Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Єльяшкевич: "Кучма і Янукович намагаються підкупити всіх".


Зиновій Фрис

Прага, 26 жовтня 2004 року.

Зиновій Фрис

Народний депутат України 2-го і 3-го скликань, голова парламентських комісій з питань президентських виборів 1999 року і парламентських виборів 2002 року Олександр Єльяшкевич, котрий дістав політичний притулок у США у зв’язку з загрозою його життю з боку вищих керівників України, дав інтерв’ю передачі "Світ у новинах" про майбутні президентські вибори в країні.

Яка найголовніша і найхарактерніша риса цих президентських виборів в Україні 2004 року?

Олександр Єльяшкевич

На мій погляд, найголовніша риса цих виборчих перегонів це перш за все цинізм влади, цинізм ЦВК, інших державних установ, які буцімто не помічають, що виборчий процес давно уже вийшов за межі демократичності.

Вже сьогодні можна казати про те, що відбувається фальсифікація свідомості громадян. Тому що те, що громадяни України можуть почути в телевізійному та радіоефірі не відповідає будь-яким нормальним умовам ведення виборчої кампанії. Тобто різні кандидати знаходяться в різних умовах.

Повністю використовується адміністративний ресурс кандидатом від влади Віктором Януковичем. Повністю готується на сьогоднішній день вся база для фальсифікації результатів виборів.

Я говорю про це свідомо, тому що знаю як діє українська влада. Я знаю дуже багато фактів злочинних дій, і особисто Президента України Леоніда Кучми, і діючого прем’єр-міністра кандидата в президенти України Віктора Януковича, інших посадових осіб.

Я чудово знаю як відбувалися вибори в 1999 році, які були сфальсифіковані. І зараз можу ще і ще раз сказати, що головна небезпека цих виборів буде тоді, коли вже буде відбуватися фальсифікація результатів безпосередньо в день голосування.

Влада готується до цього. Основна фальсифікація буде відбуватись у виборчих та територіальних дільницях. Ви знаєте, що ця влада не гребує нічим. Основний метод дій цієї влади є підкуп посадових осіб.

У нас з Миколою Мельниченко є багато фактів того, як відбувався цей підкуп державних діячів. Про це було вже оприлюднено у ЗМІ. Можу сказати, що є факти того, як відбувалася виборча кампанія 1999 року і яким чином був задіяний механізм досягнення цього необхідного сфальсифікованого результату в 1999 році.

Таким же чином зараз це буде відбуватись, тому що ми маємо оперативну інформацію. Знаємо, що гроші донецького і київського клану безпосередньо задіяні на підкуп членів виборчих комісій.

Зиновій Фрис

Оцей процес підкупу, про який Ви вже сказали, напередодні виборів зараз триває?

Олександр Єльяшкевич

Так, безумовно. За нашими оперативними даними задіяні величезні кошти, це сотні мільйонів доларів на підкуп членів виборчих комісій. В основному підкупаються члени виборчих комісій для того, щоб забезпечити потрібний результат.

Ви знаєте, сьогодні була заява виборчого штабу Януковича дуже різка і цинічна. Чому? Тому що вони переконані, що вони отримають необхідну кількість голосів за результатами протоколами дільничних та територіальних комісій.

Якщо б не було такої впевненості, то тоді вони б не казали про те, що у Януковича є якась перевага, яка зараз зафіксована соціологічними дослідженнями чи будь-яким іншим шляхом.

Всі в Україні чудово знають, хто такий Янукович і які він має можливості у цій виборчій кампанії. Але виборчий штаб Януковича і вся влада діє загалом цинічно. На жаль, я чудово розумію, що вони вирішили використовувати силовий варіант.

Тобто в разі, якщо люди будуть виступати з протестами, то вони готові використовувати силу і будь-які провокації як відбувалося 23 жовтня біля ЦВК. Це була, як то кажуть, проба пера.

Зиновій Фрис

Приїзд Путіна не додасть сил, енергії і більшого завзяття, якраз про те, про що Ви говорите – про силовий варіант нинішній українській владі?

Олександр Єльяшкевич

Безумовно, всі фігуранти записів Мельниченка і всі нині діючі фігуранти політичного процесу будуть використовувати візит російського президента. На жаль, російський президент робить дуже необачні кроки і для себе і для Росії, тому що в такий час він їде в Україну для того, якщо не на словах, то на ділі підтримати кандидата від влади.

Я думаю, що Володимир Володимирович Путін буде потім розчарований цими подіями, які будуть відбуватись в Україні. Як каже наш президент особливо небезпечний злочинець Леонід Кучма “Україна – не Росія”.

Я в цьому абсолютно переконаний, що в цьому переконається дуже скоро і російський президент. На жаль, сьогодні його використовують українські злочинці при владі, авантюристи, аферисти. Вони не гребують нічим, в тому числі, використовуючи російського президента.

Зиновій Фрис

Пане Єльяшкевич, Ви так песимістично змальовуєте ситуацію, що в слухачі може скластися враження, що у Віктора Ющенка практично немає жодних шансів на перемогу.

Олександр Єльяшкевич

Ні, я кажу, що об’єктивно Віктор Ющенко повинен перемогти в цих президентських виборах. Але як ще казав колись в радянські часи відомий радянській лідер Йосиф Сталін, що головне не як голосують, а як рахують.

Небезпека в тому про що повідомить ЦВК, на базі яких даних вона сповістить про ці чи інші результати. Тому всі українські громадяни повинні знати, що все і вся в українській владі купується: купують державних діячів, народних депутатів, членів виборчих комісій, суддів, інших посадових осіб.

Ми надали конкретні факти конкретних злочинів. При чому організують цю купівлю безпосередньо Президент України і нині діючий прем’єр-міністр України Віктор Янукович. Тому українські громадяни повинні бути готові до всього. Вони повинні бути готові в будь-який момент діяти адекватним чином.

Коли сьогодні передвиборчий штаб Віктора Януковича говорить про якійсь там незаконні дії мирних громадян, які були в суботу, яких били, при чому били, як я зрозумів, переодягнуті працівники правоохоронних органів. Це просто жахливо.

Так ось, коли вони говорять, що ці мирні громадяни роблять тиск на органи державної влади в Україні, що є протизаконним, то всі українські громадяни повинні знати одне, що на сьогоднішній день влада відібрана в українського народу. Вона належить злочинцям.

Завдання українського народу – повернути цю владу собі – українському народові. Український народ повинен знати, що в такий спосіб як зараз влада хоче самозберегтися, то в неї нічого не вийде. Український народ повинен діяти адекватним чином.

Якщо влада буде і надалі порушувати закон, злочинці при владі будуть зараз діяти як вони діють зараз, то український народ має повне юридичне право на те, щоб застосувати ті засоби, ті методи, які потрібні для захисту і держави і українського народу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG