Доступність посилання

ТОП новини

Буш про Україну та Росію.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 29 жовтня 2004 - Президент Сполучених Штатів Джордж Буш заявив, що не виключає можливості приєднання України до Північно-Атлантичного альянсу, НАТО. Джордж Буш говорив про Україну в екслюзивному інтерв’ю, котре він дав нью-йоркській газеті “Новое Русское Слово”. Запитання було таке: “Україна у перспективі має намір приєднатися до НАТО, але Росія проти такого кроку. Яка ваша позиція, якщо наявні суперечності між двома країнами?”

Буш відповів, що Росія свого часу була також проти приєднання до НАТО балтійських та східноєвропейських країн, коли альянс упритул наблизився до Калінінграда.

“У нас відбувся з Москвою конструктивний діалог, - сказав Буш, -наслідком чого ми усунули всі перешкоди до розширення НАТО, яке робить Європу безпечнішою, не загрожуючи при тому безпеці Росії. Якщо керівництво НАТО ухвалить рішення щодо дальшого розширення і якщо Україна відповідатиме встановленим нами критеріям,- вів далі Буш, - то я певен, що ми проведемо дискусію з усіма зацікавленими сторонами, щоб виключити будь-яке нерозуміння”.

Незвичайний уже сам факт того, що президент Сполучених Штатів дав інтерв’ю виданню іммігрантів. Хоча “Новое Русское Слово” вважається найстарішою у світі російською щоденною газетою, вона мало кому відома за межами громади колишніх радянських громадян. Це лише одна з буквально сотень газет етнічних меншин, так званих “етників”, що виходять у Нью-Йорку – німецькою, арабською, португальською, українською, іспанською, бенгальською, урду, пушту, на івриті, турецькою, сербською тощо.

Одначе до президентських виборів залишаються лічені дні, а голоси виборців розділяються приблизно порівну між республіканцем Джорджем Бушем і демократичним кандидатом сенатором Джоном Керрі, отож, навіть незначна кількість нових прихильників може відіграти важливу роль. Щодо Росії, то Буш заявив, що цілковито підтримує рішучість російської влади боротися з тероризмом у своїй країні. Тим не менше, “деякі дії (уряду Росії) заважають побудові демократичних інститутів, попри те, що вони відповідають довготерміновим інтересам і Російської Федерації, і російського народу”, - сказав Буш.

Була заторкнута в інтерв’ю чеченська проблема, зокрема, повідомлення про перебування чеченських терористів у Грузії. Як поставиться Америка до можливих ударів Росії по таборах терористів у Грузії? Буш дипломатично ухилився від прямої відповіді, але наголосив на підтримці президента Саакашвілі з його реформами і заявив, що допомога народові Грузії корисна всім демократичним країнам.
XS
SM
MD
LG