Доступність посилання

ТОП новини

Що ближче до українських виборів, то більше уваги приділяє їм західна преса.


Сергій Драчук

Прага, 28 жовтня 2004 – Великим коментарем у європейському виданні ділового щоденника «Вол Стріт Джорнал» відгукнувся на близькі вибори професор Гарвардського університету, українознавець Роман Шпорлюк; його статтю названо «Вирішальна хвилина в прикордонні». Напруженість української виборчої кампанії наголошує на тому, як вона важлива для самої України і для всієї Європи, пише автор і звертає увагу, як Україна відмінна від своїх східнослов’янських сусідів, Росії й Білорусі: ті дедалі більше скочуються до одноосібного правування. І те, хто виграє, і чи виграє вільно й чесно, встановить курс України, цієї визначально важливої держави в прикордонні: до Європи чи назад до Росії – і, що не менш важливо, наступні тижні також визначать, чи Україна, ця остання велика демократична держава зі складу колишнього СРСР (за винятком країн Балтії), далі матиме право на таку назву.

Але, вважає коментатор, громадянське суспільство в Україні вкорінюється дедалі глибше, політичні партії сильнішають, люди відчувають себе господарями своєї долі. Вислід цих визначальних виборів матиме велике значення, зазначає в «Вол Стріт Джорнал Юроп» Роман Шпорлюк, але є підстави вважати, що боротьба за демократію в Україні на них не закінчиться.

Про напружені вибори, до яких готується Україна, пише кореспондент американського щоденника «Крисчен Саєнс Монітор». За його словами, Україна – це держава, поділена навпіл між полум’яно націоналістичними західними краями й переважно поросійщеними східними, і перше коло голосування цієї неділі поставить перед його учасниками різкий вибір поміж Сходом і Заходом.

Британський щоденник «Таймз» слова про те, що Україна роздерта поміж Сходом і Заходом, виносить у заголовок своєї статті. Журналіст газети порівнює позиції провідних кандидатів, Віктора Ющенка й Віктора Януковича, прозахідну й проросійську, і звертає увагу на позицію Росії, президент якої Володимир Путін не робив таємниці зі своїх уподобань: цього місяця він запросив Януковича на свій день народження й тепло поцілував його в щічку, а у вівторок сам приїхав до України і почав свій візит із висловлення Януковичу підтримки на трьох українських телеканалах – так побачив цю подію автор статті.

При цьому, пише він, російські урядовці заперечують, що втручаються в українські справи, і самі звинувачують Захід у змові з українською опозицією, щоб влаштувати повстання на кшталт «революції троянд» у Грузії. Тут уже західні уряди заявляють, що хочуть лише чесних виборів, пише «Таймз».

Про владні побоювання «грузинської іскри» в Україні згадує й німецький щоденник «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ». І його кореспондент у своїй статті приділив чимало уваги виступові Путіна на українському телебаченні – його журналіст назвав спектаклем, режисура якого була чудова. Ведучі в студії, за словами автора, старанно виголошували гасла на тему майбутніх відносин Росії й України, так що складалося враження, ніби багато слухачів щонайпалкіше бажали нічого іншого, як відновлення Радянського Союзу з єдиною російською державною мовою, і на такому тлі в Путіна легко могло створитися враження, що то не Росія прагне політичної реінтеґрації на післярадянському просторі, а сповнені ностальгії палкі українські голови, зауважує «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ».

Британський діловий щоденник «Файненшл Таймз» теж пише, що українська опозиція розчарована вчасним візитом Путіна, а також друкує листа від керівника виборчої кампанії Януковича, Сергія Тигипка про те, що Україна вже розквітла, і то саме за Януковичевої влади.

І ще один коментар в іншому британському щоденнику «Ґардіян» присвячений значній зацікавленості в Америці до українських виборів. Автор коментаря Джонатан Стіл називає рівень закордонного втручання в українські вибори надзвичайним і приділяє свою увагу саме США. Здавалося б, цій країні зараз досить своїх турбот, щоб не цікавитися Україною , але ще не вмерла «холодна війна», і Україну й досі вважають за великий трофей: минулого тижня в Києві побував колишній держсекретар Генрі Кісінджер, і він лише останній у цілій низці високих американських візитерів. Як уважає автор коментаря, їх збудила несподівана засаднича зміна в ставленні до НАТО нинішнього президента Леоніда Кучми; дратує американців і те, що нинішній прем’єр-міністр і кандидат на президента від влади Віктор Янукович виступає в своїй кампанії з протинатівських позицій.

Водночас Сполучені Штати завжди надавали перевагу іншому кандидатові Віктору Ющенку ще в часи його керівництва Національним банком як проамериканському неолібералові, і він просто мусив стати улюбленим кандидатом Вашинґтона, вважає коментатор британського щоденника «Ґардіян». Та, на його думку, саме зміна ставлення української влади до НАТО призвела до того, що останніми тижнями США стали значно активніше засуджувати небезпеку шахрайства на виборах, давати гроші на недільне опитування на виході з дільниць і фінансувати групи активістів-демонстрантів.

А на словах, зазначено в коментарі в «Ґардіян», США кажуть, що завжди хотіли лише розвинути в Україні демократію, і нічого в цьому не змінилося. Та українські політичні спостерігачі, як пише британський коментатор, звертають увагу, що скарги США були змовкли, коли минулого року Україна надіслала війська до Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG