Доступність посилання

ТОП новини

В Белградi вiд минулого року тривають кiлька судових процесiв важливих як з юридичної, так i з полiтичної точки зору.


Михайло Рамач

Белград, 27 жовтня 2004 – Окремо судять обвинувачених у вбивствi колишнього президента Iвана Стамболича, колишнього прем’єра Зорана Джинджича в скоєннi двох замахiв на Вука Драшковича та в скоєннi воєнних злочинiв у Вуковарi.

Десятки журналiстiв щодня подають обширнi повiдомлення про сварки мiж адвокатами, суперечливi твердження свiдкiв та обвинувачених і не менш суперечливi пояснення експертiв щодо прав учасникiв в процесах. У листах читачiв та дзвiнках до редакцiй у прямому ефiрi громадяни, зокрема, протестують проти, на їхню думку, надмiрної поступливостi судiв щодо пiдсудних та їхнiх адвокатiв.

Йдеться про першi такi процеси в iсторiї сербського судочинства. Справа делiкатна й тому, що в процесах неможливо уникнути полiтичних тем. Громадськiть упевнена, що Стамболич, Джинджич та Драшкович стали жертвами через полiтичнi причини, що замовникiв злочинiв слiд шукати в колишнiй полiтичнiй верхiвцi.

Нинiшнiй мiнiстр закордонних справ Сербiї i Чорногорiї Вук Драшкович у понедiлок перед судом заявив, що в нього стрiляли з наказу екс-президента Слободана Милошевича. За твердженням прокуратури, до замахiв на Драшковича були причетнi працiвники спецполiцiї, яким допомагали вiйськовi структури. Адмiрал Милан Зец, колишнiй командувач Вiйськово-морських сил, у зв’язку з цим сказав, що армiя завжди спiвпрацювала iз Службою безпеки, не вимагаючи пояснень щодо окремих таємних операцiй.

У згаданих процесах обвинуваченi двоє генералiв, один полковник, кiлька керiвникiв вiддiлiв МВС. Окремi з них постiйно або час вiд часу зустрiчалися iз Милошевичем. Адвокати жертв зазначають, що в Збройних силах та Службi безпеки чiльнi посади досi займають друзi та однодумцi обвинувачених, котрi знищили або сховали документи й iншi докази.

А бульварна преса продовжує друкувати матеріали, якими звеличує патрiотичнi заслуги пiдсудних. Отож суди перебувають пiд тиском обох сторiн.

Експерти згоднi в одному: незважаючи на те, як довго триватимуть цi процеси, вiн них залежить, чи сербськi суди стануть дiйсно незалежними чи лише виконуватимуть замовлення виконавчої влади, як це було в минулому.
XS
SM
MD
LG