Доступність посилання

ТОП новини

Канада занепокоєна перебігом кампанії в Україні, а Мороза турбують російські гастролери.


Сергій Кисельов

Київ, 26 жовтня 2004 - Канада занепокоєна ситуацією, яка складається в Україні. Про це заявив у Києві посол Канади в Україні Ендрю Робінсон, який у вівторок брав участь у конференції на тему: "Роль міжнародних та неурядових організацій у сприянні проведенню прозорих і демократичних виборів в Україні". Українські політики, представники неурядових організацій, а також західні дипломати обговорювали перебіг президентської виборчої кампанії на українських теренах.

Конференцію організував Інститут демократії та соціальних процесів. Його очолює народний депутат, член соціалістичної партії Віталій Шибко. А головним доповідачем був лідер цієї партії, кандидат на посаду Президента України Олександр Мороз. У 20-хвилинній промові пан Мороз розповів про численні порушення, які зумисне допускає влада під час президентської виборчої кампанії. Про втручання адмінресурсу, який працює на перемогу лише одного кандидата – нинішнього прем’єр-міністра.

Олександр Мороз: "Причому із самого початку суспільству було нав’язано двох фаворитів, двох Вікторів. Як цілком правильно пише американський журнал "Ньюз-Вік", демонструється боротьба поміж двома фаворитами, причому на одного робить ставку велика держава Сполучені Штати, на другого робить ставку інша велика держава і наш сусід Росія".

Олександр Мороз розповів про неприкритий тиск російських політтехнологів на українських виборців, звернув увагу на пряме порушення українського законодавства, коли за кандидата на Президента від влади агітують російські співаки-гастролери:

"Я вчора, наприклад, був на зустрічі у Житомирській області, в Бердичеві, в Коростишеві. І мушу сказати, що концертний супровід виступів провладного кандидата вражає. Вражає залученням колосальної кількості акторів із Росії. І, знаючи їхні гонорари, можу сказати, що це колосальні фінансові витрати, які просто не вкладаються в голову. Перекрити, наприклад, центр Бердичева цілим поїздом агрегатів для організації концерту Апіної.

Я розумію, що коли Кіркоров приїздить, його гонорар тільки за один виступ сягає, мабуть, гонорару чи не всіх українських артистів, котрі виступають разом. Але це нікого не цікавить. Пропаганда йде послідовно, безпосередньо громадянами Росії. І в тому числі – Кобзоном на євроконцертах й іншими, що є також порушенням законодавства. Я вже не кажу про використання телеканалів російського телебачення, які працюють в основному на Східну й Південну Україну, що теж можна вважати втручанням у внутрішні справи України".


Занепокоєння виборчою кампанією висловив також посол Канади у Києві Ендрю Робінсон. Канадський дипломат поінформував, що днями офіс ОБСЄ з демократичних інституцій і прав людини оприлюднив чергову доповідь стосовно президентської виборчої кампанії в Україні. Пан Робінсон назвав також деякі зауваження міжнародних експертів:

"Насамперед місія ОБСЄ звертає увагу на те, як дуже часто представники української влади звинувачувалися в тому, що вони підтримують на виборах лише одного кандидата. Тобто, нинішнього прем’єр-міністра. І, як правило, ці звинувачення були справедливими. І, по-друге, як випливає із доповіді місії спостерігачів ОБСЄ, більшість українських засобів масової інформації, стосовно яких представники ОБСЄ проводили моніторинг, не змогли подавати об’єктивну й справедливу інформацію стосовно головних кандидатів на цих виборах".

До речі, пан посол Канади в Україні і сам зареєстрований як офіційний спостерігач на президентських виборах. За словами Ендрю Робінсона, у ніч підрахунку голосів з 31 жовтня на 1 листопада він має намір побувати на кількох київських виборчих дільницях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG