Доступність посилання

ТОП новини

Польща про ситуацію в Україні (і Путіна).


Володимир Павлів

Варшава, 27 жовтня 2004 р.

Путін-шоу – так польська преса називає у середу виступ російського президента одразу на трьох загальноукраїнських каналах. Про ситуацію в Україні висловились також польський президент, письменницька організація ПЕН-клуб, та інтелігенція. Всі вони висловлюють занепокоєння передвиборчою ситуацією в Україні.

“Путін-шоу в українському теле-ефірі”, “Путін агітує у Києві”, “Путін приходить на порятунок” – це лише частина заголовків у польській пресі. У більшості коментарів підкреслюється, що хоч російський президент і не закликав прямо голосувати за Януковича, та все ж вихваляв його на всі лади і за досягнення економічного зросту, і за зміцнення співпраці в рамках ЄЕП.

“Москва і раніше втручалася у виборчі процеси в інших країнах, зокрема СНД, але це щось цілком нове , бо раніше це не було так відкрито і в таких масштабах , пише газета “Жечпосполіта”.

Директор Інститут Східної Європи Варшавського університету Ян Малицький у коментарі для газети “Трибуна” зазначив, що візит Путіна до Києва слід розглядати як типові політичні дії, бо хоч формально російський президент приїхав на урочистості з нагоди 60-ліття визволення української столиці від фашистської окупації, та об”єктивно його приїзд напередодні виборів слід розцінити, як пряму підтримку президента Кучми і його кандидата Віктора Януковича.

Однак польська преса критикує не лише українську владу та російського президента. “Газета виборча” у коментарі під назвою “Росія втручається, ЄС – мовчить” заявляє прямо :

“Незрозуміло, чому мовчить керівництво Республіки Польщі, коли Росія безпардонно втручається у виборчий процес в Україні, тобто, у нашого сусіда і стратегічного партнера”.

Газета також висловила думку, що значним успіхом було б, якби під час саміту ЄС-Росія, що відбудеться в Гаазі 11 листопада, Європейський Союз задекларував чітку позицію щодо втручань Москви в справи України. Однак, керівництво Польщі мовчить не повністю. Президент Польщі Олександр Квасневський, котрий перебуває з візитом у Бельгії, заявив:

“Ми маємо підстави очікувати і вимагати, щоб вибори в Україні були чесними і справедливими”.

Саме такі обіцянки неодноразово давав президент Кучма , нагадав польський президент. Разом з тим, польські кореспонденти, котрі зараз працюють у Києві, передають все нові загрозливі вістки про підготовку українською владою так званого силового сценарію зриву виборів.

Кореспондент “Газети виборчої” пише, що за словами українських військовослужбовців, привезених до Києва для участі у військовому параді, вони залишатимуться в українській столиці щонайменше до понеділка. Крім того, посилаючись на представників української опозиції зі східних областей, польський журналіст пише, що в Донецьку для так званого походу на Київ серед прихильників Віктора Януковича рекрутуються сотні вболівальників футбольної команди “Шахтар”, а в Маріуполі - робітників комбінату “Азовсталь”.

За даними “Газети виборчої” усім цим людям видають безкоштовні квитки до Києва та добові у розмірі 500 гривен. Така інформація викликає тривогу польської інтелігенції. Про це йдеться у надрукованому газетами у середу відкритому листі, під котрим свої підписи поставили близько 500 польських митців, науковців, журналістів, серед яких кінорежисер Анджей Вайда, письменник Анджей Стасюк, колишній голова польського МЗС Броніслав Ґеремек та інші.

Автори звернення обіцяють реагувати на всі випадки порушення громадянських свобод та демократичних норм в Україні, і повідомлятимуть про них громадську думку Польщі, а також Раду Європи та Європейський Парламент.

Польські газети опублікували в середу також звернення членів польської письменницької організації ПЕН-клуб до членів творчих спілок України. У цьому зверненні польські “люди пера” висловлюють свою солідарність із тими українськими творцями, котрі , як зазначено у тексті , “захищають права людини, не погоджуються на таємні вбивства і ґангстеризацію публічного життя” в Україні.

“У своїй державі ви захищаєте Європу, її спокійне майбутнє і її найкращі традиції”, – завершують свого листа члени польського ПЕН-клубу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG