Доступність посилання

ТОП новини

Успіх чи провал парламентських виборів у Косові.


Людмила Ваннек

Прага, 25 жовтня 2004 - Тема виборів є цими днями провідною не лише в Україні. Президентські вибори відбудуться і в Сполучених Штатах – за кілька днів після українських. Зараз у США тривають найгарячіші дні для кандидатів на президента.

У Литві відбувся другий тур парламентських виборів. Така ж гаряча пора вже закінчилася для Афганістану, де вчора оприлюднили результати президентських виборів, що відбулися раніше цього місяця.

Все ще напружена ситуація в Білорусі, де минулої неділі пройшли парламентські вибори та референдум про право Олександра Лукашенка балотуватися втретє на посаду президента всупереч конституції країни.

І ось у сербському краю Косово цієї суботи пройшли парламентські вибори. Президент краю Ібрагім Ругова стверджує, що його партія – Демократична Ліга Косова може святкувати перемогу, а прем’єр-міністр Сербії Воїслав Коштуниця каже, що вибори були справжнім провалом.

Лише один відсоток сербського населення провінції Косово узяв участь у виборах. Саме це прем’єр Сербії Коштуниця й назвав провалом. Серби виступають за те, щоб Косово залишилося частиною Сербії і Чорногорії. Албанці, які складають більшість у провінції, прагнуть незалежності.

Неявка сербів на виборчі дільниці , на думку Воїслава Коштуниці , вказує на те, якою серйозною є ситуація в провінції.

"Сталося те, що можна було об’єктивно передбачати і перед виборами", - заявив Коштуниця у письмовій заяві і зауважив, що цей факт свідчить про нестерпні умови життя сербів у Косові: “Треба, щоб люди користувалися елементарним правом на життя, щоб голосували за своїх політичних представників".

Шкодував у зв’язку з тим, що серби бойкотували вибори, і генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер.

А глава тимчасової адміністрації ООН в Косові Сьорен Йессен Петерсен, коментуючи неявку сербів на виборчі дільниці, підтримав право громадян не голосувати, але водночас наголосив:

"Є й такі громадяни, у кого це право голосувати вкрали, бо ці люди, можливо, боялися прийти на виборчі дільниці".

Міжнародні спостерігачі визнали парламентські виборі в Косові такими, що відповідають міжнародним стандартам.

Спостерігачі кажуть, що бойкот сербами виборів не вплине на легітимність голосування. Голова делегації Європарламенту у справах Південно-Східної Європи Доріс Пак каже, що вибори були вільні і демократичні.

За офіційними даними, Демократична ліга президента Косова Iбрагiма Руґови здобула 45% голосів, Демократична партiя колишнього провідника албанських повстанцiв Хашима Тачi - 28 %.

Останній назвав вибори історичними.

А президент Косова Ібрагім Ругова вважає, що важливість цих виборів полягає ще й у тому, що це "формальне визнання незалежності Косова. Ми говоримо про незалежність Косова і інтеграцію краю до Євросоюзу, НАТО та про дружні відносини зі Сполученими Штатами".

Офіційно Косово є сербською провінцією, яка перебуває під протекторатом ООН.

Що ж до того, яким бути складові уряду Косова , то, за словами Ібрагіма Ругови, про це говорити ще рано. За законом, сербська меншина отримає у парламенті щонайменше 10 голосів зі 120 незалежно від результатів голосування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG