Доступність посилання

ТОП новини

Президентська кампанія: ЗМІ та упередженість.


Ірина Халупа Гості: Андрій Марусов - керівник проекту “Доступ кандидатів до ЗМІ та національне питання в Україні”; Сергій Таран - директор Інституту масової інформації.












Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 27 жовтня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі. Вас вітає “Вечірня Свобода”.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Хочу нагадати, що від 20 по 23 годину, програми радіо Свобода ретранслює радіостанція НАРТ, у Києві, слухайте нас на частоті 70,4, у Харкові на частотах 73 і 79, а в Одесі на частотах 68 та 36.

Тема на 27 жовтня: Президентська кампанія: ЗМІ та упередженість.

Гості: Сергій Таран, директор Інституту масової інформації; Андрій Марусов, керівник проекту “Доступ кандидатів до мас-медіа та національне питання в Україні”.

В неділю президентські вибори. До цього вирішального моменту залишається всього 3 дні. Чим ближче до виборів, тим більш упередженою стає подача інформації про кандидатів у президенти Віктора Януковича й Віктора Ющенка практично у всіх центральних мас-медіа.

Таких висновків дійшли Інститут масової інформації, міжнародна правозахисна організація “Артикль 19” та Харківська правозахисна група. Результати моніторингу вони оприлюднили сьогодні, за 3 дні перед президентськими виборами.

Навіть на каналі чесних новин, на “5-ому каналі” трохи збільшується подача новин про Януковича в негативному забарвленні. Велика частина політичної реклами у ЗМІ має негативний характер, оскільки вона скерована не на підтримку того чи іншого кандидата, а на дискредитацію політичних суперників. Найбільшою мішенню таких реклам став Віктор Ющенко.

Чи зможе український обиватель зробити свідомий вибір, якщо таке упереджене висвітлення кандидатів у президенти ЗМІ? Про це ми і поговоримо сьогодні.

Отже, давайте розпочнемо з такого загального питання. Якщо ця передвиборча кампанія - це суцільний негатив, то які інструменти може використовувати обиватель, аби зробити свій вибір, пане Таран?

Сергій Таран

Я насамперед зазначу, що справді ці вибори відзначилися тим, що в нас не існувало рівного доступу кандидатів до ЗМІ. Коли ми почали моніторити, ми думали, що будемо порівняти, скажімо, той кандидат дав стільки секунд на каналі, інший мав менший доступ і таке інше.

Але коли ми почали реально моніторити, то з’ясувалося, що нема що порівнювати, оскільки наскільки диспропорційний був доступ для різних кандидатів, що різниця різнилася на порядок. І тому українські громадяни справді отримали дуже обмежену інформацію про те, що відбувається.

Єдине, на що залишається сподіватися, це на імунітет, який виробився в українських громадян ще за часів СРСР. Це один з гарних наслідків СРСР тим, що українські громадяни не вірять ЗМІ і навчилися читати між рядками. Я не знаю демократичних країн, де громадяни вміють читати між рядками. Українці можуть.

Це гарний спадок і залишається сподіватися на те, що цей негатив на виборчій кампанії не поламав здатність громадян мислити демократично і взагалі не викликав відразу до демократії, до виборчого процесу, яку нав’язували всі центральні телеканали.

Ірина Халупа

Пане Марусов, ми вже багато разів чули, що найбільше у ЗМІ говорилося і говориться про Януковича і що він через свою посаду вже має більш сильнішу позицію, ніж інші кандидати. Чи він далі залишається тим, хто мав найбільший доступ до ЗМІ? Хто має найбільший доступ, а хто найменший на підставі Ваших досліджень?

Андрій Марусов

Ну найбільше це зрозуміло, що це він.

Ірина Халупа

Так, Янукович.

Андрій Марусов

Я наприклад знаю, що в деяких західноєвропейських країнах також у таких передвиборчих ситуаціях істотну перевагу має прем’єр, але не з таким відривом. В деякі часи і проміжки відрив його від Ющенка, тобто від іншого лідера виборчих перегонів становив декілька десятків разів. Тобто, про що тут говорити?

Ірина Халупа

Ви хочете, щось додати?

Сергій Таран

Так. Річ в тім, що ми зараз дуже фокусуємо на фігурі Янукович. І це справді проблема, що кандидат від влади має диспропорційно більший доступ до ЗМІ, ніж кандидат від опозиції чи інші кандидати взагалі. Проблема в тім, що зараз (наш моніторинг це дуже гарно демонструє) відбувається страшна поляризація висвітлення діяльності тих чи інших кандидатів.

Тобто якщо на початку кампанії Ющенко був позиціонований у роль екстреміста, а Янукович позиціонований в ролі поміркованого політика, здатного до компромісів і мирних консенсусів.

Ірина Халупа

То якими вони є сьогодні?

Сергій Таран

Цікаве те, що якщо на початку був такий “Конгрес руських общин”, він вийшов з коаліції Янукович і він тоді сказав, що йому непотрібні ці Конгреси, бо він працює для всіх українців, а не для окремих етнічних груп. Але саме робота для конкретних етнічних груп стала його гаслом наприкінці його виборчої кампанії.

Тобто наприкінці кампанії обидва кандидати подаються центральними медіа в такому екстремістському світлі, ніби один кандидат представляє націоналістичний Захід, а інший - такий напіврадянський, напівросійський Схід.

При цьому складається враження, що це позиціонування здійснюється свідомо центральними ЗМІ і що тут працює третя сила, яка ставить цих кандидатів в кардинально протилежні позиції. Очевидно ця третя сила хоче їх потім якось мирити.

Ірина Халупа

А яка третя сила?

Сергій Таран

Це очевидно, це нинішня влада, бо їй невигідні ці вибори, хто б не був переможцем. Але треба мати підстави для зриву виборів і я думаю, що розведення цих кандидатів в різні точки боксерського рингу, а потім показ цих конфліктів між ними буде достатнім приводом для скасування виборів.

Ірина Халупа

Чи це є нормальним, аби під фініш кампанії реклама ставала більш різкою, категоричною, більш навіть негативною? Чи це унікальне українське явище, Зокрема такий двобій між Ющенком і Януковичем?

Сергій Таран

Нормально. Але річ у тім, що українські канали подають цей виборчий процес, як якийсь суцільний конфлікт, вони подають це, як якусь кризу, як кризу в суспільстві, яка може обернутися громадянською війною. Виборчий процес у демократичному суспільстві є нормальною річчю.

Якщо, скажімо, цього в виборах немає, то це є вже конфлікт, це є проблема, а самі вибори - це нормальний процес. Українські канали подають цей процес так, ніби майже війна.

Ірина Халупа

І це, мабуть, уперше за історію незалежної України, що вибори стали такими конфліктами, чи не так, пане Марусов? Чи було ще? Я такого не пам’ятаю?

Андрій Марусов

Можна говорити про те, коли було протистояння між Кучмою і Симоненком, то це також доводилося до такого, мабуть, цивілізаційного конфлікту. Тобто, тут є минуле Симоненка, тут є майбутнє реформаторське Кучми.

Але знову ж таки такого ступеню накалу не було. Чому такий накал? Тому, що усі проблеми, зокрема те, про що говорив Сергій, про ці деякі національні питання, тобто всі ці достатньо так чутливі проблеми також втягуються в це протистояння, у віртуальне протистояння.

Ірина Халупа

Ви на сьогоднішній прес-конференції, пане Мару сов, сказали, що політична реклама на центральних телеканалах “розкручує спіраль конфлікту” між Ющенком і Януковичем. Що Ви мали на увазі? Чи суть цього конфлікту полягає лише в тому, що Янукович і Ющенко є головними претендентами на найвищу посаду в державі, чи, може, йдеться про щось інше?

Андрій Марусов

Це також має місце (це думка Сергія, коли він казав про поляарізацію), тобто на рингу залишається тільки двоє, десь там є непомітним рефері. З іншого боку, це ж питання так журналістської етики, це питання ставлення громадян до цього. Зрозуміло, коли на деяких телеканалах майже половина рекламних роликів або чверть чи тритина залежності від телеканалів є прямо негативно спрямованою проти одного із лідерів виборчих перегонів, і ця тенденція з серпня тільки підсилюється. Тут можна тільки говорити, що так діє свідома накрутка напруженості та спіралі віртуального конфлікту.

Ірина Халупа

Наскільки, на Вашу думку, впливовим і ефективним є негативна реклама? Я дивлюся телебачення хоча не завжди вмикаю його, коли йдуть політичні реклами, але серед того жодного разу я не бачила, щоб хтось був за щось, бо постійно йде проти того, проти того, проти того, і ті другорядні так звані “технічні” кандидати навіть не виступають за якусь платформу чи за якусь ідею, вони або б’ють Ющенка або підтримують Ющенка в негативному розумінні. Отже, як це пояснити? Який вплив має така негативна реклама?

Андрій Марусов

Соціологічні дослідження говорять про те, що такий вплив має місце. Але я хотів би знову акцентувати увагу на тому, що є певні міфи уявлення на Заході та Сході України: на Сході стосовно західників, на Заході стосовно східняків.

Ірина Халупа

Невже вони ще існують?

Андрій Марусов

Так, вони існують. Це робиться за допомогою маніпулятивних технологій або “брудних”, як їх ще називають. Що саме робиться? Це те, що ці міфи та це хибне уявлення просто актуалізуються, вони десь там сидять, бо так вже склалася історія незалежної України.

Ірина Халупа

І що, п’ять років проходить, і ті міфи пробуджуються і знову піднімаються вгору?

Андрій Марусов

Так, а їх легко експлуатувати, тобто свій-чужий – це така тема, яка дуже легко експлуатується, а особливо якщо тут замішуються етнічні, національні чи мовні питання.

Ірина Халупа

Пане Таран, Ви хочете щось додати?

Сергій Таран

Це є небезпечним моментом з огляду на те, що Україна досі для Західних країн була дуже унікальною країною. Тому, що за всіма ознаками, які існують в Україні, а саме: дуже багато в нас етнічних груп, релігійних груп, різні країни жили під впливом інших іноземних держав - за всіма цими ознаками в Україні мав би бути етнічний конфлікт або міжрелігійний конфлікт відразу після незалежності.

Цей конфлікт очікували. Якщо ви прочитаєте наукову літературу про Україну початку 90-х, то це суцільне очікування тут конфліктів. Конфлікту цього не відбулося...

Ірина Халупа

Так що, може, нарешті хтось його скоїть, так?

Сергій Таран

Саме те, що цей конфлікт намагаються відновити – це надзвичайно небезпечно, особливо небезпечним є те, що от ми проводили моніторинг в трьох регіонах: на Закарпатті, в Харківській області, в Криму, де проживає багато різних етнічних груп, і ці тенденції в розкручуванні цього старого конфлікту, який начебто має відбутися під час виборів, то вони також характерні там. Це є дуже небезпечною річчю, оскільки якщо в Україні виникне етнічний конфлікт, то буде залагоджувати його дуже важко.

Ірина Халупа

Але оскільки він не виринув, чи є підстави думати і передбачати, що він може виринути?

Сергій Таран

Його намагаються спровокувати. Я думаю, що у влади було два сценарії: перший – це був етнічний конфлікт, але потім вони побоялися це розкручувати і почали розкручувати карту тероризму, тому що вони зрозуміли, що етнічний конфлікт їм буде потім дуже важко зупиняти. Але, розкрутивши карту тероризму, не треба забувати, що карта етнічних конфліктів, етнічних відносин ще є в них в запасі.

Ірина Халупа

Пане Таран, Ви сказали, що вибори - це нормальний процес в нормальному суспільстві. В Україні, де все завжди нормально, незалежно від того, чи це “нормально” є позитивним чи негативним, тобто слово “нормально” вже не має насправді нормального значення, президентські вибори перетворилися на ненормальне явище. Що в Україні нібито є нормальним.

Перепрошую за таке заплутане формулювання питання, але скажіть, наскільки такий ненормальний перебіг кампанії вплине на самі вибори? Чи можуть вони відбутися нормально після цього всього, що їм передувало?

Сергій Таран

Вони вже відбуваються ненормально, тому, я думаю, що тут навіть немає що прогнозувати – ми це бачимо вже зараз, оскільки вся ця кампанія покликана викликати відразу до процесу виборів в українських громадян, вона покликана викликати таку образу, щоб українські громадяни взагалі не цікавилися б політикою...

Ірина Халупа

Але вони цікавляться. От сьогодні я спускаюся на роботу. Троє осіб стоять перед школою. Там вивішена виборча дільниця. Питають, не можуть знайти, де вхід. Люди ходять, перевіряють свої дані, бо вже багато інформації було розповсюджено про те, що неправильно написано, квартира не така і так далі. Так що певний контингент цікавиться тим.

Сергій Таран

Цікавиться. Я ж не кажу, що їм це вдалося. Вони це намагаються зробити. В принципі, Україна за своєю системою трошки нагадує латиноамериканську країну з напівавторитарним режимом, де існують демократичні інституції...

Ірина Халупа

Там клімат кращий.

Сергій Таран

Саме в тих суспільствах найідеальніший громадянин, який не цікавиться політикою.

До речі, там дуже популярні серіали, які відволікають людей від того, щоб не було про що думати. Там в них практично немає політичних новин на телеканалах. Ці самі тенденції в медіа, які відбуваються там, відбуваються і в нас.

Подивіться зараз на українське телебачення. Це якісь шоу бездумні, мінімум політичних передач, а якщо політика, то це не політика, а пропаганда, і безліч серіалів, які мають на меті відволікти, щоб громадяни не думали про цю політику, а переймалися чимось іншим.

До речі, мексиканські серіали пішли саме з Латинської Америки.

Ірина Халупа

Пане Марусов, два тижні тому, коли в Києві проходило студентське віче на підтримку Ющенка під девізом “Свободу не спинити”, студенти, проходячи Хрещатиком, скандували: “Схід і Захід разом”. Я повертаюся до проблеми міфів, яку ми зачепили.

Ющенко постійно останнім часом підкреслює, що українців не поділити: ні географічно, ні релігійно, що вони один народ, хоча різноманітний.

Наскільки вдалими є ці негативні спроби розподілу, ті “сплячі міфи”, яких пробуджують кожних чотири роки? Ми вже цей хід так багато разів бачили у виборах. Чи він дальше є ефективним? Ви вже сказали, що частково так, але скажіть докладніше, чому він далі лишається ефективним? Якщо попри всі ті очікування, про які пан Таран говорив, що вибухне якийсь конфлікт, не було того конфлікту.

Андрій Марусов

Якщо починати на філософських засадах, то тому, що людина залишається людиною в будь-якому суспільстві, а будь-яка людина схильна спрощувати дещо те, що відбувається, тобто це така наша природа...

Ірина Халупа

Або комплікувати, якщо Ви політик.

Андрій Марусов

Це вже залежить від конкретної ситуації, але те, що ці міфи роблять, вони роблять цей світ навколо будь-якої людини більш зрозумілим. Це те, на що вони б’ють, бо пересічна людина дуже заклопотана, в неї немає часу цікавитися тим чи іншим: йти в Інтернет чи слухати “5-ий канал” та “Інтер” і це порівнювати. Це ж цілком зрозуміло. І в це слабке місце ці міфи і спрямовані.

Я хотів би ще додати до нашої дискусії про те, чим характеризується ця кампанія. Це емоційне завантаження погане тим, що немає акценту, немає належної уваги до різниці між програмами кандидатів, до того, а що дійсно вони пропонують, тобто те, що ми маємо – це те, що включається емоційна компонента сприйняття і виключається раціональний вибір.

Тобто коли йдеться про цивілізаційні речі – це не той рівень і це хибний шлях, бо в результаті навіть в незалежності від того, хто стане переможцем, це ще аукнеться, бо це називається “купувати кота в мішку”.

Ірина Халупа

Хоча є загальне розуміння того, що перемога Януковича – це буде продовження того, що було, а перемога Ющенка – це можуть бути зміни, чи не так?

Андрій Марусов

Є таке розуміння, але до цього можна відноситися за різних точок зору. Очевидно, якщо в разі перемоги Ющенка прийде контреліта, але ця контреліта не з місяця впала, тобто якийсь сумішок між старою елітою і контрелітою так чи інакше відбудеться.

З іншого боку, очевидно, що в разі приходу Януковича якісь дуже глибинні речі та хибні речі старого режиму, режиму, який сформувався за Кучми, вони залишаться більш-менш недоторканими - це демократія, це прозорість, це доступ до інформації, це такі речі, без яких навіть економіка суто з прагматичних питань не зможе рухатися ефективно.

Ірина Халупа

Пане Таран, чим мотивована така упередженість медіа в політичній рекламі? Невже тут ідеться лише про те, щоб своїх суперників “очорнити”. Не можна бути лише проти чогось, треба бути і за щось. Чи було щось позитивного у цій передвиборчій кампанії, зокрема між двома головними суперниками?

Сергій Таран

Позитивним є те, що ми не знаємо й досі, хто буде переможцем у цих виборах. Я думаю, що це дуже важливий елемент цієї виборчої кампанії і чи не єдиний, про що ми можемо сказати, що відбуваються в Україні такі процеси, які не свідчать про те, що вся влада належить якісь одній людині.

А щодо негативу, то я скажу, що по-перше, всі ці негативні технології покликані мотивувати виборця голосувати не за раціональними виборами, тобто голосуй за кращу програму чи кожного кандидата, а голосуй із-за страху, тому що киплять якісь емоції.

По-друге, треба не забувати, що влада, яка зараз існує, вона грає ва-банк, по суті, от кажуть, що ніби в опозиції зараз менше сили, а от у влади більше сили. Якщо подивитися на вибори, то опозиція нічого не втратить, навіть якщо вона вибори програє, а влада втратить все: вона втратить не лише власну владу, не лише свої економічні ресурси, вона може втратити власну свободу, оскільки за цією владою є такі гріхи, за які можна потрапити до в’язниці. Тому нинішня влада б’ється не за політичну владу, а за власне фізичне існування, а коли людина б’ється за своє фізичне існування, то вона б’ється до кінця, і це ми бачимо на прикладі тієї негативної реклами, яка зараз існує на телеканалах.

Ірина Халупа

Будь ласка, пане Марусов.

Андрій Марусов

Щодо позитиву, - це те, що можуть помітити, мабуть, тільки молоді виборці тут в Україні: Інтернет став відігравати дуже помітну роль. Я, наприклад, підписаний на декілька списків розсилки, і по цих списках розсилки постійно циркулює інформація...

Ірина Халупа

Дуже багато інформації і дуже швидко.

Андрій Марусов

Навіть цей приклад з “Хамським яєчком” – це вперше, коли такий інструмент (скажімо, що це ми входимо вже в якесь інформаційне суспільство чи в суспільство, в якому зараз перебувають США), коли ці тонкі та нові інструменти починають грати, і люди в Україні починають призвичаюватися до цього. До речі, це дуже важливо.

Ірина Халупа

Впродовж останніх кілька днів попереджають про можливі провокації та конфлікти, які виринуть до виборів і зразу після.

Сьогодні керівник виборчої кампанії Віктора Ющенка Олександр Зінченко повідомив, що центральний штаб отримав інформацію про те, що 28 жовтня, тобто завтра, буде здійснена спроба масових акцій з метою розкредитації Віктора Ющенка та його прихильників.

Після параду в місцях скупчення великої кількості людей на залізничних вокзалах, автовокзалах, базарах з’являться молоді люди з символікою Ющенка у помаранчевих куртках, стрічках тощо.

“Спрямування дій цих людей, – сказав Зінченко, - максимально звертати на себе увагу агресивною поведінкою, демонстративною зневагою до ветеранів війни із закликами до остаточної перемоги націоналізму. Тому Центральний штаб Віктор Ющенка видав наказ про заборону будь-яких акцій у Києві та області 28-го жовтня”.

Про інші заяви Олександра Зінченка продовжує Тарас Марусик.

Тарас Марусик

Олександр Зінченко сказав, що всі злочинні дії ідуть з Банкової.

Олександр Зінченко

Різні області для створення відповідної командної вертикалі направляються абсолютно не підготовлені люди, деякі навіть не мають відношення до правоохоронних структур. До кого вони належать, здогадайтеся самі.

Рядові міліціонери, офіцерський склад відмовляється іти на скоєння злочину. Всі злочинні накази, я хотів би це підкреслити, видаються виключно в усній формі. Працює телефонне право, жодного наказу в письмовому вигляді немає і в природі не існує.

Тарас Марусик

Автори цих наказів намагатимуться уникнути юридичної відповідальності за це.

Крім того, в Адміністрації Президента на нараді силових структур їхнім керівникам та головам обласних держадміністрацій доведене завдання забезпечити будь-якою ціною повідомлення про перемогу Віктора Януковича з відривом у 6-7%.

Олександр Зінченко

В разі відсутності або невідповідності рознарядці - масові звільнення. На губернаторів і керівників районних адміністрацій покладена особиста відповідальність за забезпечення результату.

Тарас Марусик

На запитання “Чи правда, що сотня бійців спецназу “Беркут”, як це випливає із заяви народного депутата Євгена Жовтяка, подали заяви на звільнення через тиск на них?” Олександр Зінченко відповів.

Олександр Зінченко

Пан Жовтяк не вигадує. Ми маємо масові повідомлення про незгоду людей не в цивільній, а в відповідній формі виконувати злочинні накази. У багатьох людей в пагонах терпець урвався.

Тарас Марусик

Олександр Зінченко розповів також про організацію шести спецпоїздів для виборців східних областей, які мають проголосувати в кількох західноукраїнських областях з відкріпними талонами, причому по два рази. Лише в Луганській області, за словами Зінченка, видали 700 тисяч відкріпних талонів.

Олександр Зінченко

Завдання на сьогодні отримано наступне: на західній Україні сфальсифікувати 15-30 відсотків бюлетенів. Я хотів сказати одну область, а тут майже, власне кажучи, перелік всіх областей, де керівники інструктують, як потрібно фальсифікувати вибори.

Тарас Марусик

Відповідаючи на запитання радіо “Свобода”, чи відомо йому щось про перекидання сил спеціального призначення Росії на територію України, про що заговорили деякі Інтернет-видання, Олександр Зінченко сказав.

Олександр Зінченко

Те, що йдеться про спеціальні підрозділи груп, служб зовнішньої розвідки РФ і так далі, то зрозуміло, що за умов державного візиту президента РФ в Україні, представники цих підрозділів є в Україні на сьогоднішній день.

Я хотів би пересвідчитися, що після завершення державного візиту жодного представника цих підрозділів не залишиться в Україні.

Тарас Марусик

Говорив керівник виборчої кампанії Віктора Ющенка Олександр Зінченко.

Ірина Халупа

Чи відповідають дійсності побоювання пана Зінченка? З таким запитанням Марина Пирожук звернулася до генерал-лейтенанта, начальника департаменту громадської безпеки МВС України Олександра Савченка. Ось що він сказав.

Олександр Савченко

Я не розумію, що таке злочинний наказ. Вся проблема в тому, що називати провокацією. Якщо, наприклад, виставляються намети, як вони виставлялися в 2001 році, в 2002 році з дорученням: блокувати транспортні магістралі і все інше, були відповідні рішення суду, і ми їх, допомагаючи судовиконавцям, зносили.

Вибачте мене, звичайно, ті, хто були в наметах, в праві вважати, що наші дії злочинні.

Марина Пирожук

Пане Савченко, чи будуть військові підрозділи долучені до тих чи інших виборчих процедур?

Олександр Савченко

Ми повинні забезпечити охорону громадського порядку на території держави. В тому числі і під час голосування в місцях знаходження виборчої документації, яку ми повинні забезпечити, згідно з законом “Про вибори Президента”.

Ми їх супроводжуємо і до голосування, і після голосування. Ми забезпечимо охорону громадського порядку на території, прилеглій до виборчих дільниць, тому що Ви знаєте, в цей день заборонене голосування, ми повинні на це впливати. Це ж законом все передбачено.

Потім є маса повідомлень в адміністрації про те, що будуть проходити ті чи інші акції масові, я не кажу протесту чи не протесту, покори чи не покори, просто масові акції, під час яких все життя залучалися і внутрішні війська.

Чому вони не провинні залучатися. Я не розумію, звідки це питання взагалі виникає?

Марина Пирожук

Пане Савченко, як би Ви прокоментували заяву Зінченка про те, що начебто в Київській області і в інших областях бійці проходять спеціальні тренування для виконання потім спеціальних функцій під час виборів?

Олександр Савченко

Я розумію, на що Ви натякаєте. По “5 каналу” з’явилися відеозаписи тренувань, які проходили в травні цього року в Криму. Так, дійсно таке було, а чому ми не повинні тренуватися? Я цього не розумію.

Марина Пирожук

А чи зараз проводяться такі тренування?

Олександр Савченко

Але я категорично проти тієї неправди, яка йде, що ці тренування відбувалися два тижні назад. І мова не в тому, що ми боїмося тренувань, ми, якщо треба, їх і завтра проведемо. Мова йде про інше, для чого брехати? “5 канал” себе називає чесним каналом, а для чого брехати?

Тренування всі бійці, починаючи від рядового, закінчуючи генералом, проходять ці тренування все життя. На шляху проходження служби, а служба у нас, як правило, 25 років, щоденно. І не тільки в Київській області, а по всій території держави. Тому що це перше наше завдання – бути професійно готовими до виконання своїх службових обов’язків.

Те, що пан Зінченко останнім часом робить багато заяв, я скажу, що він різко впав в моїх очах. Та що йому щодо моїх очей.

Я вважаю особисто, що це абсолютна дурниця і нісенітниця, і нам це не потрібно. Ми в змозі навести порядок без ніяких переодягань і все інше. Я приходжу завжди до людей ніколи нікого не боячись, для чого мені переодягатися?

Зараз генералом ходжу в цивільному, бо кожна психічно хвора підбігає, “дьоргає” мене за лампаси і вже не приємно.

Ірина Халупа

Це був Олександр Савченко, генерал-лейтенант, начальник департаменту громадської безпеки Міністерства внутрішніх справ України.

Пане Таран, реальний конфлікт чи дурниця, нісенітниця? Одні кажуть “так”, інші відпекуються. Що буде робити Іван Іванович Іванов, який прийде голосувати 31 жовтня?

Сергій Таран

От пан генерал хотів правди, а не вимислів, так от я вам скажу цю правду. Ще два місяці тому в інституті масової інформації ми почали наш моніторинг ЗМІ, ми побачили, що статистично слово “конфлікт” збігається з повідомленнями про опозицію.

Тобто, по суті, центральні телеканали ставляться до глядачів, як дослідники до солдат Павлова: з’являється картинка до опозиції, тут же з’являється повідомлення про конфлікт будь-який.

Як правило, це етнічний конфлікт або конфлікт між сходом і заходом, тобто слово “опозиція” чи спогад про опозицію заганяється в контекст конфлікту, і це було ще два місяці тому, коли, власне, конфліктів особливих і не було. Коли не було тих подій, які були нещодавно біля ЦВК.

І те, що було зараз, це було, в принципі, впродовж цих двох місяців через центральні ЗМІ влада обробляла громадян до того, що відбувається зараз. Вона готувала до того, що у нас будуть конфлікти і що в цих конфліктах обов’язково буде задіяна опозиція.

Ірина Халупа

Так що це таке пророцтво, яке має здійснюватися, судячи з того, як це представляється ЗМІ. Але буде воно чи ні?

Сергій Таран

Безумовно. Тобто одразу, якщо до опозиції відразу з’явиться імідж конфліктності, то відразу виникає питання: для чого це робиться?

І останні події, які відбуваються, і біля ЦВК, і зараз навколо, або з тими арештами, або обшуками в низці громадських організацій, зрозуміло, що влада просто провокує такі конфлікти, вона провокує відповідь від громадських організацій, від опозиції на те, щоб справді вони робили ті дії, які потім можна буде назвати конфліктом, а потім, після цього конфлікту, можна відмінити вибори і звинуватити в цьому опозицію.

Ірина Халупа

Пане Марусов, на скільки ефективними є ці словосполучення і використання слова “конфлікт”, коли йдеться про опозицію? Чи виборець в це вірить?

Чи очікує середньостатистичний українець, який прийде до своєї виборчої дільниці 31 жовтня, якихось конфліктів насправді? Чи він це розуміє, як побоювання і страх, який намагається йому навіяти влада?

Андрій Марусов

Я не соціолог і не керівник якоїсь соціологічної компанії, щоб це сказати...

Ірина Халупа

Але мудрий чоловік, який має свою думку.



Андрій Марусов

Так. Але з іншого боку ті ж самі соціологи кажуть про те, що ці вибори для них – це щось унікальне. Унікальне тому, що набагато більше людей відповідають нещиро, відмовляються відповідати на це.

Багато повідомлень є про те, що тих самих соціологів під них підходять якісь молодчики, які видаються за соціологів, але потім ведуть якусь пропаганду. Тобто з цієї точки зору так можна сказати, що врешті решт цей віртуальний конфлікт досяг своїх якихось цілей, завдань.

Це те, що він перетворився у певній частині населення на якесь побоювання, на якісь жахи, страхи, на щось таке, про те, що певна частина напружена...



Ірина Халупа

Повірила в цю кампанію...

Андрій Марусов

З іншого боку, вочевидь, молодь завжди була якимось авангардом суспільства, тому що їй нічого втрачати. І ця конфліктизація ситуації також збуджує молодь на більш активну політичну та соціальну частину молоді.

А це означає, що врешті решт певна частина цієї молоді дійде висновку без різних провокацій, що це так, це наше право, це право громадян захищати чесність, справедливість, прозорість і таке інше.

Чесність виборів, голосування, результатів самих виборчих перегонів... І тоді це вже буде паралізація всього конфлікту.

Ірина Халупа

Дякую вам, шановні гості, на цьому ми завершуємо “Вечірню Свободу”. Сьогодні з нами про президентську кампанію, ЗМІ та упередженість дискутували керівник проекту “Доступ кандидатів до мас-медіа та національне питання в Україні” Андрій Марусов і директор Інституту масової інформації, Сергій Таран.

Слухайте “Свободу”, дорогі слухачі, і шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG