Доступність посилання

ТОП новини

ЮЩЕНКО, ЯНУКОВИЧ, МОРОЗ, СИМОНЕНКО НА РОЗГОРТАННЯ ШТАБІВ ВИТРАТИЛИ НЕ МЕНШЕ 130 МЛН. ДОЛ. – ЕКСПЕРТИ.


Витрати на розгортання діяльності штабів чотирьох основних кандидатів – Віктора ЮЩЕНКА, Віктора ЯНУКОВИЧА, Олександра МОРОЗА і Петра СИМОНЕНКА від початку 2004 року становлять не менше 130 мільйонів доларів. Про це повідомив керівник проекту "Громадський моніторинг фінансування виборів Президента України 2004" Ігор МАРКОВ на прес-конференції в агентстві УНІАН.

За його словами, сюди входять витрати на оренду приміщень, рухоме майно, зв''язок, оплату праці функціонерів виборчих штабів.

Даний аналіз був здійснений у рамках проекту "Громадський моніторинг фінансування виборів Президента України 2004", який здійснюється за підтримки National Democratic Institute for International Affairs.

І.МАРКОВ наголосив, що у нинішній виборчій кампанії на відміну від минулої представництво в інтернеті мають не лише основні кандидати, але й технічні. За його словами, найширше використовують інтернет В.ЯНУКОВИЧ, В.ЮЩЕНКО і А.КІНАХ.

Як сказав І.МАРКОВ, ще однією тенденцією є те, що інтернет все частіше використовується як засіб здійснення політичних провокацій. Він сказав, що вартість витрат кандидатів на інтернет-рекламу оцінюється експертами на рівні 2 мільйонів доларів.

За його словами, характерною рисою цієї президентської кампанії є "соціальні акції" на підтримку В.ЯНУКОВИЧА. Він зазначив, що на різні виплати було витрачено близько 9 мільйонів гривень з бюджету. І.МАРКОВ підкреслив, що витрати на соціальні заходи впродовж двох попередніх місяців набули такої динаміки порівняно з попереднім періодом, що "вони можуть бути кваліфіковані як бюджетна роздача коштів під вибори, або, іншими словами, "соціальний підкуп".

Він зазначив, що під час кампанії 2004 року використовують шоу-програми лише два кандидати - В.ЯНУКОВИЧ і В.ЮЩЕНКО. За його словами, відповідно до підрахунків експертів, якщо концертні тури на підтримку В.ЮЩЕНКА коштують не менше мільйона доларів, то на підтримку В.ЯНУКОВИЧА - не менше 3,5 мільйони доларів, хоч деякі експерти припускають, що дана суму у декілька разів вища.

Менеджер проекту експертного аналізу витрат кандидатів на виборчу кампанію Ольга МАШТАЛЕР на прес-конференції повідомила, що для ведення виборчої кампанії В.ЯНУКОВИЧА застосовується адміністративний ресурс та кошти державного бюджету.

О.МАШТАЛЕР зазначила, що модель ведення кампанії В.ЯНУКОВИЧА можна назвати провладною. За її словами, іншою є модель кампанії опозиційних кандидатів, найяскравішим прикладом якої є кампанії В.ЮЩЕНКА і О.МОРОЗА. У дещо скромніших масштабах цю модель використовують П.СИМОНЕНКО і Наталя ВІТРЕНКО. Вона зазначила, що ці кандидати основний акцент роблять на зустрічі з виборцями, використання плакатів і наклейок.

За словами О.МАШТАЛЕР, "парламентська" модель кампанії застосовується А.КІНАХОМ, Олександром ОМЕЛЬЧЕНКОМ, Леонідом ЧЕРНОВЕЦЬКИМ, Василем ВОЛГОЮ, Юрієм ЗБІТНЄВИМ з розрахунком на майбутні вибори до Верховної Ради. Вона констатує, що на підтримку цих кандидатів не використовуються шоу-програми, значно менші обсяги наочної агітації, нижчі витрати на теле- і радіорекламу.

За її словами, "технічну" модель кампанії використовують так звані технічні кандидати Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ, Роман КОЗАК, Олександр БАЗИЛЮК, "цілі яких визначаються їхніми "патронами".

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG