Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Безлад у виборчих списках. “Мертві душі”, перекручені прізвища та адреси. Коментар Комітету виборців України; Роль церкви у виборах. У деяких храмах МП роздавали календарі із зображенням одного з кандидатів; Преса під пресом. Друкарні Луганська відмовляються випускати газети, що підтримують опозиційного кандидата.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 28 жовтня 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Сергій Балабанов.

Сьогодні у програмі:

Фініш президентської кампанії:

- Безлад у виборчих списках. “Мертві душі”, перекручені прізвища та адреси. Коментар Комітету виборців України;

- Роль церкви у виборах. У деяких храмах МП роздавали календарі із зображенням одного з кандидатів;

- Преса під пресом. Друкарні Луганська відмовляються випускати газети, що підтримують опозиційного кандидата.

Кілька тисяч фальсифікацій і неточностей зафіксували експерти Комітету виборців України під час перевірки виборчих списків лише у Києві.

“Жертвами” цих фальсифікацій стали і співробітники радіо “Свобода”, серед яких Богдана Костюк.

Богдана Костюк Минулого тижня, отримавши запрошення на вибори, я з’ясувала, що такий виборець, як Костюк Богдана Олегівна у моїй квартирі не прописаний. Разом з моєю мамою за нашою адресою проживає міфічна особа, Дмитренко Б.О.

На виборчій дільниці номер сім територіального виборчого округу номер 223 (Шевченківського району міста Києва) прийняли мою заяву з проханням включити до списку виборців, перевірили паспорт, але Дмитренка Б.О. зі списків при мені не вилучили.

На запитання “хто наплутав списки”, відповідь була: “Ваш ЖЕК”. Паспортистка ЖЕКу Лідія Іванівна щиро здивувалась.

Лідія Іванівна

Хто вам таке сказав, що вас немає в списках?

Богдана Костюк

На виборчій дільниці.

Лідія Іванівна

Ще раз йдіть до них, нехай вони піднімають і дивляться. Є ви в списках. Як це, немає в списках? Це справлене прізвище. Надрукували Богдана, і ми тут звіряли - Костюк.

Богдана Костюк

Черговий візит на виборчу дільницю скінчився внесенням мене у список і черговим скандалом: жінка з сусіднього будинку доводила, що крім неї з чоловіком виборців у родині немає, а стара баба Галя вже 5 років як пішла з життя. І на парламентських виборах позаминулого року покійну бабцю до виборчих списків ніхто не вносив.

Подібна ситуація трапилася з моєю коліжанкою Валентиною Павленко, яка радить заздалегідь сходити на дільницю.

Валентина Павленко

Я пішла і відразу побачила помилку. Була перекручена адреса: замість кв. 3-А, стояла літера 3-Р. Мої сусіди сходили і теж знайшли помилки.

В розмові з дуже чемними членами комісії виявилося, що вже знайдено понад 300 помилок тільки по моїй 214-й виборчій дільниці Голосіївського району міста Києва, де будуть голосувати 2,5 тисячі виборців. А таких дільниць в Голосіївському районі 94. І це в Києві! А що ж говорити про глухі села?

Тому я і вирішила з’ясувати, а хто відповідає за списки виборців, і хто несе персональну відповідальність за правдивість цієї інформації? Може, паспортистка в ЖЕКу чи начальник паспортного столу району, чи райдержадміністрації, чи дільнична комісія. Думаю, що винні не знайдуться.

Тому і висновок напрошується сам, а чи не є це той самий разом взятий адмінресурс, який працює на збереження існуючого режиму?

Богдана Костюк

Відповісти на це питання я попросила координатора Комітету виборців України Олексія Кошеля.

Олексій Кошель

Неточності у списках виборців і грубі помилки були під час всієї новітньої української виборчої історії. Якщо ми згадаємо 2000 рік, то там лунали ті ж самі цифри: не включення окремих виборців, цілих вулиць, цілих кварталів, “мертві душі”.

Тобто, ці помилки були завжди, і вихід з ситуації – це може бути розроблений єдиний реєстр виборців, котрі будуть працювати під час всіх виборчих кампаній, котрий буде постійно поновлюватися. Це не найбільша вада сьогоднішньої виборчої кампанії.

Є набагато більше інших важких проблем, про які ми повинні говорити. Є 14, 5 мільйонів пенсіонерів, котрі отримали фактично хабар у день виборів. Є 16 тисяч людей, котрі готові виїхати із Східної України на Західну з тим, щоб спостерігати за виборчою кампанією або робити інші дії. Є великі побоювання, що трапляються випадки, коли набір цих людей проводиться на базі військоматів.

Це означає, що окремі представники влади чи окремі групи влади свідомо розробляють сценарії для того, щоб можна було здійснювати маніпуляцію, а грубе порушення законодавства чи здійснювати зрив виборчої кампанії, чи здійснювати переворот, чи здійснювати будь-які інші дії.

Богдана Костюк

Олексій Кошель закликав українських виборців перевірити правильність наявної у списках на дільницях інформації і повідомляти про наявність порушень чинного законодавства Комітет виборців і представників міжнародних організацій, які спостерігають за перебігом президентської кампанії в Україні.

Надія Шерстюк

Подібна ситуація трапилася ще з одним моїм колегою Віталієм Пономарьовим. Він розповідає про власний досвід відновлення своїх виборчих прав.

Віталій Пономарьов

Запрошення взяти участь у голосуванні дільнича виборча комісія пунктуально надсилала мені перед кожними виборами. Тому, не отримавши його навіть 22-го жовтня – у передостанній відведений для цього законом день, – я почав шукати найближчу до свого будинку на Подолі виборчу дільницю.

На навколишніх вулицях знайти потрібну вивіску не пощастило, у житлово-експлуатаційній конторі адреси виборчої дільниці теж не знали, не виявилося її і на сайті Центральної виборчої комісії.

Довелося телефонувати до ЦВК і просити номер телефону територіальної виборчої комісії по Подільському району міста Києва. Проте у відповідь жіночий голос почав російською мовою допитуватися про мої прізвище, домашню адресу та номер телефону. Зрештою, співробітниця ЦВК пообіцяла зателефонувати мені за 10 хвилин і свого слова дотрималася, повідомивши номер телефону районної виборчої комісії.

За цим номером жіночий голос – тепер уже українською мовою, – замість назвати мені адресу виборчої дільниці, теж почав цікавитися моїми прізвищем та номером квартири.

На моє зауваження, що до виборчої дільниці приписані будинки, а не квартири, співробітниця комісії заперечила – мовляв, не завжди! Тим не менш, вона врешті-решт повідомила мені адресу і номер телефону дільничої виборчої комісії.

Там швидко визнали, що мого прізвища немає у списках виборців, чемно вибачилися і того ж дня принесли мені додому запрошення. Щоправда, без номеру зі списку виборців. Довелося мені наступного дня все-таки йти до виборчої дільниці, яка виявилася за півтора кварталу від мого будинку.

Там я на власні очі побачив своє прізвище та інші необхідні дані у додатковому списку.

Тож варто заздалегідь подбати про те, щоб 31-го жовтня реалізувати ґарантоване Конституцією право обирати президента, як казали ще запорожці, “вільними голосами”.

Надія Шерстюк

І наскільки виправдані побоювання окремих громадян, що їхнє вільне волевиявлення може мати для них неприємні наслідки? З цим питанням я звернулася до відомого київського адвоката Валентини Міненко.

Валентина Міненко

31-ше жовтня – це день виборів і це день, коли практично влада залежить від людини, а не людина залежить від влади. Тому кожен з нас повинна прийти і проголосувати, при цьому не боятися ніяких звільнень з роботи або ще якихось негативних наслідків.

Якщо якомусь громадянину говорять, що він повинен виконати своє виборче право, але називають свого кандидата і потім говорять про те, що якщо він проголосує не так, то його виключать з роботи, то непотрібно цього боятися, тому що в жодній із кабінок не буде стояти ніяких записуючих засобів, і тому ви можете сказати, що ви проголосували за одну людину, а зробити свій свідомий вибір, який підказує серце, і проголосувати так, як ви вважаєте за потрібне.

Надія Шерстюк

Відповідно до Конституції України, церква відокремлена від держави. Проте під час виборчої кампанії експерти фіксували непоодинокі випадки, коли ця законодавча межа стає ледь помітною.

Про деякі аспекти виборчої кампанії і ролі у ній церкви у матеріалі Миколи Закалюжного.

Микола Закалюжний

Моя знайома Віра Максимівна, людина побожна і на велике християнське свято Покрови святої Богородиці, як завше, пішла до храму, до Покровського монастиря, що перебуває під юрисдикцією Української православної церкви Московського патріархату.

Взагалі Віра Максимівна, як і багато інших віруючих, на юрисдикцію уваги не звертають, адже Бог один, то ж людини, заходячи сюди, прагне позбутися мирської суєти, щоб заглибитися у душу.

Втім, сталося так, що саме у святому місті душу звичайного віруючого роз’ятрили. Йдеться про те, що у храмі роздавали календарі, на яких на передньому плані фігурував не тільки предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Володимир, але й представник світської влади кандидат у президенти , прем’єр-міністр Віктор Янукович.

Чи не означає це те що УПЦ МП підтримує кандидатуру прем’єр-міністра Віктора Януковича на найвищий світський трон, себто Президента України?

Ось якою була реакція владики Митрофана, керуючого справами УПЦ МП.

Владика Митрофан

Ви беріть коментарі в тих, хто розповсюджує ці плітки всякі. Був виданий лист від синоду і там все ясно сказано. Читайте і пояснюйте собі.

Дякую.

Кинуто слухавку

Микола Закалюжний

Втім, не хотілося завершувати розмову таким чином, то ж довелося ще раз зателефонувати до владики Митрофана, і щоб він мені пояснив що до чого, адже не всі громадяни знають політику всіх церков щодо виборів.

Отже, якою є позиція УПЦ МП на виборах? Говорить владика Митрофан.

Владика Митрофан

УПЦ МП не підтримує ніяких конкретних кандидатів. Священний синод видав послання до віруючих нашої церкви, в якому звернув увагу, що всі повинні прийняти участь у виборах, але за кого голосувати – це особиста справа кожної окремо віруючої людини.

Микола Закалюжний

Я спробував з’ясувати, наскільки розповсюдження календарів із зображенням Віктора Януковича разом із патріархом УПЦ МП Володимиром, які виготовлені Інформаційно-видавничим центром УПЦ відповідає позиції церкви на виборах?

Владика Митрофан

Підстроїтися під церкву для того, щоб скомпрометувати. Ніяких календарів ми не друкували і не могли друкувати. Стільки зараз поширюється всякої літератури, в тому числі і календарі. Кожен собі що думає, те може там надрукувати. Це йде всупереч нашим заявам і Священному синоду.

Ви що, думаєте, що ми вже зовсім такі ненормальні, дурні, що будемо говорити одне, а робити друге.

Те, що тут підкидають в наші парафії, в наші монастирі всякі брошури – це ще нічого не значить.

Микола Закалюжний

Якими є юридичні аспекти пов’язані із поширенням зазначених календарів, говорить колишній Генеральний прокурор України Віктора Шишкін.

Віктор Шишкін

Церква у нас від держави відділена. Значить, це втручання духовної влади у світську. Це є порушенням закону і моралі церковної. Конституція чітко сказала: церква відділена від держави.

Микола Закалюжний

Проте держава невідокремлена від церкви. В усякому разі про це засвідчує не лише розповсюдження календарів. Масова акція, яку нещодавно провели священики і миряни УПЦ МП проти євроатлантичного вибору України під стінами Кабміну, також про це говорить. Виборчі кабінки зможуть розділити церковне і мирське, праведне на грішне.

Надія Шерстюк

Редакції двох луганських опозиційних газет “Луганчанє” і “На днях” не змогли знайти жодну друкарню, яка б погодилась випускати видання, що підтримують кандидатів у президенти Віктора Ющенка і Петра Симоненка. Газетярі вирішили придбати власне обладнання і налагодити друк газет самостійно.

З подробицями Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Луганська друкарня відмовилася тиражувати опозиційні газети, тому що, нібито, замовляються занадто великі тиражі. Тоді дійсно мова йшла про тиражі 100 і 150 тисяч екземплярів, але, як з’ясувалося пізніше, це була надумана причина, тому що газету обласної ради “Ізвєстія Луганщини” невдовзі почали друкувати кожного тижня накладом в один мільйон екземплярів.

В порушення закону України “Про вибори Президента України” ця газета почала агітувати на всіх своїх сторінках за Януковича і буквально обливати брудом Ющенка.

Після відмови луганської друкарні газети “На днях” і “Луганчанє” тиражували деякий час у Києві, але незабаром і там редакції одержали відмову.

Ось як про це розповідає один із керівників луганського обласного виборчого штабу В.Ющенка Павло Жовніренко.

Павло Жовніренко

Влада перед виборами хоче позбавити нас можливості донести слова як нашого кандидата, так і пропозиції до населення, заклики. Вони позбавили нас права друкувати свої газети, тобто жодна друкарня не бере.

Василь Соколенко

До речі, у Луганську не друкують і газету місцевих комуністів “Совєцкая Луганщина”. Причина, як пояснив її редактор С.Каленкаров, у тому, що газета на своїх сторінках розмістила гостро критичні матеріали, спрямовані проти провладного кандидата, що друкарня, порушуючи закон і угоду, відмовилася тиражувати після підготовки до друку. Але газету вдалося надрукувати, при чому стотисячним накладом в одному із сусідніх міст.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Михайло Петренко.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG