Доступність посилання

ТОП новини

Путін буде агітувати в Україні три дні – російські спостерігачі.


Віталій Портников

Москва, 25 жовтня 2004 року - Такого ще не було в історії українсько-російських відносин. 26-го жовтня о восьмій годині вечора президент Росії виступатиме в ефірі відразу трьох українських телеканалів : “Першого національного”, “1 плюс 1” і телеканалу “Інтер”.

У Росії наводять опитування російського фонду “Громадська думка”, за даними якого для 70 % громадян України важлива думка Путіна. Водночас оглядачі зауважують, що підтримка Путіним закордонних лідерів чи регіональних російських керівників далеко не завжди їм допомагає.

Сьогодні я проходив повз вікна АП Росії. Поруч на Слов’янському майдані невеличка група студентів агітувала за дружбу з Україною. Пропонували підписатися під зверненням, в якому наголошувалось, що депутати Держдуми Росії та представники російського політичного керівництва мають звернути особливу увагу на вибори в Україні.

У разі перемоги Віктора Ющенка на цих виборах нібито виникне серйозна небезпека усього російськомовного населення України, для росіян, які мешкають в цій країні.

“Ми закликаємо вас зробити все можливе, щоб не допустити цього”, - наголошувала група громадян, яка пропонувала підписатися під цим зверненням. Вони у формах з написом “За дружбу” та з прапорами Росії і України.

На моє запитання, яка саме організація забезпечила цей пікет, відповіді не було. Звичайно, відмовилися студенти відповідати й на питання, чи працюють вони на цьому пікеті чи діють добровільно. Однак після кількох питань все ж таки мені продемонстрували дозвіл заступника префекта центрального адміністративного округу російської столиці.

Звичайно, без дозволу під вікнами АП Росії мало б хто дозволив собі можливість збирати підписи. Підписалися усього 2 особи. Росіян, як бачимо, не дуже цікавлять українські президентські вибори.

Однак уже у вівторок російський президент Володимир Путін виступатиме перед українськими телеглядачами відразу в трьох програмах українського телебачення.

Російські газети енергійно обговорюють цю акцію. “Нєзавісімая газета” (“НЗ”) наголошує, що президент Путін буде три дні пояснювати українцям ,за кого потрібно голосувати. Його візит в Київ вони називають агітаційним турне. Лише формально Путін має взяти участь у заходах у зв’язку зі святкуванням 60-річчя звільнення України від фашистсько-німецьких загарбників, а фактично підтримати прем’єр-міністра Віктора Януковича, пише видання.

Газета нагадує, що в Росії Путін фактично завжди зустрічається з кандидатом в губернатори, на чию перемогу розраховує федеральний центр. Однак зовсім не завжди його зустрічі закінчувалися перемогою людини, з якою він зустрічався. Так Путін напередодні виборів в Алтайському краї зустрічався з колишнім губернатором цього регіону Олександром Суріковим, а переміг відомий сатирик Михайло Євдокимов.

Останнім часом президент Росії намагається застосувати свій ресурс і за кордонами РФ. Так напередодні виборів у самовиголошеній республіці Абхазії відбулася зустріч Путіна з абхазьким прем’єр-міністром Раулем Хаджимбою, нагадує “НЗ”. Однак ,як відомо, вибори в Абхазії не закінчилися перемогою цього кандидата.

Таким чином, як підкреслює “НЗ”, Віктору Януковичу вдалося не відразу вибороти собі можливість постояти чи посидіти з російським президентом. Москва спочатку коливалася. Однак її вибір був невеликим. Тепер в хід іде тяжка артилерія.

Газета “Комерсант” наголошує, що поки що невідомо, яким буде формат виступу Володимира Путіна і нагадує, що в нього вже були виступи на телебаченні під час його візитів закордон. Так ,2000-го року у США він був гостем Ларі Кінга на “CNN”. Саме тоді Ларі Кінг запитав російського президента, що відбулося з підводним човном “Курськ”. “Він затонув”, - сказав російський президент і це стало одним із символів його телевізійних відповідей. Нещодавно у Німеччині пан Путін разом із канцлером Шредером взяв участь у шоу на одному з німецьких телевізійних каналів.

“Однак виступи в ефірі одразу трьох телевізійних каналів у практиці Володимира Путіна ще не було”, - нагадує “Комерсант”. Таким чином , можна вважати, що ця акція Володимира Путіна буде промовистою. Як підкреслюють російські спостерігачі , вона віддзеркалює бажання закріпити російські впливи на Україні і продемонструвати зацікавленість Володимира Путіна у тому, що відбувається у цій країні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG