Доступність посилання

ТОП новини

Вибори, що встановлять новий стандарт демократії на пострадянських теренах – огляд преси.


Марія Щур

Прага, 26 жовтня 2004 – Вибори в Україні встановлять новий стандарт демократії для пострадянських держав, переконані західні оглядачі. При цьому вони не впевнені, чи цей стандарт буде вищий чи нижчий від попереднього. Усі видання повідомляють про нетрадиційний передвиборчий візит до України президента сусідньої Росії і про військовий парад на честь визволення України, який було перенесено на тиждень. Деякі з них називають втручання Росії в українські вибори «безсоромним».

Після передвиборчої кампанії, яка, за словами кореспондента американської газети «Knight Ridder Newspapers» до смішного скорумпована, у неділю українці голосуватимуть на виборах, котрі називають найважливішими від часу набуття Україною незалежності. На думку незалежних оглядачів та політологів, перемога провладного кандидата Віктора Януковича, якого в Україні називають просто «владою», означатиме відхід від демократії, бо влада перейде до маленької купки супербагатіїв. Це означатиме і серйозне погіршення у стосунках із Заходом.

Кореспондент британської газети "Times" повідомляє, що українська влада звинувачує опозицію у тому, що вона у змові із Заходом намагається організувати зміну влади, подібну до «трояндової революції» в Грузії, в результаті якої було усунуто від влади президента Едварда Шеварнадзе.

На першій сторінці видання спеціальний кореспондент у Києві впливового ділового щоденника "Wall Street Journal" наголошує, що вибори в Україні матимуть значення для всього регіону. Українська демократія, за його словами, найбільш відкрита серед усіх колишніх радянських республік. Він цитує неназваного західного дипломата, який говорить, що оскільки Росія перетворюється на авторитарну державу, відхід України від демократії матиме погані наслідки для Білорусі, останньої диктатури в Європі та для Грузії. Після того, як вибори у Грузії виграв прозахідних президент, Москва вважає вибори в Україні важливими для збереження впливу Кремля на пострадянських теренах.

Втручання Росії у вибори в Україні газета називає «безсоромним». У четвер президент Росії Володимир Путін буде стояти поруч з панами Кучмою та Януковичем на параді на честь визволення України від нацистської Німеччини у Другій Світовій війні, щоправда парад було перенесено на тиждень, бо визволення відбулося 6 листопада, але це було б уже після виборів, наголошує кореспондент "Wall Street Journal". Підтримка Росії додасть очок Вікторові Януковичу, бо російський президент користується популярністю в Україні, мовиться у статті.

До Донецька, політичної батьківщини провладного кандидата, здійснив поїздку кореспондент німецького часопису "Die Welt". Там він зустрівся зі студентами, які наважилися агітувати за опозиційного кандидата у твердині Віктора Януковича. Брат і сестра Батраки, розповіли, як їх викрали і погрожували, коли ж їх відпустили і вони звернулися до міліції, то там їм сказали, що такого просто не може бути. Цей випадок політичного насильства, на думку німецького кореспондента, так і залишиться не розслідуваним, як і багато інших. Перебування у цьому регіоні та історії, там почуті, привели німецького кореспондента до висновку, що шлях до правової держави в Україні ще довший, ніж до демократії та ринкової економіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG