Доступність посилання

ТОП новини

Генрі Кіссінджер в Києві.


Сергій Кисельов

Київ, 22 жовтня 2004 - Колишній держсекретар Сполучених Штатів і екс-радник президента США з питань національної безпеки Генрі Кіссінджер вважає, що Україна, має обрати свій шлях, аби не стати тим канатом, який перетягують, ухопившись за нього з двох боків, Америка і Росія. Таку думку він висловив під час прес–конференції в Києві. До України пан Кіссінджер приїхав на запрошення підприємця і народного депутата, зятя президента Кучми Віктора Пінчука.

У першій половині дня 81–річний Генрі Кіссінджер мав три зустрічі із, так би мовити, основними ньюзмейкерами останнього часу. Це — президент України Леонід Кучма. Це — прем’єр–міністр і кандидат у президенти Віктор Янукович. І це — лідер опозиції й також кандидат у президенти Віктор Ющенко.

З Леонідом Кучмою американський політик обговорив питання розвитку відносин між Україною та США. Зокрема — перспективи торговельно-економічної співпраці. З Віктором Януковичем Генрі Кіссінджер спілкувався з приводу проблеми участі України в стабілізаційних силах в Іраку, а також — перебігу президентських виборів в Україні. Янукович запевнив гостя, що неодмінно стане президентом. І сказав, що уряд робить усе, аби забезпечити максимальну відкритість та прозорість виборчого процесу й створення рівних можливостей для всіх кандидатів. Тим часом Віктор Ющенко виклав пану Кіссінджеру своє бачення щодо численних порушень в ході виборчої кампанії. За словами Ющенка, Кіссінджер був шокований почутим.

Тим не менше, на прес–конференції журналісти цього шоку не помітили. Генрі Кіссінджер сказав, що в нього нема приводу висловлювати занепокоєння щодо результатів президентських виборів в Україні. І, як і інші американські політики, які відвідували Україну останнім часом, підкреслив: Америку не цікавить, хто переможе на виборах, якщо вони будуть чесними, відкритими та прозорими.

Відповідаючи на запитання радіо "Свобода" про те, чи передбачає він ситуацію, коли США не визнають вибори в Україні демократичними і введуть економічні санкції проти України, як вони зробили це по відношенню до Білорусії, Генрі Кіссінджер зауважив: "Я не хотів би обговорювати питання про те, що робитимуть Сполучені Штати після того, як президентські вибори в Україні буде завершено. Це — справа офіційних осіб. "Маю лише надію, що така ситуація не станеться. Але час покаже".

Пан Кіссінджер подякував українському народові за участь українських військових у миротворчій місії в Іраку і додав: "Саме існування України, те, що Україна постала, як держава, внесло зміни в міжнародну обстановку. Ці зміни стосуються привнесення миру та стабільності. Тому мені було б дуже прикро, якби президентські вибори в Україні призвели б до будь–яких насильницьких дій, з будь–якого боку".

Генрі Кіссінджер дипломатично відповідав і на запитання журналістів про те, чи не мають Сполучені Штати пересторогу щодо стрімкого зближення України з Росією? Чи не вважають вони, що натомість західного, Україна обирає східний вектор у своїй зовнішній політиці.

Генрі Кіссінджер: "Я дивлюсь на це з погляду Америки. Але також — і з погляду історичного. Я не думаю, що Україна зацікавлена в тому, аби її майбутнє розглядалося як певне перетягування з боку Росії на бік США і — в зворотному напрямку. Бо це чинитиме занадто важкий тиск на Україну. На мій погляд, Україні вільно мати будь–які найтісніші зв’язки з Росією. Але я також вважаю, що Україна при цьому може мати всі підстави, аби налагоджувати, підтримувати й розвивати добрі зв’язки із Заходом та трансатлантичні зв’язки. І, мабуть, це може в свою чергу лише поліпшити зв’язки з Росією. І я гадаю, що Україні слід уникати ситуації, аби її внутрішні політичні процеси стали перепоною на шляху до ліпших відносин із Заходом. Але я говорю про сам процес, а не про — кандидатів у президенти", — додав колишній держсекретар США.

Щодо президентських виборів в Сполучених Штатах, Генрі Кіссінджер сказав, що він підтримує кандидата в президенти Джорджа Буша. Хоча під час перегонів 2000–го року і зичив перемогу сенаторові Маккейну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG