Доступність посилання

ТОП новини

Мовна карта в президентських перегонах.


Тарас Марусик

21 жовтня 2004 року

Тарас Марусик

На черзі – наша постійна рубрика, присвячена мовним питанням. Сьогодні поговоримо про мовну карту в президентських перегонах. Саме на цю тему написала статтю львівський мовознавець Ірина Фаріон. З нею спілкувався ведучий рубрики Тарас Марусик.

У мові, вважає Ірина Фаріон, все наше культурне багатство нагромаджене впродовж віків, тому мова є символічним ключем до культури, її алгебраїчною формулою.

Смисл політики – це змагання за владу, а мова насправді є владою мислення, яка визначає характер політики. Стародавні римляни зазначали: чия мова, того й влада, чия влада, того й мова.

В економіки фундамент завжди національно-духовний. Виробничі відносини на благо своєї країни випливають з рівня культури їхніх носіїв. У своїй статті Ірина Фаріон цитує філософа Ігора Каганця “Циркулювання в середовищі країни мови іншої держави шкідливіше, ніж циркулювання її валюти”.

Жодна передвиборча кампанія в Україні, каже Ірина Фаріон, не обходиться без викидання “мовної карти”. Львівський мовознавець на підставі аналізу передвиборчих програм кандидатів на президентську посаду поділила їх на три групи. Перша група зовсім не згадує про мовну політику.

Ірина Фаріон

Їх є аж 13: Бойко, Волга, Грабар, Збітнєв, Кінах, Кононов, Корчинський, Кривобоков, Омельченко, Ржавський, Рогожинський, Ющенко.

Тарас Марусик

Друга група виступає за впровадження державної російсько-української двомовности.

Ірина Фаріон

Таких у нас 7, і нещодавно до них приєднався ще один, Янукович, тобто він заперечує насправді свою попередню програму, це абсолютне роздвоєння особистостей на всіх рівнях. Отже Базилюк, Вітренко, Душин, Комісаренко, Симоненко, Черновецький, Яковенко.

Кажуть, що “бика видно по рогах, людино видно по словах, а птаха видно по пір’ю”. Очевидно, Янукович далі не зміг враховувати далі своєї природної суті, і таки викинув оцю фарисейську карту двомовності.

Але це не є жодне загравання з електоратом, це є переконання, оскільки Янукович – це яскравий представник типу “гомосовєтікусів”, які виросли на пострадянському просторі, це людина, яка здатна продавати абсолютно все, щоб лише утриматися на посаді.

Тобто це лише зрадництво останнього рівня, оскільки йдеться про духовні категорії.

Тарас Марусик

До третьої групи Ірина Фаріон віднесла представників патріотично-патологічного словоблудства з відсутністю смислу (це Роман Козак та Андрій Чорновіл) і люмпенсько-соціялістичне словоблудство (Михайло Бродський та Олександр Мороз).

Днями стало відомо, що Віктор Ющенко, ставши президентом України, зобов''яже чиновників спілкуватися з громадянами тієї мовою, якою ті до них звертаються. Про це йдеться в проекті президентського указу.

А члени фракції ”Наша Україна” Петро Порошенко та Віктор Король подали на розгляд парламенту законопроект “Про забезпечення вільного розвитку, використання і захисту російської, інших мов національних меншин України”.

Коментуючи цю інформацію, Ірина Фаріон сказала, що амбівалентність, роздвоєння є ознакою будь-якого розвитку.

Ірина Фаріон

Але якщо амбівалентність надто довго затримується, то вона тоді переростає в суспільну шизофренію. Це є дуже серйозний сигнал аби задуматися над тим, на якому духовному рівні перебуває суспільство.

Я не знаю, чи це витвір розуму самого кандидата в президенти, чи це витвір розуму і почуттів його оточення, але “останніх в бастіоннік не здають”.

Я б їм процитувала видатного французького Шарля Балі, який сказав, що “першим і останнім бастіоном нашої держави є мова”.

Тарас Марусик

Це була львівський мовознавець Ірина Фаріон.

На сьогодні все. Зустрінемося в рубриці “А мова – як море!” у вівторок.
XS
SM
MD
LG