Доступність посилання

ТОП новини

Вацлав Гавел закликає українців прийти на вибори.


Оксана Пеленська

Прага, 25 жовтня 2004 - Відомий борець за права людини, перший президент Чеської Республіки Вацлав Гавел звернувся до громадян України з посланням, в якому закликає їх прийти на вибори, не промарнувати історичного шансу, щоб Україну шанували у світі.

Сьогодні, за кілька днів до президентських виборів, Вацлав Гавел звернувся з посланням до громадян України. У ньому він наголошує на тому, що “вибори є миттю, яка дає нам можливість докорінно і на багато років вплинути на внутрішню і зовнішню політику своєї країни”. Гавел визнає, що люди втомлені щоденними проблемами, однак закликає всіх прийти на вибори:

“Без виборчого очищення немає ані громадянського самоусвідомлення, ні політичного досвіду. Не використати демократичні вибори означає відмовитись від свого головного громадянського права, а політики, яку б партію вони не представляли, почнуть цим швидше чи пізніше зловживати”.



Українці живуть у посттоталітаризмі, до його труднощів належать і підозри, наскільки чесно пройшли вибори. Через це, на думку Вацлава Гавела, потрібно всіма демократичними засобами примусити державні органи і політиків навести порядок. І насамперед це завдання мали б виконувати засоби масової інформації.

Далі Вацлав Гавел наголошує:

“Від початку 90-их років ваше суспільство зробило великий поступ, проте коли б воно не набуло досвіду нормальних демократичних змін, то за кілька років могло б дивуватись, як швидко втратилось навіть те, чого вже було досягнуто”.

Президентська система дає обраному голові держави великі повноваження. Саме тому Вацлав Гавел вважає дні, що надходять, вирішальними не тільки для українських громадян, але й для чехів. Він закликає всіх прийти на вибори, не змарнувати історичний шанс, від якого залежить, чи стане Україна шанованою частиною світового співтовариства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG