Доступність посилання

ТОП новини

ЄС турбує стан мас-медіа в Україні перед виборами.


Славко Волинський

Брюссель, 25 жовтня 2004 - Європейський Союз виступає на захист свободи слова в Україні. Про це сказав сьогодні голова Європейської комісії Романо Проді у відповідь на прохання кореспондента радіо “Свобода” прокоментувати ситуацію, яка скалалася довкола 5-го телевізійного каналу в Україні.

Романо Проді заявив: ”Наша позиція є чіткою. Це стосується не лише України, але й інших наших партнерів. Якщо немає цілковитої свободи преси, то неможливо розраховувати на конструктивний діалог з Євросоюзом. Тому що для нас одним із основних прав є вільна преса, бо без вільної преси немає і демократії”.

Романо Проді зробив цю заяву під час відкриття нового міжнародного прес-центру в Брюсселі.

Далі розмову на цю тему я продовжив з помічником Романо Проді, речником Єврокомісії Рейо Кемпеніном. Єврокомісія часто робить різні критичні заяви щодо свободи в Україні, але попри це офіційний Київ, на думку закордонних правозахисників, і далі чинить тиск на журналістів.

На це Рейо Кемпенін відповів: "Якщо чинять тиск на свободу слова, то такі дії не приносять користі Україні та українцям, не йдуть на користь прагненням України наблизитися до Європи. Якщо Україна захоче скористатися перевагами, які може запропонувати ЄС, то вона повинна привести своє законодавство і практику до європейських цінностей, таких як свобода слова.

І коли ми робимо заяву про важливість вільних і чесних виборів в Україні, то ця заява має велику вагу, тому що цією заявою стоїть не лише політична позиція, а сама суть Європейського Союзу, цінності, які поділяють всі двадцять п''ять його членів”.


Нагадаю, що київський суд заарештував рахунки 5-го телевізійного каналу після позову народного депутата Володимира Сивковича, який звинувачує власників каналу у наклепі. На знак протесту журналісти 5-го каналу обіцяють 25 жовтня о 9-тій вечора розпочати голодування. Щоправда, за повідомленням прес-служби пана Сивковича, народний депутат у понеділок підписав необхідні папери, щоб розблокувати рахунки каналу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG