Доступність посилання

ТОП новини

Звернення Комітету виборців України до українських виборців.


Богдана Костюк

Київ, 26 жовтня 2004 року.

Комітет виборців України оприлюднив факти численних порушень виборчого законодавства , у першу чергу це стосується виборчих списків.

Фактично в усіх областях України мають місце або неправильно написані прізвища чи імена виборців, або до списків внесені прізвища померлих, або навпаки зникають цілі будинки з виборцями. Наша кореспондентка Богдана Костюк розмовляла про це з координатором Комітету виборців України Олексієм Кошелем, який дав низку важливих рекомендацій для українських виборців:

“Якщо у місті Києві кілька будинків можуть розчинитися у такому величезному мегаполісі на три – три з половиною мільйони жителів, то, скажімо, у маленькому райцентрі Коломия “загубилися” 24 будинки. Зараз наша організація КВУ проводить довготривале спостереження за виборами і за різними етапами виборчої кампанії. Тисячі спостерігачів від КВУ уточнюють списки виборців.

4,8 % становлять так звані “мертві душі” , тобто, виборці, які є померлими і які занесені до виборчих списків. Знову ж таки, уявляємо ці 4,8 % ( а у 2002 році вистачало 4 % для того, щоб партія пройшла до Верховної Ради) - це кілька голосів плюс або мінус до кількості тих, хто віддав голос за того чи іншого кандидата на посаду Президента. Також кількість виборців, які незаконно включені до списків, складає близько 2% від загальної кількості виборців. І на 15 % дільниць КВУ фіксував неточності у списках виборців.

Комітет виборців також з’ясував, що кількість спостерігачів з Донбасу, які спостерігатимуть за виборами на Галичині, сягає кількох тисяч осіб, і списки цих спостерігачів складаються через військкомати. За словами Олексія Кошеля, це тривожна інформація.

Що ж можуть зробити виборці за лічені дні до Президентських виборів? Пан Кошель рекомендує:

“Сьогодні надзвичайно важливо для виборця є прийти і перевірити себе , наскільки він точно записаний у списку виборців.

У разі, якщо виборець побачив порушення виборчого законодавства, КВУ подає телефон, за яким можна про це повідомити:

8 800 501 46 70 – дзвінки у межах України безкоштовні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG