Доступність посилання

ТОП новини

Підписання нової Європейської Конституції – історична церемонія чи історичний фарс?


Людмила Ваннек

Прага, 29 жовтня 2004 р.

Для об’єднаної Європи сьогодні особливий день. Лідери 25 кран розширеного Євросоюзу підписали нову Конституцію - основний закон ЄС Урочиста церемонія під звуки гімну Європейського Союзу пройшла на Капітолійському пагорбі – у тому ж палаці у Римі, де у 1957-му році 6 перших членів Європейської економічної спільноти підписали Римський договір – документ, який називають початком європейської інтеграції.

Підписаний сьогодні, майже 50 років після Римського договору, документ не можна назвати бездоганним, але, як охарактеризував його Романо Проді (глава Європейської комісії, вищого виконавчого органу ЄС),

"ця Конституція не бездоганна, але вона є великим кроком уперед".

Документ, проект якого довго викликав величезні розбіжності, був нарешті ухвалений в червні цього року.

Затверджений варіант Конституції спрямований на укріплення єдиного керівництва Євросоюзу, а також на посилення ролі ЄС у боротьбі з організованою злочинністю та нелегальною імміграцією.

Виступаючи перед церемонією, прем’єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі заявив:

"Ніколи раніше в історії основні цінності свободи і демократії не мали такої важливої ролі в об’єднанні долей сотень мільйонів людей".

Нова Конституція замінить собою всі попередні домовленості та угоди, ухвалені Євросоюзом. Однак чинності вона не набуде доти, доки її не ратифікують парламенти всіх країн, які цей документ підписали.

8 держав мають наміри провести референдуми з цього питання. І в разі негативних результатів хоча б в одній з країн Конституція буде не дійсна.

Власне у зв’язку з цим прем’єр-міністр Ірландії Берті Ахерн переконаний:

"Тепер є життєво важливим, щоб усі 25 країн ЄС ратифікували Європейську Коснтитуцію вчасно і належним чином. Цей процес буде нелегким, але за допомогою рішучого і енергійного настрою все пройде успішно".

А поки що оглядачі не зовсім оптимістично оцінюють настрій європейців і їхнє ставлення до нового документу , деякі з фахівців переконані, що історична римська церемонія має багато шансів перетворитися на історичний фарс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG