Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку підтверджують справжність записів Мельниченка.


Володимир Бойко

19 жовтня цього року на прес-конференції у Варшаві колишній майор української Служби державної охорони Микола Мельниченко оприлюднив нові записи, зроблені, за його твердженням, влітку 2000-го року в апартаментах Президента України. На цей раз ідеться про кілька епізодів, де записана бесіда людей з голосами, схожими на голоси Леоніда Кучми та тодішнього голови Донецької облдержадміністрації Віктора Януковича. На запису чути, як людина з голосом Януковича доповідає про успіхи в справі придушення свободи слова на Донеччині перед парламентськими виборами 2002 року. Цитуємо в перекладі українською:

„Ми сьогодні, за півроку практично, всі телекомпанії, які були, ми їх забрали. Всі телекомпанії, які є. Щодо газет, Леоніде Даниловичу, як правило, всі вони контролюються. Ми сьогодні випускаємо біля півтора мільйони на добу накладу видань. Це все газети наші. І як тільки ми це зробили, навіть ті, які там сильно мудрі були, сьогодні всі вишукувалися в шеренгу. Ми повністю підготувалися й підійшли до виборів. Такого рівня в нас ще не було”.

А далі людина з голосом Януковича називає негідником предстоятеля Української православної церкви митрополита Філарета, після чого починає скаржитися на донецьких рухівців, які, виявляється, також негідники:

„Негідник. Та й зараз рухівці всі. У нас є там така Марія. Ми її там з усіх сторін і світимо, і слухаємо. Вона пнеться, лізе проти мене. Я їй учора: „Маріє Іванівно, - а я з нею українською мовою розмовляю, - що ж Ви проти мене маєте? Проти мене та Рибака? А вона – зняти з роботи, це ганьба для України, з Москвою угоди укладаєте, притискуєте українське населення. Ворог українського народу – Янукович і Рибак”.

Донеччани добре знають, що в місті є тільки одна людина, з якою Янукович у ті часи спілкувався українською. Це заступник голови обласної організації „Просвіта” Марія Олійник. З тим, щоб перевірити, наскільки зафіксовані на записах факти відповідають дійсному стану речей, ми поцікавилися у пані Марії,чи дійсно в неї були такі розмови з донецьким губернатором. Виявляється, були.

Марія Олійник: “Ознайомившись з розшифровкою цих записів Мельниченка я абсолютно підтверджую, що такі випадки були і неодноразово. Я дійсно називала прилюдно ворогами українського народу Януковича і Рибака і пояснювала, чому це так. У нас постійно були непорозуміння із мером міста Донецька Володимиром Рибаком і головою облдержадміністрації Віктором Федоровичем Януковичем. Вони стосувалися того, що всі газети і журнали, вся інформаційна сфера, радіо, телебачення - абсолютно всім було заткнуто рот і були повністю підконтрольні і російськомовні”.

Оскільки наша співрозмовниця переконана, що Мельниченко оприлюднив запис справжньої розмови, ми поцікавилися, з якою метою, на її думку, Янукович скаржився на неї Президентові України. Ось що відповіла Марія Олійник.

Марія Олійник: “Судячи по тому, скільки тут було ліквідовано ЗМІ, я думаю, з єдиною метою: якимось чином закрити мені рот”.

Нагадаємо, що перший епізод з фонотеки Миколи Мельниченка, де звучав голос Януковича, було оприлюднено завдяки радіо „Свобода” ще на початку 2001 року. У тому уривку йшлося про фальсифікацію кримінальної справи проти донецького адвоката Сергія Салова, і людина з голосом Януковича обіцяла людині з голосом Кучми, так би мовити, „підвісити за геніталії” суддю, який зволікав з винесенням потрібного владі вироку. Як виявилося, в архівах колишнього майора держохорони є ще чимало цікавинок, які проливають світло на методи роботи та законослухняність нинішнього кандидата на посаду Президента України.
XS
SM
MD
LG