Доступність посилання

ТОП новини

Україну звільнили від нацистів в середині листопада, а не 28 жовтня – Володимир Косик (професор Сорбонського університету).


Мар’яна Драч

Прага, 28 жовтня 2004 року - У Києві широко відзначали 60-річчя звільнення України від нацистів військовим парадом у центрі столиці. Усіх вітав міністр оборони України Олександр Кузьмук:

“Шановні співвітчизники і дорогі гості! Щиро вітаю усіх вас з величним святом визволення України, святом перемоги. Слава народу-переможцю, народу-трудівнику! Визволеній Україні слава!”

Звідки раптом з`явилася ця дата? Адже раніше день визволення Києва відзначали 6-го листопада. Всім відомий і День Перемоги, який в Україні святкують 9-го травня і який є офіційним вихідним. Нині ж більшість громадян України працювали. Чому раптом цього року офіційний Київ вирішив вшановувати ветеранів 28-го жовтня? За коментарем ми звернулися до авторитетного фахівця - відомого історика та діяча української діаспори Володимира Косика. Він професор-емерит університету Сорбонна в Парижі та очолює Об`єднання українців у Франції.

Володимир Косик

Я думаю, що сьогоднішня дата не відповідає даті визволення Україні чи навіть річниці визволення Києва. На мою, думку, цю дату вибрали з політичних причин перед виборами. Демонструвати зброю, військо, інші військові з’єднання, такі, як міліція, перед виборами - це не дуже добре впливає на почуття людей.

Ми дуже здивовані, що ту нагоду використано для того, щоб приїхав президент РФ тоді, коли це повинно було відбутися виключно тільки в рамках самих українських діячів політичних і громадських.

Мар’яна Драч

Пане професоре, яку дату, на Вашу думку, можна вважати датою визволенням України від нацистів?

Володимир Косик

Тільки дата, коли вся територія була звільнена. А це є в половині листопада 1944-го року.

Коли гітлерівська окупація відійшла, прийшла інша окупація, бо інша частина народу українського вважала радянську владу за владу, яка несе з собою окупацію.

Тому не можна говорити, що весь народ радів з того, що прийшла Радянська армія. Радів народ з того, що гітлерівські війська відходять. Це правда. Але страх появився через прихід радянської влади, яка несла назад диктатуру того, що зараз називають сталінською диктатурою, диктатурою Комуністичної партії, єдиної партії, яка існувала.

А ціла територія України була визволена, як я вже сказав, у першій половині листопада. То все ж таки багато людей, українців, зокрема, були мобілізовані для дальшої боротьби, і вони також потерпіли.

Мар’яна Драч

В Україні нині офіційно святкують “визволення від німецько-фашистських загарбників”. На Вашу думку, наскільки коректно вживати саме такий термін?

Володимир Косик

Треба вживати термін “німецька окупація” або “націонал-соціалістична окупація”. Фашизм – це Італія. А італійці не окупували Україну.

Мар’яна Драч

Тобто, слід говорити “визволення України від нацистів”, так?

Володимир Косик

Так, від нацистів або від німців, німецької окупації.

Мар’яна Драч

Будь ласка, скажіть кілька слів нашим слухачам про те, скільки часу Ви займаєтеся вивченням історії Другої світової війни?

Володимир Косик

Починаючи від 1975-76 року я досліджував у німецьких секретних архівах оригінали. І чотири томи німецьких документів, які належать до українського національного визвольного руху, я опублікував недавно в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG