Доступність посилання

ТОП новини

Україна не може дозволити собі нечесних виборів.


Сергій Драчук

Прага, 29 жовтня 2004 – «Україна не може дозволити собі нечесні вибори», попереджає заступник державного секретаря США Ричард Армітидж; його попередження друкує сьогодні британський діловий щоденник «Файненшл Таймз». За його словами, США вважають Україну своїм другом і дедалі ціннішим економічним і стратегічним партнером, а американська влада підтримує суверенітет України й її майбутнє в євроатлантичній спільноті вільних держав.

Але, зазначає чільний американський дипломат, виборча кампанія вже далеко не відповідає стандартам, на які очікує міжнародна спільнота й заслуговує український народ. Армітидж запевняє, що США не хочуть собі права голосу в цих виборах, і свого керівника на майбутнє має обрати сам український народ, і США співпрацюватимуть із будь-ким за умови, що переможця визначить вільний і чесний виборчий процес. Погано проведені вибори, навпаки, змусить США переоцінити відносини з Україною, особливо ж із окремими особами, що вдаватимуться до шахрайства й маніпуляцій із виборами. Ми сподіваємося, підсумовує Ричард Армітидж, що українська влада дослухається до поради друга, який бажає лише найкращого Україні та її народові.

В іншій статті в «Файненшл Таймз» київський кореспондент щоденника повідомляє про валютну кризу як один із аспектів виборів. Україна мала цього року добрі економічні показники, а нинішній занепад гривні й зростання цін почалися після того, як кандидат на президента й прем’єр-міністр Віктор Янукович подвоїв мінімальні пенсії, зазначає британська економічна газета й наводить думку самого Януковича, що винні не підвищення пенсій, а спекулянти.

А ще після вчорашньої публікації листа від керівника виборчої кампанії Януковича, Сергія Тигипка, про те, що Україна вже розквітла, і то саме за Януковичевої влади, сьогодні «Файненшл Таймз» друкує листа керівника виборчої кампанії іншого провідного кандидата на президента України Віктора Ющенка - Олександра Зінченка, який доводить, що майбутнє України буде світле саме за Ющенка.

Канадський щоденник «Ґлоб анд Мейл» пише про передвиборчий військовий парад у Києві як про можливий зловісний символ подальшого перебігу виборів, а також друкує відкритого листа української письменниці Оксани Забужко.

Вона звертається до читачів, за її словами, з країни, над якою нависає перспектива вже наступного тижня перетворитися на диктатуру. Західна преса, пише, зокрема авторка, залюбки з’їдає зроблений у Росії політичний аналіз нинішнього становища в Україні, який твердить, що Україна нібито «розколена» на Схід і Захід, на «проросійську» й «прозахідну» частини. Запропонувавши власний погляд на це становище зсередини України, Оксана Забужко закінчує так: це не прощальний лист, це лист надії. Під заголовком «Останні дні свободи» цього ж листа друкує й німецький щоденник «Зюддойче Цайтунґ».

Іще одне британське видання, журнал «Економіст», присвячує виборам в Україні дві статті. Розповівши в одній про становище в Україні, а також у Білорусі, журнал в іншій, редакційній статті пише, що президентські вибори в Україні можуть змінити світ так само, як і американські: коли американські можуть переоформити стосунки між Заходом і Близьким Сходом, то українські – створити не лише майбутній вигляд Європи, а й нові відносини між Заходом та іншим, холоднішим Сходом – Росією.

На думку журналу, хто б не виграв на виборах в Україні, Захід повинен надати Україні такі заохочення, на які не здатна Росія, й підтримати українські прагнення вступати до НАТО, СОТ і ЄС. А Євросоюз міг би й далі допомогти Україні зробити перші кроки на цьому довгому шляху, вважає «Економіст», – наприклад, надіславши радників, які б домогли з реформами, які необхідні, щоб втілити правила ЄС і відкрити двері до дальшого фінансування з боку ЄС. Євросоюз міг би й почати обговорювати те, що досі було поза порядком денним – графік і шлях до членства в ЄС. Якщо ЄС дасть знати, що Україна здатна вирватися з радянської спадщини, це буде впливовим арґументом проти тих, хто вважає, що Росія разом зі своїми сусідами приречена на це, робить висновок журнал «Економіст» у редакційній статті.

У сусідній із Україною Росії англомовний щоденник західної спільноти «Москов Таймз» теж друкує цілу низку статей про українські вибори; одну з них написав американський фахівець у справах реґіону, дослідник Інституту проблем війни, революцій і миру імени Гувера в Станфордському університеті й професор політології цього університету Майкл МакФол. Втручання Росії у внутрішні справи України розчаровує, але це вже доконаний чин, із яким нічого не поробиш. А от «викрадення виборів» іще можна уникнути, пише фахівець і, серед іншого, звертає увагу на те, що важливо не забувати про приклади Сербії й Грузії.

Тамтешні рухи «Отпор» («спротив») і «Кмара» («досить!») із успіхом мобілізували сербів і грузинів вийти на вулиці тільки тому, що обидва угруповання змогли подати неспростовні докази, що офіційні результати президентських виборів у Сербії 2000 року і парламентських виборів у Грузії 2003-го не відповідали справжнім даним. Професійно здійснені опитування на виході з дільниць і паралельні підрахунки голосів підтвердили розрив між дійсною волею народу і твердженнями влади про цю волю. Без таких даних жодних протестів у Сербії й Грузії не було б, наголошує дослідник.

Що ж до можливих заворушень в Україні, то вони не бажані ні для Москви, ні для Вашинґтона. Найкращою ж ґарантією проти заворушень є вільні й чесні вибори. І Москві, й Вашинґтонові, замість намагатися вплинути на результати голосування, варто б об’єднати сили, щоб допомогти забезпечити такий вільний і чесний виборчий процес в Україні, вважає американський політолог Майкл МакФол.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG