Доступність посилання

ТОП новини

На день виборів донецьких шахтарів масово везуть у Київ. Для чого?


Сергій Гармаш

Донецьк, 26 жовтня 2004 - Донецьких шахтарів на вибори масово і організовано вивозять у Київ. Для чого?

Довірена особа кандидата на посаду Президента Петра Симоненка - донеччанка Людмила Федоренко написала голові виборчого штабу КПУ Адаму Мартинюку доповідну записку.

“Шановний Адаме Івановичу! Із достеменних джерел стало відомо, що шахтоуправління “Донбасс” (директор Баранов Ю.І., довірена особа кандидата на посаду Президента Януковича В.Ф. по округу № 41) наказом по шахтоуправлінню направляє в місто Київ 450 шахтарів (150 з шахти “Глибока” та 300 з шахті імені Поченкова). Шахтарі мають взяти відкріпні талони та спецпотягом виїхати в Київ 30 жовтня 2004 року. Зворотній виїзд 1 листопада 2004 року. Голосувати вони будуть у Києві”.

Між тим, інформація про “вербування” шахтарів на передвиборний виїзд у Київ надходить з багатьох шахт. З кожної шахти на виїзд заплановано від 50 до 300 гірників. Деяким з них кажуть, що вони їдуть спостерігачами, іншим не кажуть нічого, просто везуть підтримувати Януковича.

Керівник аналітичного відділу Донецького КВУ Таїсія Гладченко сказала кореспондентові “Свободи”, що комітет має інформацію про такі “відрядження”:

“Ті, хто їдуть як спостерігачі, з тими проводились семінари, в них уже є на руках посвідчення. Ті, хто не знає, куди вони їдуть і в якій якості - я не можу сказати, що вони їдуть спостерігати за чимось. Можливо, перед ними ставляться зовсім інші завдання”.

Також є інформація, що з кожною такою групою шахтарів обов’язково їдуть медичні робітники. І все це відбувається на фоні заяв з парламентської трибуни про можливі вибухи на виборчих дільницях в Донецькій області та плакатів, розклеєних по області, на яких Ющенко зображений в образі дядька Сема та питання:

“Ти готовий до громадянської війни?”

Звичайно, все це не може не турбувати мешканців області. Але офіційна влада чомусь не просто не коментує ситуацію, а не реагує навіть на прохання преси зробити це. Кореспондент “Свободи” звертався з проханням про коментар губернатора до прес-служби донецької обладміністрації, але Анатолій Близнюк так і не знайшов часу заспокоїти людей. В той же час таке мовчання дає підстави поцікавитись: якщо все законно і ординарно, то чому влада приховує факт вивозу шахтарів та не коментує можливість вибухів на дільницях?

Леонід Мартинов – заступник голови ЦК профспілки робітників вугільної промисловості ( яку очолює член фракції “Регіони України” Віктор Турманов) запевняє, що не має інформації про вивіз шахтарів:

“Ні, я таких відомостей не маю. Якби ми щось таке робили, я б мав такі відомості”.

У той же час лідер альтернативної шахтарської профспілки Михайло Волинець сказав ,що має інформацію про вивіз шахтарів до Київа, але йому невідомо ,з якою метою:

“Формуються состави недалеко від Донецька та Дебальцева. Везти шахтарів будуть без зупинок, нічними потягами, за графіком вантажних потягів”.

Тож донецьких шахтарів напередодні виборів масово везуть у Київ. Кажуть - для спостереження за виборами. Але офіційно цього ніхто не підтверджує.
XS
SM
MD
LG