то не забуде партію “Яблуко” і ображати їх не буде.

Тому, я думаю, що це фарисейство не є таким гарним, відкритим, чесним, якщо політик послідовний, то він повинен цього дотримуватись. А якщо б знімав свою кандидатуру, то за три дні до права зняття, тоді б і спостерігачі залишилися б, така норма закону.

Зиновій Фрис

Пане Мельниченко, що Ви думаєте з цього ж приводу?

Микола Мельниченко

З приводу зняття, то я скажу, що це не є таким суттєвим і принциповим питанням, але я дуже коротко хочу сказати, що сам Кучма давав вказівки на зняття кандидатам в президенти, які є саме технічні.

Так він давав вказівки для зняття кандидата на Президента Балашова і приводив такі аргументи, які може, вибачте, привести тільки Янукович в зоні. Але не все. Головне те, що ця влада піде на любий крок, щоб зберегтися.

Я ще раз наголошую. Друге жовтня 99-го року терористичний акт в Кривому Розі. Зараз я кажу, що Кучма дав наказ керівництву служби безпеки на застосування силових дій за декілька днів до терористичного акту в Кривому Розі. Після терористичного акту Кучма разом з Медведчуком керували інформаційною політикою для того, щоб український народ думав саме на кандидата в президенти Олександра Мороза.

Тому отруєння Віктора і замах на життя Олександра Єльяшкевича – це все дії, кроки влади. Тому якщо кажуть, що Ющенка не отруїли, то це дивно, або що терористичний акт був спланований програмою Мороза, це також смішно виглядає.

Проходить час і ми даємо докази. Повірте, прийде час і ми дамо докази, хто, коли і яким чином отруїли Ющенка і навіщо. Потрібно готуватися до сильних провокацій з боку банди.

Зиновій Фрис

Пане Волга, по всій країні практично, ми читаємо, знайомимося з інформацією кожного дня, йдуть арешти активістів, зокрема, “Пору” арештовують і роблять обшуки в багатьох громадських організаціях не лише в Україні. Чи не є це прелюдією до того силового варіанту, про який говорить пан Мельниченко, про який не говорить в Україні лише лінивий?

Василь Волга

Дорогі друзі, Ви знаєте, я скажу відверто, мені вкрай неприємно приймати участь у цій розмові через інтонації, які цій розмові надані. Коли люди переходять межу інтелігентності, межу толерантності в розмові чи в оцінках по відношенню до інших людей, чим саме вони порушують Конституцію, то мені завжди стає неприємно.

Знаєте, попри все, як би там не було, у нас є Конституція. Я - голова “Громадського контролю”, якщо я відступлю від Конституції, я перестану себе вважати головою “Громадського контролю”.

Відповідно до Конституції жодна людина не може бути названа злочинцем, бандою, як пан Микола називає, якщо на те немає рішення суду. Панове, ми прийняли таку Конституцію. Я думаю, що це норма. Тому я все ж таки вас дуже прошу, закликаю вас до толерантної розмови, до толерантних оцінок.

І зараз про те, як ви говорите, що ідуть арешти і тому подібне в Україні, то по-перше, ми зараз тільки почали розбиратися з цими фактами, я не маю зараз фактажу наявності і юридичних оцінок, які відбуваються. Тоді, коли я буду це мати, я вперше попрошусь на радіо “Свободу”, щоб звітуватись про те, що відбувається. Це відбулось тільки що.

Але, як Ви говорите, тільки лінивий. В даній ситуації не в ліні справа, справа в тому, що не слід поспішати з тими чи іншими оцінками на весь світ, які спаплюжать державу зайвий раз.

Пане Миколо, ви приклалися вже достатньо, щоб свою рідну неньку Україну спаплюжити достатньо разів.

Зиновій Фрис

От якраз питання. Що важливіше: правда чи, як Ви кажете, пане Волга, паплюження? Пані Семенюк, скажіть з цього приводу.

Василь Волга

Що є правда?

Валентина Семенюк

Шановний, скажіть мені будь ласка, а чи побиття членів комітету “Громадського контролю” чи не було це нормою Конституції? Чи б не було побиття моє (9 березня це було) порушення норм Конституції, чи це хтось розслідував?

Крім того, я хочу доповнити ще одне. Сьогодні відбуваються арешти громадських організацій, це по якій відповідній нормі чинного законодавства?

Я в неділю була, коли робили обшук в Києво-Могилянській академії, я бачила, як незаконно вривалися в приміщення ті, кому взагалі неясно, чому туди треба було приходити і чому це треба було робити.

Друге. Об’ява про те, що ввести надзвичайний стан, це, фактично, спроба закрити політичні опозиційні партії, тому що відповідно до статті 23 закону “Про надзвичайний стан” закриваються всі політичні партії, на які буде вказано відповідно в указі президента. Читайте норму закону “Про надзвичайний стан”.

Так от введення надзвичайного такого стану вигідно кому сьогодні? Нинішній владі, бо вони бояться сьогодні всіх політичних партій, всіх громадських організацій, які говорять правду. І сьогодні Кучма розтоптав Конституцію.

Ви, говорите про конституційність і про те, що потрібно доказати судом, та про який суд можна говорити, коли той же Мельниченко, який зараз є, виграв європейський суд. А три роки назад сказали, що він не може бути депутатом. Тому я думаю, що ми будемо захищатися не тільки в судах України, а й за кордоном. І це буде сьогодні зроблено.

І повірте мені, що говорити про конституційність потрібно виходячи з того, хто ці накази дає, як виконуються, як сьогодні суди виконують вказівки телефонним правом. Ось це все і є відповідь на Ваше питання.

Зиновій Фрис

Дякую, пані Валентино. Пане Мельниченко, у світлі того, що сказав пан Волга, скажіть будь ласка, все ж таки, як і що можна зробити, аби цей тиждень, що залишився до виборів і самі вибори, і після виборів, якщо буде другий тур, а він очевидно буде, що можна, треба зробити, аби справді в Україні була бодай відносна толерантність, аби все це відбулося спокійно без потрясінь. Не дай Боже, якщо вони стануться.

Микола Мельниченко

Я б хотів сказати пану Василю, що суд обов’язково буде. І злочинці, вбивці, ті, хто пограбував український народ, обов’язково будуть відповідати в українському суді, обов’язково.

Український народ спитає не тільки з вбивць і злочинців, але й з тих людей, хто допомагали їм. Безперечно, є факт, ми сьогодні знаємо, що державні діячі продаються, для кожного є ставка. І ставки, як говорить Янукович, “подняти до потолка”.

Продаються депутати, кандидати в президенти в більшості, але саме головне, що Україну не можна продавати, не можна зрівнювати банду, яка керує сьогодні з Україною, це протилежні речі.

І недоречно пану Василю, як він каже, що він офіцер, щось говорити. Україні потрібно вибори, але чесних виборів не буде.

Банда повинна знати, що народ України не можливо перемогти, і народ обов’язково переможе і виграє. Я в це вірю і переконаний, і це буде так.

Зиновій Фрис

Дякую. Пане Волга, як забезпечити цю толерантність, чи можливо зробити так, щоб ці вибори пройшли відносно спокійно, принаймні?

Василь Волга

Я думаю, що вже ні. Я думаю, що все одно бачте, от зібралося троє доволі розумних людей, вибачте, четверо, які намагаються обговорити цей стан, кожен день цей стан накручує наші з вами нерви до стелі, вибачте за певну цитату.

І навряд чи можливий в такій ситуації спокійний розвиток подій. На жаль, це наша ментальна риса, яка нам притаманна. Приходять вибори і ми всі раптом починаємо забувати, що вони закінчаться.

Ми всі чіпляємось один одному в горло і починаємо шматувати до тих пір, поки не задушимо або думаємо, що не задушимо протилежну сторону.

Я дуже шкодую. Це те, на що сподівався на цих виборах. Я дуже шкодую, що вибори перетворились в спільне взаємне обливання брудом, а не в змагання ідей. Я дуже на це сподівався. Але я думаю, що нам вже не вдасться пройти це дуже спокійно.

Давайте спробуємо поставити себе на місце силовий структур держави. Коли толком не визначено... От ця організація “Пора”, що це за організація? Опозиція цю організацію шпиняє до влади, влада цю організацію шпиняє до опозиції. Беззаперечні факти, які ми перевіряли.

Дійсно, факти того, що знаходяться підривні пристрої в різних офісах, це є правдою. Хто це підкидає? Це підкидають прибічники влади чи це дійсно готується з боку опозиції?

Той факт, що зараз в Києві майже всі дешеві квартири орендовані за відомою силою. Туди заселяються люди, ми з вами не знаємо, що то за люди. Крім того, складність ситуації полягає в тому, що з паспортним контролем вже не так все просто, як це було раніше. Проконтролювати, що за люди оселилися ми майже не можемо.

Але незрозумілі люди до 30 років в достатній кількості заселяються по цих квартирах, дешевих для зняття. Що це таке?

Зиновій Фрис

Дякую, пане Волга. Мусить ще пані Семенюк сказати. Ви, як жінка, можете сказати, не так песимістично, як наші два інші гості, що не все може бути так погано, як здається?

Валентина Семенюк

Ви знаєте, я по-перше, начальник штабу в м. Києві. Повірте мені, що те нагнітання, втягування військ, залякування, воно марне. Повірте мені, наш народ на стільки мудрий, що він прийде на виборчі дільниці, проголосує, і це буде тим контролем на виборах 2004 року, я в цьому більш, ніж впевнена.

Зиновій Фрис

Дякую, пані Семенюк. Сьогодні гостями “Вечірньої Свободи” були Василь Волга, кандидат на Президента, голова партії “Громадський контроль”, і телефоном народний депутат, фракція соціалістів Валентина Семенюк, майор Микола Мельниченко.

До зустрічі, хай Вам щастить, хай щастить Україні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG