Доступність посилання

ТОП новини

Тема порушень виборчого закону не нова і фактів порушень з боку різних політичних сил накопичено чимало. Здебільшого політичні суперники звинувачують у порушеннях обне одного.


Михайло Снігур

Дніпропетровськ, 28 жовтня 2004 - Днями виборчий штаб Віктора Януковича оприлюднив статтю у провладній газеті “Вісті Придніпров’я”. Координатор зі зв’язків з громадськістю цього штабу Володимир Михайлишин повідомляє, що штабом зафіксовані 211 порушень з боку опозиції. До тих порушень головним чином відносяться розклеювання летючок у невідведених для того місцях, написи на стінах будинків, псування виборчих плакатів Януковича. Є поодинокі факти агітації за Віктора Ющенка членами виборчих комісій, сказано про побиття одного з активістів і знищення агітаційного намету.

З свого боку опозиція вказує на чисельні порушення, пов’язяні з формуванням виборчихї комісій. Правник “Нашої України” Владислав Андрущенко повідомив, що при формуванні виборчихї комісій пропозиції від опозиційних виборчих штабів здебільшого проігноровані, комісії формувалися за прямої участі органів влади.

Про порушення, шо сталися за останній час, говорить прес-секретар штабу “Нашої України” Владислав Войцеховский:

“Виборчий штаб Ющенка у Дніпропетровській області відчуває посилення тиску з боку адміністрації і влади щодо проведення агітаційної роботи. Чергова хвиля тиску була пов’язана з приїздом Віктора Андрійовича у Дніпропетровську область. Зокрема, напередодні зустрічі Ющенка з виборцями по радіо були розповсюджені оголошення про “липові” зустрічі Ющенка з виборцями з метою дезорієнтації. 24-го жовтня у Дніпропетровську відбулися декілька спроб затримати машини, які везли агітаційні матеріали. Оперативна група ДАІ зупиняла машину, яка везла агітацію. У водія вилучалися права і без будь-яких пояснень машина затримувалася. Продовжується практика витіснення представників Віктора Ющенка з виборчих комісій, тиск на членів виборчих комісій з тим, щоб вони відмовлялися брати у часть у роботі виборчих комісій. Окрім відвертого тиску йде технічна тактика влади, коли представники Ющенка не повідомляються про час і місце зборів комісій, а потім автоматично виключаються через прогули.

Тиск на активістів штабів Віктора Ющенка у сільських районах області здійснюється у вкрай брутальній формі.



Голова виборчого штабу Віктора Ющенка у Межівському районі області Антоніна Жук повідомила, що учасників зустрічі з Віктором Ющенком, котрі поверталися з Дніпропетровска до Межової після зустрічі, не пропускали на територію Межової, голова райдержадміністрації Валентин Куропат особисто погрожував учасникам зустрічі, обіцяючи виселити їх з району. Після того –

“На вечір був повністю забруднений мій двір, вимазаний фарбою і фекаліями весь паркан. І досі на всіх активістів мого штабу на місцях роботи де вони працюють або де проживають іде тиск, що ми вас звільнимо з роботи, ми вас відправимо, ви тут жити не будете” – розповіла голова штабу Ющенка у Межовій Антоніна Жук.

Про порушення розповідають і комуністи. Перший секретар обкому КПУ Віктор Борщевський:

“Сьогодні особливо на селі, де люди всіх знають, представники адміністрації вже записалися у спостерігачі і, як були випадки на минулих виборах, коли, припустимо, керівнику агропідприємства кожний мусив перед тим, як кинути в урну, показати свій бюлетень. І, якщо не показав, потім матимеш наслідки. Ми зараз маємо факти – у облдержадміністрації у автопарку 80 відсотків машин поміняли номери. Тому що вони їздять з так би мовити, “громадськими активістами” з обладміністрації і облради, котрі керують виборами. Голови комісій з кожного дискусійного питання біжать ло голови райдержадміністрації і райвиконкому. Влада прямо керує виборчими комісіями. Ми маємо дані, що включення померлих і тих, хто виїхав, до виборчих списків не просто помилка, шо детальні списки тих мертвяків є у райвиконкомах, райдержадміністраціях і готується відповідне використання тих списків” – сказав перший секретар обкому КПУ Віктор Борщевський.
XS
SM
MD
LG